[2017DSE] 世界歷史科 History

973 回覆
20 Like 2 Dislike
幫朋友問 佢答Q2&3
Q2寫1911 revolution同reform and opening up 分political economic social三個aspects 比較transformation嘅成果 每段都有寫到transformation嘅actions或者results(例如1911引起economic recession)有做到前後時期對比 但每段嘅conclusion都係:reform或者revolution較effective/有similar effects 咁樣有冇問題?
Q3我見依個post冇人揀

睇錯咩 錯成點樣?
睇錯小小嘅話唔緊要 好似我Q4引左少少日本嘅侵略例子 其實係IR 但只係Minor野 我有成堆德意例子幫手彌補番個錯位

第4題 雖然有寫德,意 凡爾賽條約同意大利分唔到土地 寫左5版 有比較
但睇錯巴黎和會 如果有5-7分我會好開心

屌 冇野嫁 唔好自己嚇自己
一黎 巴黎和會同巴黎和約 只差一隻字 Marker可能覺得係唔小心寫錯啫
二黎 巴黎和會 咪就係簽巴黎和約嘅會議 有咩分別姐 咪又係寫個啲野

冇事嫁 邊會離題 明明中到應一應

屌 多謝你
祝你5**
不過真係2億個驚

唔會當離題
無事既放心
寫得好一樣10分以上

唔錯題型就無事

我每段瘋狂比較 岩架可
中文Essay寫爆18頁
不過份卷真係好奇怪

14先岩

怪係邊?

卷一
-卷一有啲嘅字眼幾怪下
例如「政治意識」「指導原則」

-出嘅課題如意料中冷門
例如 Q2中共建國前後(要識少少中共政治體制架構)
Q3一戰

卷二
好多題都揀唔落手 題型 內容都硬係唔多大路 唔似以往嘅PP

Q6 7
Q1 Q5 直述式 題型上真係麻麻地 但課文熟嘅話都Ok
Q2 暗藏殺機 比較呢隻題型已經偏難 再加上有蛻變呢隻字 所以除左要比較改革 革命異同
仲更加要寫到前後對比 咁先證明到個個革命同改革 係推動再中國蛻變嘅方法
Q3 我覺得普遍學生通常都唔會詳讀呢個Topic

Paper 2 Q2 transformation個題我都差啲中伏 political有好明顯嘅前後對比 但econ同social個邊唔知係咪太興奮 越寫越唔對路 之後拿拿聲改番
巴打覺得cold war個題answer framework應該係點?

揀文革同改革開放

same
有冇卷二睇下

1. 討論中國內地和香港在20世紀上半葉的關係的特徵。

2. 選取課程內一個革命及一個改革,比較革命及改革使20世紀中國蛻變的方法。

3. 「日本對亞洲國家的外交,很大程度上是為其戰爭罪責作賠償。」你是否同意上述說法?以1952-2000年間的歷史解釋你的看法。

4. 你是否同意「相對於巴黎和約,經濟大蕭條是更能導致第二次世界大戰的因素。」以1919-39年間的歐洲歷史解釋你的答案。

5. 蘇聯在甚麼方面影響著冷戰的發展?1946-91年間的歷史解釋你的看法。

6. 「聯合國是一個理想的國際合作平台。」你是否同意此說?以聯合國於1945-2000年間有關倡導國際社會與文化合作以及它於解決國際衝突兩個層面所作出的嘗試,解釋你的答案。

7. 如你正在生活在1960年代本科所覆蓋的一個地區或國家,並且對於移民到一個政權完全不同的地區或國家有著很大的渴望。試列出你當時所生活的地區或國家和你計畫移民的地區或國家,解釋你身在地區或國家正在面對的問題及你希望移民的地方的吸引之處。

我改過D字眼 ,意思一樣的

一黎 巴黎和會同巴黎和約 只差一隻字 Marker可能覺得係唔小心寫錯啫
二黎 巴黎和會 咪就係簽巴黎和約嘅會議 有咩分別姐 咪又係寫個啲野

屌 多謝你
祝你5**
不過真係2億個驚

唔會當離題
無事既放心
寫得好一樣10分以上

唔錯題型就無事

我每段瘋狂比較 岩架可

比較實冇死
但要留意 呢條表面上就比較2項因素

但實際上係做緊雙主項嘅相對重要性題目

係衡量緊因素間重要性 唔係普通嘅比較黎 所以駁論呢Part係好重要

最好係先一段分別講2個因素有咩重要性
再一段完全係駁論 證明A>B

咁樣效果更佳

無錯,呢條似雙主項相對重要性
有無人覺得做香港dbq頭兩條細題有啲怪 憂慮我寫左係驚比中國管治(可能係我推斷錯 )歌詞入面又同中國管治無乜掛勾咁
幫朋友問 佢答Q2&3
Q2寫1911 revolution同reform and opening up 分political economic social三個aspects 比較transformation嘅成果 每段都有寫到transformation嘅actions或者results(例如1911引起economic recession)有做到前後時期對比 但每段嘅conclusion都係:reform或者revolution較effective/有similar effects 咁樣有冇問題?

有冇巴打解答 到底係直接講transformation方法上嘅similarities/differences就得 定要講埋results(both positive and negative)/effectiveness個啲?
有無人覺得做香港dbq頭兩條細題有啲怪 憂慮我寫左係驚比中國管治(可能係我推斷錯 )歌詞入面又同中國管治無乜掛勾咁

break through and overcome darkness應該就係講緊比中共管治嘅黑暗
幫朋友問 佢答Q2&3

有冇巴打解答 到底係直接講transformation方法上嘅similarities/differences就得 定要講埋results(both positive and negative)/effectiveness個啲?

我唔太叻中國史 更加唔叻比較題 更加唔叻自由題
所以我對呢條都冇咩把握 但都可以比下意見嘅

呢條係比較方法 唔係方法成效
所以唔洗寫邊個勁啲有效啲
反而係注重2者嘅方法方式有咩異同

Q3就.... 我認我廢

係啊 我唔識做Q3啊

我岩岩再睇睇題目 中文版係用「...的方法」依個字 而英文版係...as means of transformation... 我朋友就覺得xxx as yyy係講緊當xxx做yyy嘅時候嘅所有野 包括方法 後果 成效 所以乜都有講啲
佢咁講一講我又覺得幾make sense

Q3我朋友自己9tip tip中左

第4題 雖然有寫德,意 凡爾賽條約同意大利分唔到土地 寫左5版 有比較
但睇錯巴黎和會 如果有5-7分我會好開心

屌 多謝你
祝你5**
不過真係2億個驚

唔會當離題
無事既放心
寫得好一樣10分以上

唔錯題型就無事

我每段瘋狂比較 岩架可

比較實冇死

係衡量緊因素間重要性 唔係普通嘅比較黎 所以駁論呢Part係好重要

咁樣效果更佳

屌我個陣當左比較咁做
40 40 20
喊出黎

屌 多謝你
祝你5**
不過真係2億個驚

唔會當離題
無事既放心
寫得好一樣10分以上

唔錯題型就無事

我每段瘋狂比較 岩架可

比較實冇死

咁樣效果更佳

係咪姐係一個層面上
講和約點導致 再講經濟大衰退點導致 再講點解經>和約
我每段都係咁比
最後加個駁論
唔知岩唔岩
幫朋友問 佢答Q2&3

係啊 我唔識做Q3啊

我岩岩再睇睇題目 中文版係用「...的方法」依個字 而英文版係...as means of transformation... 我朋友就覺得xxx as yyy係講緊當xxx做yyy嘅時候嘅所有野 包括方法 後果 成效 所以乜都有講啲

可唔可以打成條英文題目出黎
我Band3中中廢J
就咁睇又xxx 又yyy 又as means of transformation
我睇到一舊雲咁

做依題都有諗過洗唔洗比較個成效
但佢淨係話方式 係咪應該唔洗比較埋邊個有效啲
淨係比較佢地兩個方法相同相異之處就夠

屌 多謝你
祝你5**
不過真係2億個驚

唔會當離題
無事既放心
寫得好一樣10分以上

唔錯題型就無事

我每段瘋狂比較 岩架可

比較實冇死

咁樣效果更佳

屌我個陣當左比較咁做
40 40 20
喊出黎

拿 40 40 20 咁做都Ok 雖然效果冇咁好

但40 40 20嘅架構要Ok嘅話
我覺要咁做

有舊40係最重要因素(A)引起二戰嘅重要性
另一舊40係次要因素(B)對於引起二戰嘅局限/點解冇A咁重要
20就係拉出黎總結比較A>B

唔係咁做就濕滯少少
如果你係
40 A重要性
40 B重要性
20 A>B嘅原因同總結

咁當中嘅得20嘅衡量就唔太夠 個表現就會冇咁好

應該無咁寫
個陣有諗係咪相對重要性
不過覺得又唔係
屌點知中伏

屌 多謝你
祝你5**
不過真係2億個驚

唔會當離題
無事既放心
寫得好一樣10分以上

唔錯題型就無事

我每段瘋狂比較 岩架可

比較實冇死

咁樣效果更佳

屌我個陣當左比較咁做
40 40 20
喊出黎

我覺要咁做

另一舊40係次要因素(B)對於引起二戰嘅局限/點解冇A咁重要

唔係咁做就濕滯少少
如果你係
40 A重要性
40 B重要性

應該無咁寫
個陣有諗係咪相對重要性
不過覺得又唔係
屌點知中伏

跪求10 10
dbq 45

唔會當離題
無事既放心
寫得好一樣10分以上

唔錯題型就無事

我每段瘋狂比較 岩架可

比較實冇死

咁樣效果更佳

係咪姐係一個層面上
講和約點導致 再講經濟大衰退點導致 再講點解經>和約
我每段都係咁比
最後加個駁論
唔知岩唔岩

岩啊
A
B
A>B
但你解釋完A>B 再加駁論 咁咪雙駁 痴線佬

最後好on9 第一次有時間淨
最後手多寫落去
幫朋友問 佢答Q2&3

係啊 我唔識做Q3啊

可唔可以打成條英文題目出黎
我Band3中中廢J
就咁睇又xxx 又yyy 又as means of transformation
我睇到一舊雲咁

sorry
compare reform and revolution as means of transformation in china in the 20th century
我朋友對題目嘅理解係:reform and revolution 作為 transformation 嘅方法 有咩具體行動/影響/成果咁樣 而唔止形式上嘅比較

唔錯題型就無事

我每段瘋狂比較 岩架可

比較實冇死

咁樣效果更佳

屌我個陣當左比較咁做
40 40 20
喊出黎

我覺要咁做

唔係咁做就濕滯少少
如果你係
40 A重要性
40 B重要性

應該無咁寫
個陣有諗係咪相對重要性
不過覺得又唔係
屌點知中伏

跪求10 10
dbq 45

哇 原來係Aim咁高嘅痴線史人
失敬

屌我上年 dbq 42 essay 16 (12 4)
所以條氣唔鋸再考
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞