[2017DSE] 世界歷史科 History

973 回覆
20 Like 2 Dislike

Do you ever shine?
...
不同人不同時間不同感受
...
今天朝九晚五自修室的:溫習到了樽頸容易失去動力,但請不要放棄。回望當初逐步走到今天,甘心就此作結嗎?你並不孤單,戰友多的是。
...
秒速讚好的:擁有港女屬性的我每次目到讚好數字不斷上升,總有份難以言喻的興奮。說笑啦,休息過後明天好重新起步,繼續努力。
...
至於我?繼續譜寫我的故事吧。撐你。
同行又係歷史系major 行家專攻邊方面為主?

咩都讀吓,唔專精

仲讀緊定grad左?

讀緊

斷估唔係同校歷史系下話 請賜教

咩都讀吓,唔專精

仲讀緊定grad左?

讀緊

#同學作品剖析
#Essay #論述題 #DSE

2015DSEQ1&2016DSEQ3
分數︰22/26
評語︰2015DSEQ1最後一問要求同學討論「革命是否暴力」和「革命能否讓中國變得強大」,然作答時集中於前問題而後問題僅片面回應。
我想做多幾條日本dbq
我想做多幾條日本dbq

inbox
巴打 你上面提到透過練習去溫史實
咁即係我打開本書去做題目?
我完全記唔入腦
每次背完史實例子 考試用咗 考完之後一個都唔記得 點先可以轉做長期記憶
巴打 你上面提到透過練習去溫史實
咁即係我打開本書去做題目?
我完全記唔入腦
每次背完史實例子 考試用咗 考完之後一個都唔記得 點先可以轉做長期記憶

你可以先有基本概念同史實再做題目,如果自己真係唔記得就打開本書做,因為核心思想係當該例子使用率愈高,記憶力就會愈長久同深刻

#Historyfortoday
...
//美國外交界自1980年代;初起,開始將兩個國家之間的外交接觸分為兩類,即「第一軌外交」和「第二軌外交」,前者為政府間的正式接觸,後者則指透過非官方人物,包括學者、退休官員、公眾人物、社會活動家、非政府組織等作交流,加強信任,待政治氛圍成熟後,再轉化為「第一軌外交」。今次美朝可能出現的談判,因朝方是現任官員,美方是前朝官員,因此被稱為「第1.5軌外交」。//
...
歷史科國際協作(International cooperation)科技的部分常提及北韓對於核武及導彈的研發將為國際社會帶來威脅,也不屬和平使用核能的舉措。今日美朝即將舉行的會談能否打破此話,為廿一世紀的和平奠下更深層的基石?
...
而同時,原來關於以阿衝突(Israeli-Arab conflict/ Israeli Palestinian conflict)於1993年所簽訂的《奧斯陸協議》也屬「第二軌外交」轉化為「第一軌外交」的例子。
...
也許,歷史和國家等抽象的概念和人類也差不多,都是先打場波、吃個飯或看齣電影,再逐步建立關係了吧?
...
資料來源
明報新聞(2017 年2 月21 日)

咩都讀吓,唔專精

仲讀緊定grad左?

讀緊

應該係同校同系呀行家

咩都讀吓,唔專精

仲讀緊定grad左?

讀緊

應該係同校同系呀行家

勿相認
可唔可以教下點樣去讀香港個部分

我大至上其他都讀得好 係唯獨香港完全無解

中五歷史jj
留名學嘢

中五歷史jj

香港分咗政治、經濟同社會文化

你問邊一part

中五歷史jj

香港分咗政治、經濟同社會文化

你問邊一part

唔好話我貪心 係三part全部
我對香港真係掌握唔黎
今年有咩topic大熱
除咗日本仲有咩

其實唔建議Tip 題,反而Tip 讀是可以的(即係詳讀同略讀)。詳讀係預你答Esaay,略讀係預你剩係答DBQ

咁一般建議詳讀topic 包括中國、日本、一二戰同冷戰

呢幾個topic我都ok熟
其他topic好似香港 就好似捉唔到重點

香港政治︰首先要分時期,然後要認識每個時期的情況同特徵,再了解導致時期轉變嘅原因
香港經濟︰三個階段,漁業、工業同多元化經濟,同政治差唔多,都係了解三個時期的情況同特徵,再了解導致時期轉變的原因
香港都市化或社會文化︰認識香港出現中式文化、西式文化同中西混合文化嘅原因,以及喺唔同範圍舉到相關例子

咩都讀吓,唔專精

仲讀緊定grad左?

讀緊

應該係同校同系呀行家

勿相認

要相認唔難,行家可以交流下心得

仲讀緊定grad左?

讀緊

應該係同校同系呀行家

勿相認

要相認唔難,行家可以交流下心得

你year 幾

#Historyfortoday
...
//今年春季學期開始,內地中小學生課程教材已將中國「8年抗戰」全部改為「14年抗戰」。//
...
思考問題
1. 「8年抗戰」與「14年抗戰」兩者有何分別?
2. 為什麼要由「8年抗戰」改成「14年抗戰」?有何意義?
3. 歷史真相由誰來決定?如何保「真」?「真」又是怎樣一回事?
...
資料來源
明報新聞(2017年2月22日)
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞