[2017DSE] 世界歷史科 History

973 回覆
20 Like 2 Dislike

讀緊

斷估唔係同校歷史系下話 請賜教

應該係同校同系呀行家

勿相認

要相認唔難,行家可以交流下心得

你year 幾

你男定女先 無理由我自爆year架啵
聽聞下年essay係咪改做25分一條?
同15分有咩分別?
定好似舊制咁一條有兩問?

時間多咗

有冇source?
因為我見2018應該係dbq變2粒鐘,essay不變http://www.hkeaa.edu.hk/DocLibrary/HKDSE/Subject_Information/hist/2018hkdse-c-hist-rev.pdf

唔好意思呀,係我眼大睇過龍,2018dse 係改做dbq 多咗時間,而essay 就係改咗分數,sba 取消咗

好事定壞事

好,dse history 一直有個bug 係dbq 高分就可以高grade

我唔同意 利申返: 我8成dbq都係差少少5** 如果dbq可以橫掃屈grade 按道理essay你拎6成幾都可以5** 而事實上雖然dbq佔50%但另外兩個位essay sba係相應咁抵消返dbq優勢 而且sba既分數化返大佢落大分度佔既比重都大 所以其實高grade係要平均地好而非單一份卷好就得

斷估唔係同校歷史系下話 請賜教

應該係同校同系呀行家

勿相認

要相認唔難,行家可以交流下心得

你year 幾

你男定女先 無理由我自爆year架啵

算啦
聽聞下年essay係咪改做25分一條?
同15分有咩分別?
定好似舊制咁一條有兩問?

時間多咗

有冇source?
因為我見2018應該係dbq變2粒鐘,essay不變http://www.hkeaa.edu.hk/DocLibrary/HKDSE/Subject_Information/hist/2018hkdse-c-hist-rev.pdf

唔好意思呀,係我眼大睇過龍,2018dse 係改做dbq 多咗時間,而essay 就係改咗分數,sba 取消咗

好事定壞事

好,dse history 一直有個bug 係dbq 高分就可以高grade

我唔同意 利申返: 我8成dbq都係差少少5** 如果dbq可以橫掃屈grade 按道理essay你拎6成幾都可以5** 而事實上雖然dbq佔50%但另外兩個位essay sba係相應咁抵消返dbq優勢 而且sba既分數化返大佢落大分度佔既比重都大 所以其實高grade係要平均地好而非單一份卷好就得

你essay 同sba 幾多分呀

#同學作品剖析 #DSE
#DBQ #Essay #History
...
相對重要性的題目要求同學利用「駁論」來論證,即要求就因素與因素之間的重要性作討論,從而結論出哪個因素的重要性最大,並如此類推……亦因如此,這類題型的作答要求相對較高,同學若想一試自己的論說能力,可作挑戰啊!
-
值得參考度︰★★☆☆☆
...
評估導致日本軍國義興起的各個因素的相對重要性
分數︰10/15
評語︰表現平平,普遍地討論因素之間的重要性。

...
相對重要性的題目要求同學利用「駁論」來論證,即要求就因素與因素之間的重要性作討論,從而結論出哪個因素的重要性最大,並如此類推……亦因如此,這類題型的作答要求相對較高,同學若想一試自己的論說能力,可作挑戰啊!
-
值得參考度︰★★☆☆☆
...
分數︰10/15

遲下挑呢條機先

仲以為你已經考咗dse
17 Retake history 留名

What can I help you

...
-
值得參考度︰★★☆☆☆
...
分數︰10/15

遲下挑呢條機先

仲以為你已經考咗dse

我就係係咁比Past Paper 比你改
手字又柒又撩到死嘅個條友

想請教一下 DBQ最後一問姐係8分題目
以量取勝 例如多啲分論點 6個points or above
定係以質取勝 4個points

邊樣較容易拎高分? thank u
利申上年dbq做得好差 今年aim5*

想請教一下 DBQ最後一問姐係8分題目
以量取勝 例如多啲分論點 6個points or above
定係以質取勝 4個points

邊樣較容易拎高分? thank u
利申上年dbq做得好差 今年aim5*

質同量都要有,二選一就質

...
2016DSEQ1
分數︰7/12
評語︰表現一般,尚能回應題目一部分,但瑕疵不少。
值得參考度︰★★★☆☆
...
下載連結︰https://drive.google.com/open?id=0B1YEVeP1zGlRTHA0alA0YTV0MDg

...
2016DSEQ1
分數︰7/12
值得參考度︰★★★☆☆
...
下載連結︰https://drive.google.com/open?id=0B1YEVeP1zGlRTHA0alA0YTV0MDg

點樣寫字又快又靚

...
2016DSEQ1
分數︰7/12
值得參考度︰★★★☆☆
...

點樣寫字又快又靚

真係要練習多啲先得,我一開始都寫得勁潦又散(上幾頁或者Facebook 有圖),都係寫多啲練習多啲先會寫得又快又靚。而其實我唔需要靚,只係可閱讀就可以啦 ...

...
整體而言這份答卷算是不錯。就個別題目而言,「現代化」是常見的提問用字,而此詞語意思含糊,於不同時空不同地方有不同的解釋,故同學宜書寫正文定義一下。
...
2012DSEEssay
分數︰23/30
評語︰表現不錯,略有瑕疵。
值得參考度︰★★★★☆
...
下載連結︰https://drive.google.com/file/d/0B1YEVeP1zGlRNUwzZVBkamFrX0U/view?usp=sharing

時間多咗

有冇source?

好事定壞事

你essay 同sba 幾多分呀

6成 65% 所以dbq高分唔代表真係大哂
支持
支持

...
字體真的很重要,當閱卷員看不清或看不到就會失分,就算他/ 她嘗試理解,但與同學表達意思相違的話,都不知是好定壞。
...
2014DSEEssay
分數︰20/30
評語︰表現不錯,注意史實運用(2014DSEQ5要求同學熟悉冷戰衝突的例子)。
值得參考度︰★★★☆☆
...
下載連結︰https://drive.google.com/file/d/0B1YEVeP1zGlRMEY4MmZXdmpodGs/view?usp=sharing
入黎回憶下
A level history A
其實樓主覺得我啲字體點
(我係早幾日send 2016dse essay香港嗰題比你改你比10分嗰個)
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞