[2017DSE] 世界歷史科 History

973 回覆
20 Like 2 Dislike
歷史科咩分數拎5

DBQ + Essay = ~ 53/ 80

希望拎到

你SBA 幾多分啊?比個建議你將重心擺喺DBQ 份卷到啦,而如果想要Pastpaper 練習或者想我幫有批改都無問題,加油

點問你拎

Facebook inbox︰https://www.facebook.com/chehistory/
Email︰chehistory@gmail.com
Whatsapp︰91263917

歷史科咩分數拎5

DBQ + Essay = ~ 53/ 80

希望拎到

你SBA 幾多分啊?比個建議你將重心擺喺DBQ 份卷到啦,而如果想要Pastpaper 練習或者想我幫有批改都無問題,加油

點問你拎

sba outline7 report18
求5或以上

暫時個分都Ok 呀,DSE 有穩定發揮應該無問題嘅

今年有咩topic大熱
除咗日本仲有咩

其實唔建議Tip 題,反而Tip 讀是可以的(即係詳讀同略讀)。詳讀係預你答Esaay,略讀係預你剩係答DBQ

咁一般建議詳讀topic 包括中國、日本、一二戰同冷戰

呢幾個topic我都ok熟
其他topic好似香港 就好似捉唔到重點

香港政治︰首先要分時期,然後要認識每個時期的情況同特徵,再了解導致時期轉變嘅原因
香港經濟︰三個階段,漁業、工業同多元化經濟,同政治差唔多,都係了解三個時期的情況同特徵,再了解導致時期轉變的原因
香港都市化或社會文化︰認識香港出現中式文化、西式文化同中西混合文化嘅原因,以及喺唔同範圍舉到相關例子

今年有咩topic大熱
除咗日本仲有咩

其實唔建議Tip 題,反而Tip 讀是可以的(即係詳讀同略讀)。詳讀係預你答Esaay,略讀係預你剩係答DBQ

香港政治︰首先要分時期,然後要認識每個時期的情況同特徵,再了解導致時期轉變嘅原因
香港經濟︰三個階段,漁業、工業同多元化經濟,同政治差唔多,都係了解三個時期的情況同特徵,再了解導致時期轉變的原因
香港都市化或社會文化︰認識香港出現中式文化、西式文化同中西混合文化嘅原因,以及喺唔同範圍舉到相關例子

唔該晒絲打
今年有咩topic大熱
除咗日本仲有咩

唔該晒絲打

容氣,加油呀

今年有咩topic大熱
除咗日本仲有咩

唔該晒絲打

氣,加油呀

Thanks
係呀越嚟越鍾意歷史所以jupas有擺cu history

正,歷史好好玩,但歷史系好頹

點頹法

一般Course 得考試或者寫文,導修剩係上4 次,之後都無乜其他嘢要做

讀社科最多tutorials(導修)個個系 勁大workload痴孖筋

即係咩系?

政政

咦你係我同學嚟架?

你唔係歷史系咩 利申cu

一般Course 得考試或者寫文,導修剩係上4 次,之後都無乜其他嘢要做

讀社科最多tutorials(導修)個個系 勁大workload痴孖筋

即係咩系?

政政

咦你係我同學嚟架?

你唔係歷史系咩 利申cu

係呀,同一間學校咪同學囉

#1 字數、字體、字速

不少同學曾有過以下疑惑︰

>> 一條論述題該寫多少字
>> 45分鐘的作答時間應寫多少頁
>> 怎才算是可接受的字體

容我在此分享一下經驗,供同學參考 – 由 篇幅小且潦到不堪入目 到 篇幅豐富且尚可接受

圖一
題目︰評估民族主義、軍備競賽、殖民地衝突及同盟制度於導致第一次世界大戰的相對重要性

下圖約在中六開學後數個月撰寫,初嘗限時練習的情況,結果內容差不單止,字體亦難以入目(尤其最近在編寫常犯錯誤,感觸良多)

圖二
題目︰探討群眾運動對1950年代至1970年代中國發展的影響

下圖約練習了三至四個月,字體明顯有所改善。其實語句表達亦有所改善,比過往更條理分明,修改錯處的地方也減少了

而改善字體的方法,建議同學先限時看自己能夠寫多少,然後練習時就強迫自己多寫一至兩個論點。這一方面可以使同學豐富論述題的內容,另一方面思考更深入,節省日後構思論點的時間。接下來就是堅持不放棄,日子有功字體、字速和字數也會有所改善。

共勉。

#1 字數、字體、字速

不少同學曾有過以下疑惑︰

>> 一條論述題該寫多少字
>> 45分鐘的作答時間應寫多少頁
>> 怎才算是可接受的字體

容我在此分享一下經驗,供同學參考 – 由 篇幅小且潦到不堪入目 到 篇幅豐富且尚可接受

圖一
題目︰評估民族主義、軍備競賽、殖民地衝突及同盟制度於導致第一次世界大戰的相對重要性

下圖約在中六開學後數個月撰寫,初嘗限時練習的情況,結果內容差不單止,字體亦難以入目(尤其最近在編寫常犯錯誤,感觸良多)

[img]https://holland.pk/uptow/i4/f85ab6d15f5f18229ebdab6d7f395072.jpg
[/img]
圖二
題目︰探討群眾運動對1950年代至1970年代中國發展的影響

下圖約練習了三至四個月,字體明顯有所改善。其實語句表達亦有所改善,比過往更條理分明,修改錯處的地方也減少了

而改善字體的方法,建議同學先限時看自己能夠寫多少,然後練習時就強迫自己多寫一至兩個論點。這一方面可以使同學豐富論述題的內容,另一方面思考更深入,節省日後構思論點的時間。接下來就是堅持不放棄,日子有功字體、字速和字數也會有所改善。

共勉。

#79 南京政府在什麼程度上經已達致現代化

分數︰8/15
評語︰對南京政府時期的中國有一定的了解,惟對題目作題要求尚淺,導致分數大打折扣。

改善建議

1. 定義標準

舉例依家討論我係咪一個靚仔。但首先「靚仔」就係個好含混嘅字眼,喺唔同時期有唔同嘅意思,以清朝為例,靚仔可能係要紮辮、著清朝服裝;但以2017年為例,靚仔可能係瓜子面、身高180。咁到底你喺條題目入邊討論嘅「靚仔」,係指清朝定係2017年對靚仔嘅理解先?要解決依個問題,同學就要喺引言部分為「靚仔」落一個概括嘅定義。

而現代化概括定義就係「一個國家或地區擺脫封建落後,於本質上達致先進文明的狀況」,而坊間亦有唔同嘅定義,同學可參考更多。

你對靚仔有一個概括嘅定義後,你會由唔同方面去討論,舉例就係眼、耳、口、鼻等。但唔同方面「靚」嘅標準係咩先?可能你會話「眼」嘅部分要大眼睛先算靚,咁你就要喺段落入邊講返眼睛部分嘅標準係咩,再討論「我」到底符唔符合此等標準,繼而論證我係咪一個靚仔啦,如此類推。

所以內文作答架構應如下︰

#80 2015DSEQ4

分數︰7/11
評語︰未能理解資料所表達之意思,以及最後一問未能作出「比較」證明何者帶來更大的威脅,終致失分不少!

改善建議

1. 比較

最後一問要求同學比較美國和蘇聯何者對和平構成更大的威脅,同學於作答時不單要陳述兩者都對和平構成威脅(題目的假設),更應就兩者帶來不同程度的威脅作出比較,以回應「更大」的提問字眼。具體作答而言,同學可以參考下圖︰

不過我係2014 年入學,果陣應該係玩緊4C+1X,咁我就得24 咋(但同屆同學好多都高過依個分,聽江湖傳聞另外個X 有Level 5 定唔知*/ ** 係有加乘,頭盔真係聽返嚟唔知唔堅唔堅)

爸打都諗住讀歷史系呀?

Thanks

點頹法

讀社科最多tutor個個系 勁大workload痴孖筋

反而覺得tutor 幾少幾hea
不過某d course readings 又真係多左d
巴打不如講下大學寫文係寫咩topic

有好多架喎,寫過日本史、傳媒史、東南亞史、英國史、基督教史、考古 etc 不過我唔喺到獻醜啦,但對上述Topic 有興趣都可以討論吓

Btw 最近讀緊口述歷史,上堂講到勁Chur 但直至目前依刻都覺得幾好玩,到落地做再分享吓

口述歷史
要你翻譯transcript果陣肯定笑唔出

不過我係2014 年入學,果陣應該係玩緊4C+1X,咁我就得24 咋(但同屆同學好多都高過依個分,聽江湖傳聞另外個X 有Level 5 定唔知*/ ** 係有加乘,頭盔真係聽返嚟唔知唔堅唔堅)

爸打都諗住讀歷史系呀?

Thanks

點頹法

讀社科最多tutor個個系 勁大workload痴孖筋

反而覺得tutor 幾少幾hea
不過某d course readings 又真係多左d

我Sit 過政政UG Course,感覺好吹水

大家寫文啲字係咪隔得好開?
身邊啲同學特登寫得開啲,話寫多啲頁數會好啲,是咪真?

最緊要係清晰比Marker 睇到你寫啲乜,而一行大約係13-15 隻字左右啦

巴打不如講下大學寫文係寫咩topic

有好多架喎,寫過日本史、傳媒史、東南亞史、英國史、基督教史、考古 etc 不過我唔喺到獻醜啦,但對上述Topic 有興趣都可以討論吓

Btw 最近讀緊口述歷史,上堂講到勁Chur 但直至目前依刻都覺得幾好玩,到落地做再分享吓

口述歷史
要你翻譯transcript果陣肯定笑唔出

單係打Transcipt 1粒鐘錄音好似要打寫5-6 粒鐘,原來人可以1 秒講7 隻字,我都係依家先知 ... 唔使翻譯嘅,反而要打純正廣東話,我諗遲吓查字典查到飛起

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞