[2017DSE] 世界歷史科 History

973 回覆
20 Like 2 Dislike
想問如果主因題
我求其作啦 Eg 綏靖政策是否造成第二次世界大戰的主因?
如果我選擇不同意既立場

咁嘅係要
1 先破 覺得綏靖政策會造成二戰不是主因 後立 舉出另一個我認為嘅主因再去比較 解釋點解嗰個先係主因
定係
2 覺得綏靖政策都會造成二戰 再舉出多個其他原因說明呢啲原因比綏靖政策同樣重要或者更加重要 所以綏靖政策並不是主因
定還是有第3個答法先岩

我都係睇啲補充練習後面啲essay題目
好驚寫比較個比例會失衡

雙問題式比較題,寫到手跛喎

點解係雙問題式 直接比較相同 相異咪得

因為題目要求比較兩個地方既經濟「重建」同「增長」原因
咁即係篇essay要有兩個部份,首先要比較香港同日本兩者經濟既重建原因跟住再比較兩者經濟增長原因

比較兩者經濟重建原因A
比較兩者經濟重建原因B
比較兩者經濟重建原因C
....

比較兩者經濟增長原因A
比較兩者經濟增長原因B
比較兩者經濟增長原因C
....

BTW唔係每題比較題都要比較埋相同的

呢條比我都唔會去做
內文架構 論點咁複雜 冇咩可能45分鐘內寫到出黎

希望亞洲史啲essay唔好太伏
諗住兩題都做亞洲

你預今年難度可能同14年相約
話曬我地呢屆2017 係5年檢討後既第一屆
班HKEAA廢老好可能會覺得係時侯出D新奇/冷門/難既野
而且ESSAY都可以睇得出已經AL化

唔算al化啦
上年條cold war咁易

咁即係篇essay要有兩個部份,首先要比較香港同日本兩者經濟既重建原因跟住再比較兩者經濟增長原因

比較兩者經濟重建原因A
比較兩者經濟重建原因B
比較兩者經濟重建原因C
....

比較兩者經濟增長原因A
比較兩者經濟增長原因B
比較兩者經濟增長原因C
....

呢條比我都唔會去做

諗住兩題都做亞洲

唔算al化啦

同埋我覺得eaa要求唔算高。
例如2014條德國同上年條ww2要求可以好高。

我都係睇啲補充練習後面啲essay題目
好驚寫比較個比例會失衡

比較兩者經濟重建原因A
比較兩者經濟重建原因B
比較兩者經濟重建原因C
....

比較兩者經濟增長原因A
比較兩者經濟增長原因B
比較兩者經濟增長原因C
....

呢條比我都唔會去做

諗住兩題都做亞洲

唔算al化啦

求佢出多次trace and explain 日本又好咩都好 一定狗衝

比較兩者經濟重建原因A
比較兩者經濟重建原因B
比較兩者經濟重建原因C
....

比較兩者經濟增長原因A
比較兩者經濟增長原因B
比較兩者經濟增長原因C
....

呢條比我都唔會去做

諗住兩題都做亞洲

唔算al化啦

求佢出多次trace and explain 日本又好咩都好 一定狗衝

Trace and explain 英德關係
硬係覺得今年會有ww1 essay

上年出左,應該唔會玩野

上年出左,應該唔會玩野

Essay喎

比較一戰同二戰
btw,有冇人冇專溫支那
我剩溫notes果d

比較兩者經濟重建原因A
比較兩者經濟重建原因B
比較兩者經濟重建原因C
....

比較兩者經濟增長原因A
比較兩者經濟增長原因B
比較兩者經濟增長原因C
....

呢條比我都唔會去做

諗住兩題都做亞洲

唔算al化啦

7題除左Q1 Q5 其他都係伏到死wo

上年q4題目伏,但要求唔高,都可以揀
有冇人有考kwho 個mock
佢個mock都幾難,岩岩先做完

上年出左,應該唔會玩野

Essay喎

比較一戰同二戰
我剩溫notes果d

中國essay驚比中史人屈機
有冇人有考kwho 個mock
佢個mock都幾難,岩岩先做完

5**在此

上年出左,應該唔會玩野

Essay喎

比較一戰同二戰
我剩溫notes果d

中國essay驚比中史人屈機

聽聞中史同世史讀嘅方向係唔一樣
利申 聽聞

現代化唔一樣
但係評價人物呢類就9成9比佢地屈機
好不安 好驚多伏位
溫左巴爾幹會唔會出
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞