[2017DSE] 世界歷史科 History

973 回覆
20 Like 2 Dislike

唔好開夜車考試呀
唔夠瞓好大鑊

歷史都係9背姐 怕自己溫得唔夠熟

乜唔訓去考真係影響咁大咩?

萬一你聽日因為無瞓覺而恰眼瞓,咁你背咗嘅嘢咪浪費晒
倒不如趁依家仲有啲時間,溫啲實出嘅嘢,然後早啲瞓,聽朝早啲起身溫多陣書仲好

根據今年eaa嘅作風 真係唔包生仔

兩次大戰同中國我唔信佢唔出

2016考生咪又係覺得一定有ww2

卷二有呀嘛

萬一你聽日因為無瞓覺而恰眼瞓,咁你背咗嘅嘢咪浪費晒
倒不如趁依家仲有啲時間,溫啲實出嘅嘢,然後早啲瞓,聽朝早啲起身溫多陣書仲好

根據今年eaa嘅作風 真係唔包生仔

兩次大戰同中國我唔信佢唔出

2016考生咪又係覺得一定有ww2

卷二有呀嘛

卷2就真係100%有喇
好記得當年背咗30個史例殺入去考
最後5

如何做到

果時好好彩個老師好識教題型
加上自己對歷史好有興趣
最後死記30個fact (數字)
就入咗去考

一般黎講 paper 1 , partC 題目要refer to source + quote own knowledge 既話,own knowledge 寫幾多個point 好 ?
好記得當年背咗30個史例殺入去考
最後5

如何做到

果時好好彩個老師好識教題型
加上自己對歷史好有興趣
最後死記30個fact (數字)
就入咗去考

一般黎講 paper 1 , partC 題目要refer to source + quote own knowledge 既話,own knowledge 寫幾多個point 好 ?

寫開至少7-8個

下 但係通常題目唔係要用埋 source 架咩? 定係 with reference to source 加埋 own knowledge 7-8 個points?
各位歷史戰友今晚早D訓,聽朝一齊做瓜考評局
有冇巴打有睇kwho live?
有冇可能爆冷到出political structure of the PRC同new democracy係dbq 利申個part skip足3年冇溫
有冇可能爆冷到出political structure of the PRC同new democracy係dbq 利申個part skip足3年冇溫

出就全世界仆街

你試下 放榜再係到分享

就係問過朋友 佢考dse bio唔訓 由唔合格升到level 4

我覺得要睇個人習慣
慣左捱夜嘅 捱多晚又真係冇乜所謂 根本唔算捱 只係每個人嘅「溫書最入腦時間」有分別
利申 靠short term memory 9背想穩4 今晚都打算夜訓 慣左

你指既夜係幾夜先

平時4-5點訓第朝都唔會冇精神(當然係完全唔sustainable)
不過今晚應該早番少少嘅
岩岩final revise左一次

出就全世界仆街

以今年hkeaa嘅作風...我決定聽朝考前點都睇睇佢
有少少弱智野想問跪求巴絲解答
邊啲題目要take extent同埋要落counter argument?
邊啲題目要take extent同埋要落counter argument?

睇下有冇用 有用攞去
係我今日對住pp/eaa doc整嘅 有typo 唔知有冇大錯漏

睇下有冇用 有用攞去
係我今日對住pp/eaa doc整嘅 有typo 唔知有冇大錯漏

感謝大大無私分享

睇下有冇用 有用攞去

感謝大大無私分享

唔使 一齊加油
btw 份野係臨時臨急用左一粒鐘整 發現有錯嘅話可以同我講番
醫療科技環保之類嗰啲協作係咪可以由佢
醫療科技環保之類嗰啲協作係咪可以由佢

我意思係唔洗溫
打算今晚唔訓 死掂佢

唔好開夜車考試呀
唔夠瞓好大鑊

你試下 放榜再係到分享

唔洗點用腦 只係背ge科應該冇咩影響
不過記住要扣題
加油
加油
加油
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞