[2017DSE] 世界歷史科 History

973 回覆
20 Like 2 Dislike

其實模擬試(Mock)重點是體驗一次公開試,考試結果固然重要,但考得好請勿自負,考得差也不要妄自菲薄。畢竟,路還要走。
...
資料來源
明報新聞(2017 年3 月6日)
路過亂入
追完post,好好奇依家dse咩玩法
感覺上問題問法同以前a-level差唔多,係範圍同計分唔同咗

利申:未代高考生

PS 各位加油
路過亂入
追完post,好好奇依家dse咩玩法
感覺上問題問法同以前a-level差唔多,係範圍同計分唔同咗

利申:未代高考生

PS 各位加油

都係dbq 同essay

你交幾多我改幾多
...
提供專屬你的建議,制定你的學習計劃,實用且免費,仲等?
諗住考完數學先溫hist
點睇

可以一戰
唔該之前幫我改卷
想問下unavoidable 同 inevitable 呢d題目點樣答
唔該之前幫我改卷
想問下unavoidable 同 inevitable 呢d題目點樣答

Unavoidable -> 就好似16個題咁
考評報告話要先講爆發因素
再講點解呢個因素可以/唔可以避免
有錯勿屌

駁論
唔該之前幫我改卷

有錯勿屌

可唔可以避免既標準係?
唔該之前幫我改卷

有錯勿屌

可唔可以避免既標準係?

方向係諗有咩嘢可以避免二戰爆發
唔該之前幫我改卷

有錯勿屌

可唔可以避免既標準係?

咁例如great depression 無發生 二戰就唔會發生 如果咁講咩都可以避免啦 因為所有成日都係可以假設佢唔發生架啦 姐係逼人答avoidable?
唔該之前幫我改卷

有錯勿屌

可唔可以避免既標準係?

咁例如great depression 無發生 二戰就唔會發生 如果咁講咩都可以避免啦 因為所有成日都係可以假設佢唔發生架啦 姐係逼人答avoidable?

咁同另一位爸打所講歷史無假如,所以無得假設1929 無發生所以二戰唔會發生,反而係要拎史實分析點解二戰係可以避免。舉例極權主義一度式微,而集體安全體系喺1920 年代有效維持到和平,此亦能反映二戰係可以避免的。

#同學作品剖析 #DSE
#DBQ #Essay #History
...
2014DSEQ2/ 2013EssayQ4
分數︰12/15;13/15
評語︰資料題處理不錯,但最後一問未有就「負面程度」作比較;論述題問題不大,只是用字扣題可加以改善。
值得參考度︰★★★★☆
...
下載連結︰
https://drive.google.com/file/d/0B1YEVeP1zGlRQmZYVUx5Q3ZMTmM/view?usp=sharing
我學校阿sir話喺DSE可以寫WWI同WWII(中文卷),但又有啲人話唔得,咁究竟即係得唔得
我學校阿sir話喺DSE可以寫WWI同WWII(中文卷),但又有啲人話唔得,咁究竟即係得唔得

一戰同ww1 唔會差好遠,都係寫返中文啦
Miss 話essay框架啱就算內容有啲差都唔會太低分 係咪真

我覺得睇條Essay嘅框架係複雜要求高
定係好簡單要求低

除左評估成效 直接比較題之外

你miss 都有道理嘅,正正常常個分的確會唔差
我想問追溯並解釋題型應該點答 成日都捉唔到路
我想問追溯並解釋題型應該點答 成日都捉唔到路

追溯即講故事
而解釋即原因解釋故事

#同學作品剖析 #DSE #DBQ #Essay #History
...
香港政治發展在什麼程度上受到環境因素所影響
分數︰9/15
評語︰表現一般,內文大多就例子而討論(舉例《中英聯合聲明》)而非論點(中國因素的影響等)討論,解說能力有待改善。
值得參考度︰★★★☆☆
...
下載連結︰ https://drive.google.com/file/d/0B1YEVeP1zGlRY2xzYlc2N3pLdkE/view?usp=sharing
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞