[2017DSE] 世界歷史科 History

973 回覆
20 Like 2 Dislike

我岩岩再睇睇題目 中文版係用「...的方法」依個字 而英文版係...as means of transformation... 我朋友就覺得xxx as yyy係講緊當xxx做yyy嘅時候嘅所有野 包括方法 後果 成效 所以乜都有講啲
佢咁講一講我又覺得幾make sense

Q3我朋友自己9tip tip中左

可唔可以打成條英文題目出黎
我Band3中中廢J
就咁睇又xxx 又yyy 又as means of transformation
我睇到一舊雲咁

sorry
compare reform and revolution as means of transformation in china in the 20th century
我朋友對題目嘅理解係:reform and revolution 作為 transformation 嘅方法 有咩具體行動/影響/成果咁樣 而唔止形式上嘅比較

我依家諗一諗 個AS字真係可以好make sense地解讀做 reform and revolution 依兩個方法係transform China嘅時候嘅行動成效乜乜乜

Compare Late Qing Reforms & Cultural Revolution O 唔 o?

老友
先唔講個時間爭咁遠已經冇可比性
再唔講revolution既定義就係drastic change / regime change
你咁答法危啲喎

我睇唔出有咩問題喎
題目冇限時期 只要比較點明確
話知你寫晚清改革同共產主義革命啊
照高分 從來唔會有咩野可比性
唔通我寫篇Essay 寫到冇趣味性 唔吸引就低分咩 唔好嚇人

而且革命定義 應該係
破 舊 立 新

所以綜觀成個中國20世紀嘅發展
係有6次明顯改革
晚清改革 南京十年 一五 大躍進 調整政策
改革開放
有4次明顯革命
辛亥革命(政制)
五四運動(思想文化)
共產主義革命(政制)
文化大革命(思想文化政權)

老實文科仔你都擺咗幾多心機喺依科
屌丫 我essay Q4 話disagree 跟住用左3段講paris peace settlement 點導致world war 再用一段講 great depression先導致 world war 最後用一段大段去講pps>GD 咁樣ok嘛?
我答第4條但答題框架錯左
我答左同意經濟大衰退
先講經濟大衰退點導致WWII
然後轉折段
再講巴黎和會點導致WWII
每個pt後面有比較
咁樣得唔得
日校老師咁教

好想死啊

應該ok la ,只要你後面個比較真係可以比較個兩個因素就得

正確

唔該曬
參考答案post 唔post 上嚟好?

我Band3中中廢J
就咁睇又xxx 又yyy 又as means of transformation
我睇到一舊雲咁

sorry
compare reform and revolution as means of transformation in china in the 20th century
我朋友對題目嘅理解係:reform and revolution 作為 transformation 嘅方法 有咩具體行動/影響/成果咁樣 而唔止形式上嘅比較

我依家諗一諗 個AS字真係可以好make sense地解讀做 reform and revolution 依兩個方法係transform China嘅時候嘅行動成效乜乜乜

Compare Late Qing Reforms & Cultural Revolution O 唔 o?

老友
再唔講revolution既定義就係drastic change / regime change
你咁答法危啲喎

我睇唔出有咩問題喎
唔通我寫篇Essay 寫到冇趣味性 唔吸引就低分咩 唔好嚇人

而且革命定義 應該係
破 舊 立 新

係有6次明顯改革
改革開放
有4次明顯革命
辛亥革命(政制)
五四運動(思想文化)
共產主義革命(政制)

叫做靠呢科幫我入U 同埋我都幾鐘意呢科

但都好似會比今年份卷收皮咁

咁考完就算啦,考試同拍拖一樣,拎得起就要放得低呢~
同埋未到最後都未知結果,既然係咁,如果你考哂筆試嘅話就放開懷抱去hea 吓啦(有得hea 好hea 啦)

sorry

老友
你咁答法危啲喎

我睇唔出有咩問題喎

而且革命定義 應該係
破 舊 立 新

係有6次明顯改革
改革開放
有4次明顯革命
辛亥革命(政制)
五四運動(思想文化)
共產主義革命(政制)

叫做靠呢科幫我入U 同埋我都幾鐘意呢科

但都好似會比今年份卷收皮咁

唔洗驚啦。
今年essay冇明顯較易既題目。
你唔識,其他人咪又係唔識
btw,其實首歌都幾好聽(小學果陣好似有吹過依條牧童笛)

https://www.youtube.com/watch?v=h_br1JKkQeA

唔好啊
我答唔中 又唔知係Marker眼中係咪都可以岩

你考哂筆試未

唔好啊
我答唔中 又唔知係Marker眼中係咪都可以岩

你考哂筆試未

咁就由佢啦

今年啲題目幾正
俾我會揀4,7答

利申 16dse

我Band3中中廢J
我睇到一舊雲咁

sorry

老友
你咁答法危啲喎

我睇唔出有咩問題喎

而且革命定義 應該係
破 舊 立 新

係有6次明顯改革
改革開放
有4次明顯革命
辛亥革命(政制)
五四運動(思想文化)
共產主義革命(政制)

乜定義黎 識少少扮代表
只能夠講 紅字呢幾個真係冇邊個歷史老師會當改善/革命
咪搏吓考評局會鬆手囉

我都覺得答上半葉會比較好。
因為佢study curriculum 入面,得上半葉出現既may4同1911 revolution 要求"assess the significance in light of China's transformation"
而cultural revolution 係"impact on modernisation "

我岩岩再睇睇題目 中文版係用「...的方法」依個字 而英文版係...as means of transformation... 我朋友就覺得xxx as yyy係講緊當xxx做yyy嘅時候嘅所有野 包括方法 後果 成效 所以乜都有講啲
佢咁講一講我又覺得幾make sense

Q3我朋友自己9tip tip中左

我Band3中中廢J
我睇到一舊雲咁

sorry

老友
你咁答法危啲喎

我睇唔出有咩問題喎

而且革命定義 應該係
破 舊 立 新

係有6次明顯改革
改革開放
有4次明顯革命
辛亥革命(政制)
五四運動(思想文化)
共產主義革命(政制)

乜定義黎 識少少扮代表
咪搏吓考評局會鬆手囉

講到自己係歷史老師咁
革命 改革 再閉分味由上而下定由下而上囉
同埋中共所有既運動都可以叫“革命”
其實無話必然錯誤同正確
不過我好撚肯定54當革命一定唔會錯
如果我第三題信息寫 題示法國之無賴得唔得😂
同埋同埋最後一題 有否更好 我用資料e寫話一戰帶給更多對於和平想法建議提示 有助和平 故可使歐洲更好
咁樣得唔得。。
唔該曬

推一推

sorry

老友
你咁答法危啲喎

我睇唔出有咩問題喎

而且革命定義 應該係
破 舊 立 新

係有6次明顯改革
改革開放
有4次明顯革命
辛亥革命(政制)
五四運動(思想文化)
共產主義革命(政制)

乜定義黎 識少少扮代表
咪搏吓考評局會鬆手囉

講到自己係歷史老師咁
革命 改革 再閉分味由上而下定由下而上囉
同埋中共所有既運動都可以叫“革命”
其實無話必然錯誤同正確
不過我好撚肯定54當革命一定唔會錯

其實我一直個語氣都好好啊 叫做幾輕鬆休閒咁同大家交流吹下水
可能係我講嘅野 唔岩佢聽掛

我覺得都係交流姐
btw 奉勸各位唔比dse歷史限眼界
讀得多少少 就知唔係低b dse 教咁簡單
我愈睇書就愈覺成個 dse history and Chinese history system on9
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞