[2017DSE] 世界歷史科 History

973 回覆
20 Like 2 Dislike
大家溫成點?

另,有啲免費資源比大家參考吓︰
https://www.facebook.com/chehistory/

溫到7788啦 但始終會有啲Essay係唔多識答 仲要係限時內45分鐘要諗好寫好
好在有得揀
btw 啲字極度潦 有咩方法改善下 定係其實字極潦嘅大有人在 啲Marker其實睇慣左/慣左會比心機睇同理解我地寫嘅野 即使係好潦?
定係真係會有人因字太潦 啲Marker睇唔明而冇分

Essay 真係分秒必爭,建議用10 分鐘寫大綱,然後每條平均40 分鐘完成。

因為我係個極粗心大意嘅人,邊諗邊寫會寫到雜亂無章。而寫大綱可以guide 住自己有幾多個points、例子etc 寫起上嚟更得心應手同有方向

至於字體,真係要慢慢練返嚟。我依排打返以前寫過嘅Essay,初時真係篇幅既小而字體又好難睇,但去到後期叫睇得明同篇幅相對豐富。或者我一陣Upload 上嚟比大家參考吓

Btw 加油呀,歷史其實好好玩
點樣練字速
點樣練字速

我會建議先計一次自己限時寫到幾多(假設係1200 字),然後再迫自己平時練習果陣寫多於依個字數(目的令自己有內容寫),再間唔中限時練習迫自己寫快啲,最後就係堅持

日子有功就會見到自己進步
溫到7788啦 但始終會有啲Essay係唔多識答 仲要係限時內45分鐘要諗好寫好
好在有得揀
btw 啲字極度潦 有咩方法改善下 定係其實字極潦嘅大有人在 啲Marker其實睇慣左/慣左會比心機睇同理解我地寫嘅野 即使係好潦?

Essay 真係分秒必爭,建議用10 分鐘寫大綱,然後每條平均40 分鐘完成。

因為我係個極粗心大意嘅人,邊諗邊寫會寫到雜亂無章。而寫大綱可以guide 住自己有幾多個points、例子etc 寫起上嚟更得心應手同有方向

至於字體,真係要慢慢練返嚟。我依排打返以前寫過嘅Essay,初時真係篇幅既小而字體又好難睇,但去到後期叫睇得明同篇幅相對豐富。或者我一陣Upload 上嚟比大家參考吓

依個真
歷史真係好玩
上年考完 依家都keep住睇下其他history
好在有得揀

依個真
歷史真係好玩
上年考完 依家都keep住睇下其他history

爸打睇開咩History 呀?
最近我睇完《人類大歷史》,用歷史學角度討論咩係生活,好正

樓主個陣溫呢科都,keep住每日做練習?
樓主個陣溫呢科都,keep住每日做練習?

係呀,因為好鍾意依科
大約每日拎2 粒鐘左右溫

唔駛溫冇背過都可以4或以上 因爲 dbq易執分
利申2016 level4 essay 冇做一條

咁癲?爸打DBQ 好高分?
有冇買卷呀

有冇買卷呀

來得呢度就咪aim level 4

DBQ最重要係識將資料分類,邊句屬於邊個point ,基本上答題方式係 :
要答個point + 引資料 + 解釋
用最簡單易明嘅格式寫就得,基本上DBQ送分。

利申 : Dse 5**
可以比大家睇吓字體上嘅改變 - 由 篇幅小且潦到不堪入目 到篇幅豐富且尚可接受

圖一
題目︰評估民族主義、軍備競賽、殖民地衝突及同盟制度於導致第一次世界大戰的相對重要性

大約係中六開學幾個月先開始決定練Essay,果陣限時迫自己寫一次睇吓咩情況,結果內容差不單止,啲字真係好難睇(因為我依排打返以往嘅常犯錯誤,睇到我眼都凸)

圖二
題目︰探討群眾運動對1950年代至1970年代中國發展的影響

大約練習咗3-4 個月,啲字明顯有所改善且內容都叫豐富啲。哎上邊講漏咗,就係啲語句初初寫真係好有問題,前文不對後語(我諗係因為自己一邊寫一邊諗嘅後果)。而依篇明顯條理分明啲,單係你見到我「寫錯」嘅地方都小咗就知

有冇買卷呀

來得呢度就咪aim level 4

DBQ最重要係識將資料分類,邊句屬於邊個point ,基本上答題方式係 :
要答個point + 引資料 + 解釋
用最簡單易明嘅格式寫就得,基本上DBQ送分。

利申 : Dse 5**

其實做得多Dbq 就發現真係同做閱讀理解差唔多

裸考拎4
俾sba同垃圾手緊marker累到無5**

得5*既揮揮手

得5*既揮揮手

考試真係一命二運三風水
自問平日做卷速度唔慢 但資料題都完全唔夠時間 最後差唔多題題既c都冇咩點答過咁濟
利申2016dse level4

時間分佈係一個好重要嘅答題技巧,就算你前幾題答到曉飛都好,後邊果啲你無寫過任何字,真係分都無

尤其係論述題,更加會令到marker 覺得你虎頭蛇尾㗎。所以考試都唔完全反映到一個人嘅史識,咁當然每個制度都有缺陷,最緊要係識得啲遊戲規則再全程投入啦
啲字分得開啲易睇啲?
利申 中英文都好密
啲字分得開啲易睇啲?
利申 中英文都好密

一般我建議一行大約寫13-15 隻字啦,比咗咁多錢考評局就唔好幫佢慳啦,密密麻麻真係好好難睇。當然,都唔係叫你大大隻一行寫幾隻字就算啦,咁樣玩嘢咩

記住一點,就係Marker 改得愈開心,你收成績果日都會愈開心。亦當然啦,你乜都唔寫Marker 改得仲開心添,咁依點緊係另計啦

有冇買卷呀

我用英文讀
由於冇背書 例如DBq part c 7分 2 2 2 1 我直接skip using own knowledge 只要睇source 做已經題題攞夠分 每個題型都有固定答法 一式一樣 跟足答就冇錯 最緊要上年dse出china japan 同得hong kong 唔知econ定polt一樣 所以黎緊出咩area都好易估
Essay我諗都冇諗就揀china同wwi
一個係trace and explain 另一個唔記得
我冇溫書咁點做timeline? 我全部寫1920s之類 事件名我記得就塞入去再explain 10年點都撞岩幾個
冇買
向上面5**巴打跪拜啦 我係裸考dse
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞