[2017DSE] 世界歷史科 History

973 回覆
20 Like 2 Dislike

後日就考我係你就唔好轉寫法喇
到時適應唔到搞到寫得1999比marker扣分仲衰

我睇完驚dse計分係數pt
明明老師冇咁講過

加一 我都覺得答得好奇怪
我見識少

冇睇過份野 但見到樓上巴打講1分1 point真係
係咪大部份學校老師都唔會咁教
我自己係7-8分 要比stance嘅題目就寫3+1
每個point 10行左右(英文)
不過驚elaborate唔足嘅話 大包圍都未嘗唔係一個好方法
而我根本冇咁多own knowledge比我大包圍

建議你平時點做就點考 唔好轉寫法

唔會轉啦 根本個腦冇咁多own knowledge比我寫1分1point 爆盡sources都唔夠做

例子唔洗多 每個課題背3個夠 反而後面解釋翻你個史例點樣扣到你個立場+題目重要啲

多謝巴打先

用英文讀左6年ls 扣題反而尚算掌握到 但有時根本冇野比我扣
因為我計埋m1讀緊4x 所以基本上係半放棄mode去讀history 3年黎都冇乜點理依科 成個腦入面只得big picture historical fact極有限
唯有靠依幾日嘅short term memory保住個4
跪求essay出一果多因
聽日考都冇人留言

操緊題目姐可能

我覺得未必出 出得太多次

其實好多topic冇出過
例如冷戰成因,二戰成因,軍國主義成因。
而且relative importance+一果多因好似冇出過

我都跪求出一果多因,但唔好出喺D冷門topic度

而且relative importance+一果多因好似冇出過

嘩屌你簡直講中晒我心目中嗰份卷二題目

靠呢類題種

靠呢類題種

好驚冇題揀得落手

2014咁就仆街
諗起前年essay考日本軍國主義成因寫左6版
愈近考覺得愈驚
好驚打開卷二一題都揀唔到
諗起前年essay考日本軍國主義成因寫左6版

而非之前個題都好難
最後咩分數

5 ,本身預有星,好失望
清政府未能使中國蛻變;南京政府則成功使中國蛻變
呢題係咪分開答? 洗唔洗比較?

直述 唔洗

Thanks

雙問題,所以有4種可行立場
唔洗比較
如果問 比較二戰後香港和日本在經濟重建及增長方面的原因
相異果到除左勞資關係唔同 仲有啲咩寫

唔洗比較

你唔比較又點知晚清/南京政府推行既改革有無令當時既中國「蛻變」
「蛻變」屬於比較題既字眼黎
如果問 比較二戰後香港和日本在經濟重建及增長方面的原因
相異果到除左勞資關係唔同 仲有啲咩寫

會唔會真係出依D咁多野要寫既比較題呀

唔洗比較

你唔比較又點知晚清/南京政府推行既改革有無令當時既中國「蛻變」
「蛻變」屬於比較題既字眼黎

佢意思係清末新政同南京改革洗唔洗比較
唔係一件事前後洗唔洗比較
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞