[2017DSE] 世界歷史科 History

973 回覆
20 Like 2 Dislike
我好鍾意世史,所以好比心機溫
希望世史攞好grade到時放榜幫下科數
學校考試通常4x/50
Paper25-27/30
我又覺得自己唔值依個分 唔知係唔係老師手鬆
我寫字好快,但真係超樣衰 改善緊
暫時最大困難係背地方名同年份 真係好難記 巴打有無心得
點睇南非同以巴史?應否棄

同學你可以將你做過嘅essay/ dbq send 比我睇吓再比啲意見你

字寫得多之餘,真係要睇到先有用,唔係就算比你寫到2000 字一條Essay(2000 字嚟講篇幅真係算多)都無用,Marker 睇唔到就當無架啦 ... 真係好重要。

記地方名同年份,或者我嚴格上嚟講係記例子啦。其實喺依方面我無咩心得,因為我都係用得多所以就不自覺地記咗。你可能覺得好奇怪,但我講個比喻比你聽可以就會明。舉例你返屋企係要輸入密碼先開到門,當你一出門口就會用到個密碼一次。假設你每日至少出一次街,即係你每日都會用到個密碼。喺依個情況下,其實你根本唔需要刻意做啲咩就已經記住咗個密碼。因為你用得愈多,就愈易記得 ... 同樣道理擺喺歷史科都適用,至少在我而言係work。

所以我好鼓勵學生係以「練習」作為溫習方法。

而上述方法其實仲有個優點,就係你知道邊啲例子先重要,老實講歷史例子真係多到我自己都唔記得,就算我每個課題落咗好多個例子喺筆記到,但實際我拎嚟答題目可能都係果10-15 個例子。至於其他例子唔係唔用,只係比較少機會你用到,可能10 條題目,有成6-8 條都係用到果10-15 個例子,餘低果2-4 條先會用到其他例子。依點你點樣知道?都係靠你多練習先知道 ... 當然補習我都可以同你講,但肯定無你自己親手練後後領悟咁深刻。

至於以阿同南非棄唔棄真係要睇同學你個情況係點,但因為剩係出Essay,一般我都會叫學生棄咗佢。或者剩係Tip 幾條Essay 搏佢出咗可以搬字過紙,無出都唔使心痛。

希望幫到你啦,有問題歡迎再問~

Btw 如果你想練習Pastpaper 並予以批改的話,可以inbox/ email/ whatsapp 我索取,加油啊。
lm

你好,如果對DSE History 有任何問題歡迎提出,或者剩係對歷史有興趣都歡迎討論吓Hahaha
等緊大爺幫我改
等緊大爺幫我改

今日晏畫比返你,朝早有嘢忙

學校考試通常4x/50

同學你可以將你做過嘅essay/ dbq send 比我睇吓再比啲意見你

字寫得多之餘,真係要睇到先有用,唔係就算比你寫到2000 字一條Essay(2000 字嚟講篇幅真係算多)都無用,Marker 睇唔到就當無架啦 ... 真係好重要。

記地方名同年份,或者我嚴格上嚟講係記例子啦。其實喺依方面我無咩心得,因為我都係用得多所以就不自覺地記咗。你可能覺得好奇怪,但我講個比喻比你聽可以就會明。舉例你返屋企係要輸入密碼先開到門,當你一出門口就會用到個密碼一次。假設你每日至少出一次街,即係你每日都會用到個密碼。喺依個情況下,其實你根本唔需要刻意做啲咩就已經記住咗個密碼。因為你用得愈多,就愈易記得 ... 同樣道理擺喺歷史科都適用,至少在我而言係work。

而上述方法其實仲有個優點,就係你知道邊啲例子先重要,老實講歷史例子真係多到我自己都唔記得,就算我每個課題落咗好多個例子喺筆記到,但實際我拎嚟答題目可能都係果10-15 個例子。至於其他例子唔係唔用,只係比較少機會你用到,可能10 條題目,有成6-8 條都係用到果10-15 個例子,餘低果2-4 條先會用到其他例子。依點你點樣知道?都係靠你多練習先知道 ... 當然補習我都可以同你講,但肯定無你自己親手練後後領悟咁深刻。

至於以阿同南非棄唔棄真係要睇同學你個情況係點,但因為剩係出Essay,一般我都會叫學生棄咗佢。或者剩係Tip 幾條Essay 搏佢出咗可以搬字過紙,無出都唔使心痛。

Btw 如果你想練習Pastpaper 並予以批改的話,可以inbox/ email/ whatsapp 我索取,加油啊。

好詳盡 唔該哂你
我下星期四考history mock
呢幾日send文比你改o唔ok
我應該都棄架啦 以巴
一時又以色列一時又阿拉伯人
上堂果陣頭都大埋
學校考試通常4x/50

好詳盡 唔該哂你
我下星期四考history mock
呢幾日send文比你改o唔ok
我應該都棄架啦 以巴
一時又以色列一時又阿拉伯人
上堂果陣頭都大埋

可以呀,你ok 就send 比我啦

btw 考mock 加油haha

#85 「第二次世界大戰是無可避免的。」你是否同意此說?

分數︰10/15
評語︰同學尚能討論第二次世界大戰爆發的原因,惟論點廣度不足,僅集中於巴黎和會的安排。而同時未能扣至「無可避免」一字,只陳述因素如何導致二戰的出現,未能討論因素是否重要至「無可避免」。
其實應該點扣緊話佢無可避免
話佢有得避免應該玩哂架喎

其實用程度入題,答導致第二次世界大戰的因素,同時指可以避免應該係最簡單嘅答法

#小心得
#例子

歷史就是浩瀚大海,要緊記的例子有如天空繁星,但每個人都有其局限性。在記憶力有限的大前提下,怎樣把整個二十世紀的中國、日本、香港等所發生過的事、地或人都牢牢鎖在腦中?

刻意背誦史實顯然是件吃力的事,即使今天把第一次世界大戰的前因後果弄個滾瓜爛熟,也不代表明天、十天或一個月後仍記憶猶新。為什麼?因為很遺憾的說,明顯第一次世界大戰對你沒有直接影響,就算你不知道第一次世界大戰所謂何事,依然可以過得幸福快樂;而且,整個歷史科課程也不止於第一次世界大戰,還包括第二次世界大戰、冷戰、韓戰、越戰、星戰…要記的例子是不斷累積的。這好比你把《後來的我們》的歌詞牢記後,接著是《頑固》、《如果我們不曾相遇》、《派對動物》……直至整張《自傳》光碟裡所有歌曲的歌詞都記畢。

這非不可能的任務,但過程痛苦相當(除非你是五迷或歷史愛好者)。

亦因如此並不主張同學刻意背誦歷史,反之建議同學透過「練習」而溫習史實。這就如現代人提款前都必先輸入密碼,但大多都不用先想想再確實無誤就能快速按鍵。原因是我們與銀行事務已密不可分,提款、網上購物、轉帳、股票等都會用到提款卡,而每當使用提款卡就必先輸入帳號與密碼。使用頻率愈高,記憶就會愈深,正如每天起床後都會到洗手間刷牙、洗臉、漱口,一切都來得自然,可不會某天起床後想︰「哎,起床後應做些什麼呢?」

另外還有更多的好處,假設一個課題共有23個例子,常用的例子可能只有10個(這裡的「常用」指該例子於大部份的題目都適用),就如第一次世界大戰課題的塞拉耶佛危機(1914.6.28),基本上論證第一次世界大戰爆發,塞拉耶佛危機總會出場。但怎知道哪些例子「常用」?練習就會告訴你。

以上種種的而且確補習可以告訴你,但總比不上親身經歷那樣深刻。不信的話,同學不妨「實戰」看看?
巴打幫手改題dbq

好呀

inbox/ whatsapp/ email 我
我都做正條二戰係不可避免架
但仲未改

我都做正條二戰係不可避免架
但仲未改

講咩
我都做左條二戰係不可避免架
但仲未改

講咩
但仲未改

講咩

竟然係咁,send 多次比我
但仲未改

講咩

竟然係咁,send 多次比我
同行又係歷史系major 行家專攻邊方面為主?

咩都讀吓,唔專精

咩都讀吓,唔專精

仲讀緊定grad左?

咩都讀吓,唔專精

仲讀緊定grad左?

讀緊

咩都讀吓,唔專精

仲讀緊定grad左?

讀緊

想問下係讀緊邊間U嘅History
如果係CU嘅話 入面多唔多西史讀?
定係都係以中史為主?
因為我想讀西史 但HKU全英 對我黎講都應該幾辛苦下

CU 以中史為主,HKU 好似多啲香港同西方
BU 就唔清楚

#86 集體安全體系的失敗在什麼程度上導致第二次世界大戰爆發
分數︰9/15
評語︰同學尚能分析集體安住體系與第二次世界大戰的關係,但於駁論部分表現平平,未能就因素之間的重要性作出對比。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞