[2017DSE] 世界歷史科 History

973 回覆
20 Like 2 Dislike
幫朋友問 佢答Q2&3
Q2寫1911 revolution同reform and opening up 分political economic social三個aspects 比較transformation嘅成果 每段都有寫到transformation嘅actions或者results(例如1911引起economic recession)有做到前後時期對比 但每段嘅conclusion都係:reform或者revolution較effective/有similar effects 咁樣有冇問題?
Q3我見依個post冇人揀

有冇巴打解答 到底係直接講transformation方法上嘅similarities/differences就得 定要講埋results(both positive and negative)/effectiveness個啲?

我唔太叻中國史 更加唔叻比較題 更加唔叻自由題
所以我對呢條都冇咩把握 但都可以比下意見嘅

呢條係比較方法 唔係方法成效
所以唔洗寫邊個勁啲有效啲
反而係注重2者嘅方法方式有咩異同

Q3就.... 我認我廢

係啊 我唔識做Q3啊

我岩岩再睇睇題目 中文版係用「...的方法」依個字 而英文版係...as means of transformation... 我朋友就覺得xxx as yyy係講緊當xxx做yyy嘅時候嘅所有野 包括方法 後果 成效 所以乜都有講啲
佢咁講一講我又覺得幾make sense

Q3我朋友自己9tip tip中左

可唔可以打成條英文題目出黎
我Band3中中廢J
就咁睇又xxx 又yyy 又as means of transformation
我睇到一舊雲咁

sorry
compare reform and revolution as means of transformation in china in the 20th century
我朋友對題目嘅理解係:reform and revolution 作為 transformation 嘅方法 有咩具體行動/影響/成果咁樣 而唔止形式上嘅比較

我依家諗一諗 個AS字真係可以好make sense地解讀做 reform and revolution 依兩個方法係transform China嘅時候嘅行動成效乜乜乜

比較實冇死
但要留意 呢條表面上就比較2項因素

但實際上係做緊雙主項嘅相對重要性題目

係衡量緊因素間重要性 唔係普通嘅比較黎 所以駁論呢Part係好重要

最好係先一段分別講2個因素有咩重要性
再一段完全係駁論 證明A>B

咁樣效果更佳

屌我個陣當左比較咁做
40 40 20
喊出黎

拿 40 40 20 咁做都Ok 雖然效果冇咁好

但40 40 20嘅架構要Ok嘅話
我覺要咁做

有舊40係最重要因素(A)引起二戰嘅重要性
另一舊40係次要因素(B)對於引起二戰嘅局限/點解冇A咁重要
20就係拉出黎總結比較A>B

唔係咁做就濕滯少少
如果你係
40 A重要性
40 B重要性
20 A>B嘅原因同總結

咁當中嘅得20嘅衡量就唔太夠 個表現就會冇咁好

應該無咁寫
個陣有諗係咪相對重要性
不過覺得又唔係
屌點知中伏

跪求10 10
dbq 45

哇 原來係Aim咁高嘅痴線史人
失敬

屌我上年 dbq 42 essay 16 (12 4)
所以條氣唔鋸再考

最後咩grade
幫朋友問 佢答Q2&3
Q2寫1911 revolution同reform and opening up 分political economic social三個aspects 比較transformation嘅成果 每段都有寫到transformation嘅actions或者results(例如1911引起economic recession)有做到前後時期對比 但每段嘅conclusion都係:reform或者revolution較effective/有similar effects 咁樣有冇問題?

有冇巴打解答 到底係直接講transformation方法上嘅similarities/differences就得 定要講埋results(both positive and negative)/effectiveness個啲?

係啊 我唔識做Q3啊

我岩岩再睇睇題目 中文版係用「...的方法」依個字 而英文版係...as means of transformation... 我朋友就覺得xxx as yyy係講緊當xxx做yyy嘅時候嘅所有野 包括方法 後果 成效 所以乜都有講啲

我Band3中中廢J
就咁睇又xxx 又yyy 又as means of transformation
我睇到一舊雲咁

sorry
compare reform and revolution as means of transformation in china in the 20th century
我朋友對題目嘅理解係:reform and revolution 作為 transformation 嘅方法 有咩具體行動/影響/成果咁樣 而唔止形式上嘅比較

我明啦

中文係寫明比較革命、改革嘅方法

但英文出黎嘅意思係
革命、改革都係促成中國蛻變嘅方式黎
咁試下將2舊野加以比較啊

咁就解得通點解你個朋友會比較得咁廣 遠多於方法/方式 而去到成效影響個堆

應該就係咁 我估咁寫都冇乜問題掛
唔該巴打你先

比較實冇死
但要留意 呢條表面上就比較2項因素

但實際上係做緊雙主項嘅相對重要性題目

係衡量緊因素間重要性 唔係普通嘅比較黎 所以駁論呢Part係好重要

最好係先一段分別講2個因素有咩重要性
再一段完全係駁論 證明A>B

咁樣效果更佳

屌我個陣當左比較咁做
40 40 20
喊出黎

我覺要咁做

另一舊40係次要因素(B)對於引起二戰嘅局限/點解冇A咁重要

唔係咁做就濕滯少少
如果你係
40 A重要性
40 B重要性

應該無咁寫
個陣有諗係咪相對重要性
不過覺得又唔係
屌點知中伏

跪求10 10
dbq 45

失敬

所以條氣唔鋸再考

最後咩grade

5*
屌!!!
原本 44 18架
比個核卷員扣鳩我兩分

我覺要咁做

唔係咁做就濕滯少少
如果你係
40 A重要性
40 B重要性

應該無咁寫
個陣有諗係咪相對重要性
不過覺得又唔係
屌點知中伏

跪求10 10
dbq 45

失敬

所以條氣唔鋸再考

最後咩grade

5*
屌!!!
原本 44 18架
比個核卷員扣鳩我兩分

係啊 我唔識做Q3啊

我Band3中中廢J
我睇到一舊雲咁

sorry

我明啦

中文係寫明比較革命、改革嘅方法

但英文出黎嘅意思係
革命、改革都係促成中國蛻變嘅方式黎
咁試下將2舊野加以比較啊

咁就解得通點解你個朋友會比較得咁廣 遠多於方法/方式 而去到成效影響個堆

應該就係咁 我估咁寫都冇乜問題掛
唔該巴打你先

比較方法,係比較緊個方法相同相異定係邊個方法好啲

兩樣都係比較方法
有無essay揀4 5嘅巴打

here

here

Q4寫左日本=玩撚完?
Q4分國家咁答=玩撚完?
幫朋友問 佢答Q2&3

係啊 我唔識做Q3啊

我Band3中中廢J
我睇到一舊雲咁

sorry

我依家諗一諗 個AS字真係可以好make sense地解讀做 reform and revolution 依兩個方法係transform China嘅時候嘅行動成效乜乜乜

Compare Late Qing Reforms & Cultural Revolution O 唔 o?

here

Q4寫左日本=玩撚完?

寫日本唔會玩完嘅 不過你寫嗰part會唔計分

我用日本例子證明國聯維和能力有限, 好彩寫咗好少

+1 所以我上面都講左 有德意大量例子就可以彌補番日本例子IR嘅問題

Me2
寫左日本
Q4寫左日本=玩撚完?

寫日本唔會玩完嘅 不過你寫嗰part會唔計分

我用日本例子證明國聯維和能力有限, 好彩寫咗好少

+1 所以我上面都講左 有德意大量例子就可以彌補番日本例子IR嘅問題

Me2
寫左日本

我本來都係 好彩寫咗一半見到唔妥
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞