[2017DSE] 世界歷史科 History

973 回覆
20 Like 2 Dislike
追po睇到評paper2 咁高分
但我miss 同補習都係話 p2 10+10 夠5星星
同埋paper2 玩字眼玩好痴線
12+12 above 都應該會好難
絲打點睇

日校miss 係history 教師界入面好大朵(教評局歷史XX)唔方便講太清楚
所以我諗佢改平時d paper分數應該好準/好緊(old sea food來的)

我miss聲稱自己出過al卷 不過佢比得好鬆

佢係叫人點出卷個種喎

中四冇幾條友可以合格
只求穩5星就夠

加油
追po睇到評paper2 咁高分
但我miss 同補習都係話 p2 10+10 夠5星星
同埋paper2 玩字眼玩好痴線
12+12 above 都應該會好難
絲打點睇

日校miss 係history 教師界入面好大朵(教評局歷史XX)唔方便講太清楚
所以我諗佢改平時d paper分數應該好準/好緊(old sea food來的)

我miss聲稱自己出過al卷 不過佢比得好鬆

佢係叫人點出卷個種喎

中四冇幾條友可以合格

中四改鬆啲唔出奇呀

表現優異奪取佳績固然開心,但想說的不是這個,而是表面上看不到的汗水。
...
這位同學第一次做Trace and explain 的題目時得18 分,因與自己目標仍有一段距離感到不甘。所以他一而再再而三反覆嘗試,前後總共重做不下三次,直到他的努力得到回應。
...
也許是執著,但這是對自己的要求。
sba得7同17分
係咪要好高分先5**到

可唔可以教下 唔明題目要答乜

乜DBQ黎 出到咁怪嘅
幅漫畫啲細節乜都睇唔到 點做

09 AL 亞洲史

主要有兩個思考向:

一漫畫出版於1907 年,而此時期中國正進行清末新政,時人將會對傳統封建的冥婚感到荒唐

二是漫畫中只有紙新娘和紙新郎,並不符合現實嫁娶時宜,故會感到荒唐
sba得7同17分
係咪要好高分先5**到

Dbq 40 essay 21係標準

依個分都幾穩
有冇巴絲鍾意睇中世紀時代既歷史

#同學作品剖析 #DSE #DBQ #Essay #History
...
2015DSE卷二
分數︰14/30
評語︰答題技巧有誤,中國那條題目主要問題有二︰一集中於討論改革開放,而非鄧小平對中國的影響;二、未能就好處與壞處進行比較。
...
值得參考度︰★★★☆☆
...
下載連結︰
https://drive.google.com/file/d/0B1YEVeP1zGlRVHhFYUZORVNPSjA/view?usp=sharing
呢幾日可以交文俾絲打改?

同問

同問

佢巴打黎

ok, email to chehistory@gmail.com
如果我剩係想要5*咁要有幾多分
利申自修
如果我剩係想要5*咁要有幾多分
利申自修

6-7成?

兩份卷加埋55 啦
溫到7788啦 但始終會有啲Essay係唔多識答 仲要係限時內45分鐘要諗好寫好
好在有得揀
btw 啲字極度潦 有咩方法改善下 定係其實字極潦嘅大有人在 啲Marker其實睇慣左/慣左會比心機睇同理解我地寫嘅野 即使係好潦?
定係真係會有人因字太潦 啲Marker睇唔明而冇分

唔好咁急,快都要每一筆寫清楚
DBQ 係咪唔會考 international cooperation 同埋東南亞歷史?
DBQ 係咪唔會考 international cooperation 同埋東南亞歷史?

會考國際協作但唔會考東南亞歷史

btw 今年出香港既機會係咪唔大

會考國際協作但唔會考東南亞歷史

btw 今年出香港既機會係咪唔大

Dbq亞洲史就最大機會(9成9)日本 +中國/香港
Dbq 2亞洲+2歐洲
不過香港點都要溫架啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞