[2017DSE] 世界歷史科 History

973 回覆
20 Like 2 Dislike

+1 所以我上面都講左 有德意大量例子就可以彌補番日本例子IR嘅問題

Me2
寫左日本

不過大家要記住 雙主項由於要1段講曬2個主項嘅重要性
所以對每主項篇幅嘅要求 例如扣題例子上都冇咁高
即使例子有啲問題 都冇咩大礙嘅

幫大家穩定下軍心 包括我

仆街我比較淨係做到20 percent

係我上面講嘅邊一種寫法?

A 40
B 40
A>B 20
呢隻?

yup

三個比較點寫作5版唔知夠唔夠

3個比較點寫5版咁勁 定係你英文考

我3個比較點寫左6版

仆街我比較淨係做到20 percent

係我上面講嘅邊一種寫法?

A 40
B 40
A>B 20
呢隻?

yup

三個比較點寫作5版唔知夠唔夠

3個比較點寫5版咁勁 定係你英文考

我3個比較點寫左6版

+1 6版定7版
都係中文

咁多?
利申:英文答6/7版
從資料可見 中共建國前反對一黨專政,但就我所知,中共建國後便奉行一黨專政,故在政黨政治方面中共原則確產生了大變。
咁寫係咪當錯題型
從資料可見 中共建國前反對一黨專政,但就我所知,中共建國後便奉行一黨專政,故在政黨政治方面中共原則確產生了大變。
咁寫係咪當錯題型

我覺得冇錯
咁寫係咪當錯題型

我覺得冇錯

直頭啱啦,唔係就係要咁答咩?
咁寫係咪當錯題型

我覺得冇錯

history 要求資料 個人所知分段
咁寫係咪當錯題型

我覺得冇錯

有無人答我 鳴
咁寫係咪當錯題型

我覺得冇錯

有無人答我 鳴

無問題呀
咁寫係咪當錯題型

我覺得冇錯

有無人答我 鳴

無問題呀

仆街啦我寫左係同一段 但我好明確咁運用資料同就我所知,無炒埋一碟,應該唔會點扣既
我答第4條但答題框架錯左
我答左同意經濟大衰退
先講經濟大衰退點導致WWII
然後轉折段
再講巴黎和會點導致WWII
每個pt後面有比較
咁樣得唔得
日校老師咁教

好想死啊
咁寫係咪當錯題型

我覺得冇錯

有無人答我 鳴

無問題呀

仆街啦我寫左係同一段 但我好明確咁運用資料同就我所知,無炒埋一碟,應該唔會點扣既

應該都安全,始終佢可以清楚地分辨到你邊堆係source 邊堆係own knowledge

我覺得冇錯

有無人答我 鳴

無問題呀

應該都安全,始終佢可以清楚地分辨到你邊堆係source 邊堆係own knowledge

Thx巴打
唔知你考成點呢

我唔太叻中國史 更加唔叻比較題 更加唔叻自由題
所以我對呢條都冇咩把握 但都可以比下意見嘅

呢條係比較方法 唔係方法成效
所以唔洗寫邊個勁啲有效啲
反而係注重2者嘅方法方式有咩異同

Q3就.... 我認我廢

係啊 我唔識做Q3啊

我岩岩再睇睇題目 中文版係用「...的方法」依個字 而英文版係...as means of transformation... 我朋友就覺得xxx as yyy係講緊當xxx做yyy嘅時候嘅所有野 包括方法 後果 成效 所以乜都有講啲
佢咁講一講我又覺得幾make sense

Q3我朋友自己9tip tip中左

可唔可以打成條英文題目出黎
我Band3中中廢J
就咁睇又xxx 又yyy 又as means of transformation
我睇到一舊雲咁

sorry
compare reform and revolution as means of transformation in china in the 20th century
我朋友對題目嘅理解係:reform and revolution 作為 transformation 嘅方法 有咩具體行動/影響/成果咁樣 而唔止形式上嘅比較

我依家諗一諗 個AS字真係可以好make sense地解讀做 reform and revolution 依兩個方法係transform China嘅時候嘅行動成效乜乜乜

Compare Late Qing Reforms & Cultural Revolution O 唔 o?

老友
先唔講個時間爭咁遠已經冇可比性
再唔講revolution既定義就係drastic change / regime change
你咁答法危啲喎

咁1911 revolution&reform and opening up/cultural revolution&reform and opening up你點睇?或者比你會點揀?
唔知你考成點呢

邊個「你」呀 咁憂鬱既
如果我第三題信息寫 題示法國之無賴得唔得😂
同埋同埋最後一題 有否更好 我用資料e寫話一戰帶給更多對於和平想法建議提示 有助和平 故可使歐洲更好
咁樣得唔得。。
唔該曬
星今年dbq essay大約幾分先拎到
我答第4條但答題框架錯左
我答左同意經濟大衰退
先講經濟大衰退點導致WWII
然後轉折段
再講巴黎和會點導致WWII
每個pt後面有比較
咁樣得唔得
日校老師咁教

好想死啊

應該ok la ,只要你後面個比較真係可以比較個兩個因素就得
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞