[2017DSE] 世界歷史科 History

973 回覆
20 Like 2 Dislike
啲字分得開啲易睇啲?
利申 中英文都好密

一般我建議一行大約寫13-15 隻字啦,比咗咁多錢考評局就唔好幫佢慳啦,密密麻麻真係好好難睇。當然,都唔係叫你大大隻一行寫幾隻字就算啦,咁樣玩嘢咩

記住一點,就係Marker 改得愈開心,你收成績果日都會愈開心。亦當然啦,你乜都唔寫Marker 改得仲開心添,咁依點緊係另計啦

唔該晒
呢排改下啲字
啲字分得開啲易睇啲?
利申 中英文都好密

一般我建議一行大約寫13-15 隻字啦,比咗咁多錢考評局就唔好幫佢慳啦,密密麻麻真係好好難睇。當然,都唔係叫你大大隻一行寫幾隻字就算啦,咁樣玩嘢咩

記住一點,就係Marker 改得愈開心,你收成績果日都會愈開心。亦當然啦,你乜都唔寫Marker 改得仲開心添,咁依點緊係另計啦

唔該晒
呢排改下啲字

如果你想拎Pastpaper 做可以問我,做完亦都可以比我改呀

唔駛溫冇背過都可以4或以上 因爲 dbq易執分
利申2016 level4 essay 冇做一條

咁癲?爸打DBQ 好高分?
有冇買卷呀

我用英文讀
由於冇背書 例如DBq part c 7分 2 2 2 1 我直接skip using own knowledge 只要睇source 做已經題題攞夠分 每個題型都有固定答法 一式一樣 跟足答就冇錯 最緊要上年dse出china japan 同得hong kong 唔知econ定polt一樣 所以黎緊出咩area都好易估
Essay我諗都冇諗就揀china同wwi
一個係trace and explain 另一個唔記得
我冇溫書咁點做timeline? 我全部寫1920s之類 事件名我記得就塞入去再explain 10年點都撞岩幾個
冇買
向上面5**巴打跪拜啦 我係裸考dse

咁DSE History 真係有個Bug 係就算5** 嘅學生都好,好多時佢哋都係DBQ 高分,而Essay 份卷啱啱合格,結果拉到兩粒星返嚟(當然仲有SBA 啦)

但如果你係2018 年考嘅學生就無依支歌仔唱啦,考評局已經改咗制度將Essay 由30 分滿分改為50 分,而SBA 亦都完成歷史任務,退出考試舞台啦

利申︰我係DBQ 成績唔好但Essay 相反嘅學生

《歷屆試題參考答案》
2012 Q1 - Japan︰http://che-history.blogspot.hk/2017/02/2012q1.html
今年有咩topic大熱
除咗日本仲有咩
啲字分得開啲易睇啲?
利申 中英文都好密

唔該晒
呢排改下啲字

如果你想拎Pastpaper 做可以問我,做完亦都可以比我改呀

多謝
巴打有冇中文dbq練習
同埋我想問5**要咩分數
巴打當年兩份卷拎咩分?

Past paper 岩唔岩?

5** 唔計SBA,你預兩份卷(DBQ + Essay)要有60 分左右啦

卷一:32/50
卷二:25/30
今年有咩topic大熱
除咗日本仲有咩

其實唔建議Tip 題,反而Tip 讀是可以的(即係詳讀同略讀)。詳讀係預你答Esaay,略讀係預你剩係答DBQ

咁一般建議詳讀topic 包括中國、日本、一二戰同冷戰

考慮到原來入依個post 唔單止係2017 DSE 嘅同學仔,如果我post 啲歷史相關嘅資料上嚟,大家一齊討論點睇?尤其最近睇咗本《人類大歷史》(由歷史學角度去思考現今社會),都想同大家傾吓

再加上學歷史都唔單止係應付考試嘅,雖然考DSE 真係好重要

另外仲有就係我最近打返自己以前寫過嘅Essay,post 上嚟做常犯錯誤大家點睇?
溫哂, 如果佢出英法百年戰爭或者光榮革命既話我A硬
考慮到原來入依個post 唔單止係2017 DSE 嘅同學仔,如果我post 啲歷史相關嘅資料上嚟,大家一齊討論點睇?尤其最近睇咗本《人類大歷史》(由歷史學角度去思考現今社會),都想同大家傾吓

再加上學歷史都唔單止係應付考試嘅,雖然考DSE 真係好重要

另外仲有就係我最近打返自己以前寫過嘅Essay,post 上嚟做常犯錯誤大家點睇?

常犯錯誤good
溫哂, 如果佢出英法百年戰爭或者光榮革命既話我A硬

啲字分得開啲易睇啲?
利申 中英文都好密

唔該晒
呢排改下啲字

點問你拎。有無中文版
啲字分得開啲易睇啲?
利申 中英文都好密

唔該晒
呢排改下啲字

點問你拎。有無中文版

我愛樓主
啲字分得開啲易睇啲?
利申 中英文都好密

唔該晒
呢排改下啲字

點問你拎。有無中文版

Facebook inbox 或者whatsapp(9126 3917) 都可以

巴打可唔可幫手評改我上年份卷😂
巴打可唔可幫手評改我上年份卷😂

可以呀,你Facebook inbox 比我 或者 email(chehistory@gmail.com)比我呀

巴打有冇中文dbq練習
巴打當年兩份卷拎咩分?

5** 唔計SBA,你預兩份卷(DBQ + Essay)要有60 分左右啦

我dse已經做哂 唔知有咩好做 聽聞ce個課程又唔一樣

其實CE 都有啲題目做得過架,你可以喺依個網參考吓

http://che-history.blogspot.hk/2016/04/blog-post_13.html
巴打有冇中文dbq練習
巴打當年兩份卷拎咩分?

http://che-history.blogspot.hk/2016/04/blog-post_13.html

係咪睇2006年打後就夠
巴打有冇中文dbq練習
巴打當年兩份卷拎咩分?

係咪睇2006年打後就夠

係,每份卷都有幾條係值得做架
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞