[2017DSE] 世界歷史科 History

973 回覆
20 Like 2 Dislike

臨近考試,這是去年補習班學生的5** 試卷參考,望同學從中得到啟發。其實作答考卷時不必一鳴驚人,只要平穩發揮就能奪取佳績。
...
下載連結︰https://drive.google.com/file/d/0B1YEVeP1zGlReDdPOUVkd2tqbmM/view?usp=sharing

冇左幾頁咁

的確係
一陣upload 返

臨近考試,這是去年補習班學生的5** 試卷參考,望同學從中得到啟發。其實作答考卷時不必一鳴驚人,只要平穩發揮就能奪取佳績。
...
下載連結︰https://drive.google.com/file/d/0B1YEVeP1zGlReDdPOUVkd2tqbmM/view?usp=sharing

冇左幾頁咁

的確係
一陣upload 返

巴打有冇dbq分題得分資料?
想知佢條q4邊到扣分
想問 「比較20世紀下半葉促進香港及日本經濟繁榮的因素」
列曬佢地相同嘅因素(eg政府努力、國際形勢)同相異嘅因素之後應該點憶教
比較邊個因素對果個地方經濟繁榮重要啲?定係比較同一個因素下對邊個地方有效啲?

Sorry問到1999
SBA得六成到,係咪好難上5
想問 「比較20世紀下半葉促進香港及日本經濟繁榮的因素」
列曬佢地相同嘅因素(eg政府努力、國際形勢)同相異嘅因素之後應該點憶教
比較邊個因素對果個地方經濟繁榮重要啲?定係比較同一個因素下對邊個地方有效啲?

Sorry問到1999

比較咪就係相同 相異

即係講左相同 相異嘅野就夠
唔洗講邊個對經濟繁榮嘅成效高啲?
今年history咁冷清
後日就考都冇咩人
今年history咁冷清
後日就考都冇咩人

可能少人讀 冇bio econ嗰啲咁多人

少過上年好多
其實基本上每年都出一題trace and explain
又最易攞高分
所以溫曬日本香港經濟實冇死
又最易攞高分

Trace and explain可以好冷門
例如中日外交,甚至q6冷門topic
又最易攞高分

上年出左 今年再番抄多題 機會唔大

今年應該多玩野題 好驚

我玩得起 就睇下HKEAA點玩

12-16係得14冇trace and explain 其實機會應該大
又最易攞高分

今年應該多玩野題 好驚

12-16係得14冇trace and explain 其實機會應該大

追解熟書就易做 唔熟好難拎高分

所以背定最有機會個兩個topic最穩陣 In HK/Japan econ I trust
救命呀 溫左一半都無呀
救命呀 溫左一半都無呀

same 以前背過嘅野唔撚記得哂
人地最後revise一次唔同question types嘅framework嘅時候
我仲揭緊我本theme a

今年應該多玩野題 好驚

追解熟書就易做 唔熟好難拎高分

所以背定最有機會個兩個topic最穩陣 In HK/Japan econ I trust

追溯中國經濟史都有得出
日操夜操 想死
上面話dbq part c要一分一個pt我以為玩野 我平時7分寫三個 但寫好長
點知份5** sample真係寫成6-8個pt
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞