[2017DSE] 世界歷史科 History

973 回覆
20 Like 2 Dislike
DBQ 最後個題 part B 答案係乜

叫英國主權比法國
想問今年論述題出左啲咩題目?😃
三題DBQ
一題中共 一題歐洲融合 仲有一題係咩?

hk ppl's political awareness
WWI
4題呀
有係卷睇下
中文Essay寫爆18頁
不過份卷真係好奇怪

14先岩

怪係邊?

卷一
-卷一有啲嘅字眼幾怪下
例如「政治意識」「指導原則」

-出嘅課題如意料中冷門
例如 Q2中共建國前後(要識少少中共政治體制架構)
Q3一戰

卷二
好多題都揀唔落手 題型 內容都硬係唔多大路 唔似以往嘅PP

Q6 7
Q1 Q5 直述式 題型上真係麻麻地 但課文熟嘅話都Ok
Q2 暗藏殺機 比較呢隻題型已經偏難 再加上有蛻變呢隻字 所以除左要比較改革 革命異同
仲更加要寫到前後對比 咁先證明到個個革命同改革 係推動再中國蛻變嘅方法
Q3 我覺得普遍學生通常都唔會詳讀呢個Topic

Q7 點會 幾好答

成條作文題咁 你叫改開世史卷嘅Marker點比分
就算有評卷參考 但始終都係冇咩經驗改呢種題目 咁比分個到就

同埋都要小心 係生活於1960年代 唔好寫寫下唔小心寫左去60s打後嘅史實

冇寫70年之後嘅事 不過q4有個伏位 係巴黎和約 除左凡爾賽要講埋聖澤門嗰啲

有寫埋意大利得唔到阜姆 達爾馬西亞 而促使法西斯上台

same
不過份卷真係好奇怪

14先岩

怪係邊?

卷一
-卷一有啲嘅字眼幾怪下

-出嘅課題如意料中冷門
Q3一戰

卷二

Q6 7
Q2 暗藏殺機 比較呢隻題型已經偏難 再加上有蛻變呢隻字 所以除左要比較改革 革命異同
仲更加要寫到前後對比 咁先證明到個個革命同改革 係推動再中國蛻變嘅方法

Q7 點會 幾好答

成條作文題咁 你叫改開世史卷嘅Marker點比分
就算有評卷參考 但始終都係冇咩經驗改呢種題目 咁比分個到就

同埋都要小心 係生活於1960年代 唔好寫寫下唔小心寫左去60s打後嘅史實

冇寫70年之後嘅事 不過q4有個伏位 係巴黎和約 除左凡爾賽要講埋聖澤門嗰啲

有寫埋意大利得唔到阜姆 達爾馬西亞 而促使法西斯上台

same
不過份卷真係好奇怪

14先岩

怪係邊?

卷一
-卷一有啲嘅字眼幾怪下

-出嘅課題如意料中冷門
Q3一戰

卷二

Q6 7

Paper 2 Q2 transformation個題我都差啲中伏 political有好明顯嘅前後對比 但econ同social個邊唔知係咪太興奮 越寫越唔對路 之後拿拿聲改番
巴打覺得cold war個題answer framework應該係點?
今年history 60%有冇level 4 ?
痴撚線 我9頁已停曬手
不過份卷真係好奇怪

14先岩

怪係邊?

卷一
-卷一有啲嘅字眼幾怪下

-出嘅課題如意料中冷門
Q3一戰

卷二

Q6 7

Paper 2 Q2 transformation個題我都差啲中伏 political有好明顯嘅前後對比 但econ同social個邊唔知係咪太興奮 越寫越唔對路 之後拿拿聲改番
巴打覺得cold war個題answer framework應該係點?

冷戰個條我冇咩心得
因為直述式題目 真係照直咁寫就Ok
同埋我都少操練直述題

咁佢話咩方面USSR影響左Cold War
咁我就照拆開正負面影響
再細分政經軍etc咁鳩寫

但記住要覆蓋曬成個冷戰時期

影響發展點樣分正負面?
阻礙冷戰發展?
不過份卷真係好奇怪

14先岩

怪係邊?

卷一
-卷一有啲嘅字眼幾怪下

-出嘅課題如意料中冷門
Q3一戰

卷二

Q6 7

冷戰個條我冇咩心得
因為直述式題目 真係照直咁寫就Ok
同埋我都少操練直述題

咁佢話咩方面USSR影響左Cold War
咁我就照拆開正負面影響
再細分政經軍etc咁鳩寫

但記住要覆蓋曬成個冷戰時期

咁我都安心啲
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞