[2017DSE] 世界歷史科 History

973 回覆
20 Like 2 Dislike
中文Essay寫爆18頁
不過份卷真係好奇怪

14先岩

怪係邊?

卷一
-卷一有啲嘅字眼幾怪下
例如「政治意識」「指導原則」

-出嘅課題如意料中冷門
例如 Q2中共建國前後(要識少少中共政治體制架構)
Q3一戰

卷二
好多題都揀唔落手 題型 內容都硬係唔多大路 唔似以往嘅PP

Q6 7
Q1 Q5 直述式 題型上真係麻麻地 但課文熟嘅話都Ok
Q2 暗藏殺機 比較呢隻題型已經偏難 再加上有蛻變呢隻字 所以除左要比較改革 革命異同
仲更加要寫到前後對比 咁先證明到個個革命同改革 係推動再中國蛻變嘅方法
Q3 我覺得普遍學生通常都唔會詳讀呢個Topic

Paper 2 Q2 transformation個題我都差啲中伏 political有好明顯嘅前後對比 但econ同social個邊唔知係咪太興奮 越寫越唔對路 之後拿拿聲改番
巴打覺得cold war個題answer framework應該係點?

揀文革同改革開放
4,7 FF自己移民去日本

住中國 移日本

一樣,淨係寫左政治經濟教育 唔夠時間再寫了

我多你個外交 社會

Same here

怪係邊?

卷一
-卷一有啲嘅字眼幾怪下

-出嘅課題如意料中冷門
Q3一戰

卷二

Q6 7
Q2 暗藏殺機 比較呢隻題型已經偏難 再加上有蛻變呢隻字 所以除左要比較改革 革命異同
仲更加要寫到前後對比 咁先證明到個個革命同改革 係推動再中國蛻變嘅方法

Paper 2 Q2 transformation個題我都差啲中伏 political有好明顯嘅前後對比 但econ同social個邊唔知係咪太興奮 越寫越唔對路 之後拿拿聲改番
巴打覺得cold war個題answer framework應該係點?

冷戰個條我冇咩心得
因為直述式題目 真係照直咁寫就Ok
同埋我都少操練直述題

咁佢話咩方面USSR影響左Cold War
咁我就照拆開正負面影響
再細分政經軍etc咁鳩寫

但記住要覆蓋曬成個冷戰時期

咁我都安心啲

我都未必岩嫁 唔好信曬我
大家當交流下
因為我做完呢份野 都冇絕對信心拎5**
硬係都差啲野 好似有錯Minor野 答題又硬係覺得未完美 解釋扣題又覺得可以更好 特別係卷一DBQ

我睇錯題目 卷二 仆街了

冷戰個條我冇咩心得
同埋我都少操練直述題

咁我就照拆開正負面影響

咁我都安心啲

大家當交流下
硬係都差啲野 好似有錯Minor野 答題又硬係覺得未完美 解釋扣題又覺得可以更好 特別係卷一DBQ

睇錯咩 錯成點樣?
睇錯小小嘅話唔緊要 好似我Q4引左少少日本嘅侵略例子 其實係IR 但只係Minor野 我有成堆德意例子幫手彌補番個錯位

第4題 雖然有寫德,意 凡爾賽條約同意大利分唔到土地 寫左5版
但睇錯巴黎和會 如果有5-7分我會好開心

怪係邊?

卷一
-卷一有啲嘅字眼幾怪下

-出嘅課題如意料中冷門
Q3一戰

卷二

Q6 7

冷戰個條我冇咩心得
同埋我都少操練直述題

咁我就照拆開正負面影響

咁我都安心啲

大家當交流下

我只求lv4 所以方向正確就已經好好 知巴打你kwho mock **左
不過其實冇人做完份卷之後會自覺好完美地做足哂100%要做嘅野架 唔好擔心咁多

冷戰個條我冇咩心得
同埋我都少操練直述題

咁我就照拆開正負面影響

咁我都安心啲

大家當交流下

睇錯咩 錯成點樣?
睇錯小小嘅話唔緊要 好似我Q4引左少少日本嘅侵略例子 其實係IR 但只係Minor野 我有成堆德意例子幫手彌補番個錯位

第4題 雖然有寫德,意 凡爾賽條約同意大利分唔到土地 寫左5版 有比較

咁我都安心啲

大家當交流下

睇錯咩 錯成點樣?

第4題 雖然有寫德,意 凡爾賽條約同意大利分唔到土地 寫左5版 有比較

巴黎和約咪係巴黎和會傾出嚟 應該冇問題喎

考完睇一睇份卷好想跳樓

咁我都安心啲

大家當交流下

睇錯咩 錯成點樣?

屌 冇野嫁 唔好自己嚇自己
一黎 巴黎和會同巴黎和約 只差一隻字 Marker可能覺得係唔小心寫錯啫
二黎 巴黎和會 咪就係簽巴黎和約嘅會議 有咩分別姐 咪又係寫個啲野

冇事嫁 邊會離題 明明中到應一應

屌 多謝你
祝你5**
不過真係2億個驚

冷戰個條我冇咩心得
同埋我都少操練直述題

咁我就照拆開正負面影響

咁我都安心啲

大家當交流下

睇錯咩 錯成點樣?

paris peace settlement include collective security or not ??

咁我都安心啲

大家當交流下

睇錯咩 錯成點樣?

paris peace settlement include collective security or not ??

Yup LN

嚇死 以為自己離題 但係如果有一個point elaborate 用左 1925 Locarnotreaties 同埋 之後既kelloggbriand pact 會晤會扣好多? not within 1919-1923 ...

咁我都安心啲

大家當交流下

睇錯咩 錯成點樣?

一黎 巴黎和會同巴黎和約 只差一隻字 Marker可能覺得係唔小心寫錯啫
二黎 巴黎和會 咪就係簽巴黎和約嘅會議 有咩分別姐 咪又係寫個啲野

屌 多謝你
祝你5**
不過真係2億個驚

唔會當離題
無事既放心
寫得好一樣10分以上

咁我都安心啲

大家當交流下

睇錯咩 錯成點樣?

屌 多謝你
祝你5**
不過真係2億個驚

唔會當離題
無事既放心
寫得好一樣10分以上

唔錯題型就無事
有冇卷二睇下
做Q4但d pt爛爛地
寫左
巴黎和約+經濟大蕭條導致極權主義掘起+比較
巴黎和約+經濟大蕭條導致列強未能充分合作+比較
巴黎和約+經濟大蕭條導致集體安全體系失效+比較(呢個pt有少少爛)
比較又爛爛地咁 45分鐘好難elab得完美 唔知有無機會上10分
有冇卷二睇下

1. 討論中國內地和香港在20世紀上半葉的關係的特徵。

2. 選取課程內一個革命及一個改革,比較革命及改革使20世紀中國蛻變的方法。

3. 「日本對亞洲國家的外交,很大程度上是為其戰爭罪責作賠償。」你是否同意上述說法?以1952-2000年間的歷史解釋你的看法。

4. 你是否同意「相對於巴黎和約,經濟大蕭條是更能導致第二次世界大戰的因素。」以1919-39年間的歐洲歷史解釋你的答案。

5. 蘇聯在甚麼方面影響著冷戰的發展?試1946-91年間的歷史解釋你的看法。

6. 「聯合國是一個理想的國際合作平台。」你是否同意此說?以聯合國於1945-2000年間有關倡導國際社會與文化合作以及它於解決國際衝突兩個層面所作出的嘗試,解釋你的答案。

7. 如你正在生活在1960年代本科所覆蓋的一個地區或國家,並且對於移民到一個政權完全不同的地區或國家有著很大的渴望。試列出你當時所生活的地區或國家和你計畫移民的地區或國家,解釋你身在地區或國家正在面對的問題及你希望移民的地方的吸引之處。

我改過D字眼 ,意思一樣的
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞