[2017DSE] 世界歷史科 History

973 回覆
20 Like 2 Dislike
幫推
大家加油
幫推
大家加油

u2
知唔知邊到有得睇答題技巧/essay 技巧
自修jj咩都唔記得曬
知唔知邊到有得睇答題技巧/essay 技巧
自修jj咩都唔記得曬

inbox me

冷戰DBQ.和平鴿
參考答案
...
下載連結:https://drive.google.com/file/d/0B1YEVeP1zGlRRjd4UWFZSmFvck0/view?usp=sharing
睇個課程文件同歷屆試題
一戰通常都痴住二戰黎考 如果HKEAA玩野
佢有冇可能出條ESSAY係單獨WW1咁問?

可以嘅
老屎忽入黎講聲加油
同是歷史人,幫大家加個油

自己當年考得一一般般,但係歷史真係好有趣,希望巴絲打要堅持
睇個課程文件同歷屆試題
一戰通常都痴住二戰黎考 如果HKEAA玩野
佢有冇可能出條ESSAY係單獨WW1咁問?

可以嘅

一戰呢個課題係1900開始讀 cut到一岩一忽
可以出嘅玩法真係唔多
Hkeaa真係好on9

維持和平的努力,因為爆發原因上年DBQ 出咗Hahahah
lm
啱啱做左一題 比大家睇下做成點
係kwxx嘅題目黎 驚比人告改咗少少字眼
「國外因素是令日本於1930年代興起軍國主義的最主要因素」此就能否成立?

我覺得你寫主項果幾段可以扣返軍國主義興起例子
例如係因為主項既一啲野而令到日人支持軍國主義者發動侵略(EG九一八、一二八果堆事件),因為我見你主項既段落最尾都係話令軍國主義者點點點而無乜實質例子
駁論果度你第三個用左個假設性既反駁(若不是國外因素....),要記住駁論一定唔可以用假設,因為歷史無如果
反而你如果想話「極端民族主義組織」依個論點既重要性比國外因素低,我覺得可以話因為其實日本既民主思想曾經減弱過(兩次護憲運動+原敬上台),不過就係因為國外種種因素而令一啲極端民族主義組織/思想重新抬頭,都可以從依個「因果關係」既角度去駁

利申:只係9up
btw我係比mock你果位巴打
其實essay 要盡量多方面咁寫我係明白既

但係如果有d題目諗唔到其他方面要點做

例如 2015 dse p2
第二次世界大戰在哪些方面是現代歷史的轉捩點?以1960年代為限。

呢條我剩係諗到政治同經濟 咁可以點做?
啱啱做左一題 比大家睇下做成點
係kwxx嘅題目黎 驚比人告改咗少少字眼
「國外因素是令日本於1930年代興起軍國主義的最主要因素」此就能否成立?

我覺得你寫主項果幾段可以扣返軍國主義興起例子
例如係因為主項既一啲野而令到日人支持軍國主義者發動侵略(EG九一八、一二八果堆事件),因為我見你主項既段落最尾都係話令軍國主義者點點點而無乜實質例子
駁論果度你第三個用左個假設性既反駁(若不是國外因素....),要記住駁論一定唔可以用假設,因為歷史無如果
反而你如果想話「極端民族主義組織」依個論點既重要性比國外因素低,我覺得可以話因為其實日本既極端民族主義思想曾經減弱過(兩次護憲運動+原敬上台),不過就係因為國外種種因素而令一啲極端民族主義組織/思想重新抬頭,都可以從依個「因果關係」既角度去駁

利申:只係9up
btw我係比mock你果位巴打

原來打錯

第二次世界大戰在哪些方面是現代歷史的轉捩點?以1960年代為限。

發大黎寫 拆開政治 經濟

政治:
歐洲地位居正式陷落
美蘇正式堀起
共產主義全面擴散
非殖民地化席捲全球

經濟:
促成積極嘅經濟合作

當然要做番前中後嘅強烈對比啦 但我懶得打曬出黎
記住轉捩點題 個轉變一係就由冇變有 一係就本身一般麻麻地變到好勁好誇張
簡單黎講 改變要好明顯就Ok嫁啦

唔該巴打

另外 想問dbq 6/8分題個d幾多分先要寫two side ?
如果唔洗寫但我寫左係咪會扣分

發大黎寫 拆開政治 經濟

政治:
歐洲地位居正式陷落
美蘇正式堀起
共產主義全面擴散
非殖民地化席捲全球

經濟:
促成積極嘅經濟合作

當然要做番前中後嘅強烈對比啦 但我懶得打曬出黎
記住轉捩點題 個轉變一係就由冇變有 一係就本身一般麻麻地變到好勁好誇張
簡單黎講 改變要好明顯就Ok嫁啦

唔該巴打

另外 想問dbq 6/8分題個d幾多分先要寫two side ?
如果唔洗寫但我寫左係咪會扣分

仲有呢 6/8分大約要寫幾多個pt
sorry 問埋曬d on9問題
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞