[2017DSE] 世界歷史科 History

973 回覆
20 Like 2 Dislike

#78 「德國於1930年代較其在第一次世界大戰前更具侵略性。」試評論此說能否成立。

分數︰10/15
評語︰整體表現不錯,對第二次世界大戰前德國情況有一定的了解,惟對第一次世界大戰前的德國了解尚淺。至於組織表達上可再加以改善,嘗試就兩個時期的德國情況作比較,惟部分論點欠論證支持,美中不足!

改善建議

1. 組織架構

同學上述表達尚可,但把第一次世界大戰時德國的情況與對比段落混為一談,導致評卷員誤會同學對第一次世界大戰時的情況不大了解,故建議同學以下列格式表達︰

https://holland.pk/4ef06hwg

-------------------------------------------------------------------
免費為同學批改論述題,並給予同學改善的建議,同學可從以下形式提交Inbox/Whatsapp(91263917)︰

-> 電子檔(Word版本)
-> 手寫Scan版本 -

注意

所提交的題目,將以不記名以PDF的形式上載至本專頁供其他同學作學習。
--------------------------------------------------------------------
若然同學想獲得完整版本以作參考,需完成以下步驟︰

1. Like “DSE – History 歷史科資源分享” Facebook Page
2. Like 本相片
3. Share 本相片並將權限設置為「公開」
4. 於本照片留言「已Like+Share,現索取已批作的論述題作參考,感謝」 - 若然同學於練習過程中遇上任何問題,,歡迎Inbox至本專頁(https://www.facebook.com/chehistory)查詢。

--------------------------------------------------------------------
2016-2017 補習班經已停止收生,謝謝各位同學支持。至於2017-2018 補習班亦開始報名,歡迎有興趣報讀的同學預留名額或索取相關資料。名額有限,報名從速!
2014年中學文憑試歷史科5**,就讀香港中文大學歷史系,望盡一點綿力,免費分享歷史科資源︰
-論述題批改
-題目練習分享
-Inbox問答
-歷屆試題(Pastpaper)參考答案
好奇一問,樓主之前4c+2x幾分入歷史系

不過我係2014 年入學,果陣應該係玩緊4C+1X,咁我就得24 咋(但同屆同學好多都高過依個分,聽江湖傳聞另外個X 有Level 5 定唔知*/ ** 係有加乘,有頭盔真係聽返嚟唔知唔堅唔堅)

爸打都諗住讀歷史系呀?

不過我係2014 年入學,果陣應該係玩緊4C+1X,咁我就得24 咋(但同屆同學好多都高過依個分,聽江湖傳聞另外個X 有Level 5 定唔知*/ ** 係有加乘,頭盔真係聽返嚟唔知唔堅唔堅)

爸打都諗住讀歷史系呀?

不過我係2014 年入學,果陣應該係玩緊4C+1X,咁我就得24 咋(但同屆同學好多都高過依個分,聽江湖傳聞另外個X 有Level 5 定唔知*/ ** 係有加乘,頭盔真係聽返嚟唔知唔堅唔堅)

爸打都諗住讀歷史系呀?

Thanks
係呀越嚟越鍾意歷史所以jupas有擺cu history

爸打都諗住讀歷史系呀?

Thanks

正,歷史好好玩,但歷史系好頹

Hk econ + social + roles with Pacific rim (姐1.2) 建唔建議完全唔讀
歷史科咩分數拎5

爸打都諗住讀歷史系呀?

Thanks

點頹法
Hk econ + social + roles with Pacific rim (姐1.2) 建唔建議完全唔讀

唔建議,因為香港都有機會出DBQ

反而你可以略讀,舉例香港社會方面,你可以剩係識有咩原因導致香港社會文化會包括中國特式、西方特式同中國混合。以及,喺唔同範圍諗吓有咩上述三方面嘅例子,舉例飲食方面,有中菜(中式)、西餐(西式)同中西混合(茶餐廳)

歷史科咩分數拎5

DBQ + Essay = ~ 53/ 80

爸打都諗住讀歷史系呀?

Thanks

點頹法

一般Course 得考試或者寫文,導修剩係上4 次,之後都無乜其他嘢要做

爸打都諗住讀歷史系呀?

Thanks

點頹法

一般Course 得考試或者寫文,導修剩係上4 次,之後都無乜其他嘢要做

讀社科最多tutor個個系 勁大workload痴孖筋

爸打都諗住讀歷史系呀?

Thanks

點頹法

讀社科最多tutorials(導修)個個系 勁大workload痴孖筋

Thanks

點頹法

讀社科最多tutorials(導修)個個系 勁大workload痴孖筋

即係咩系?

Thanks

點頹法

即係咩系?

政政

Thanks

點頹法

即係咩系?

政政

咦你係我同學嚟架?

巴打不如講下大學寫文係寫咩topic

有好多架喎,寫過日本史、傳媒史、東南亞史、英國史、基督教史、考古 etc 不過我唔喺到獻醜啦,但對上述Topic 有興趣都可以討論吓

Btw 最近讀緊口述歷史,上堂講到勁Chur 但直至目前依刻都覺得幾好玩,到落地做再分享吓

歷史科咩分數拎5

希望拎到
歷史科咩分數拎5

希望拎到

你SBA 幾多分啊?比個建議你將重心擺喺DBQ 份卷到啦,而如果想要Pastpaper 練習或者想我幫有批改都無問題,加油

歷史科咩分數拎5

希望拎到

你SBA 幾多分啊?比個建議你將重心擺喺DBQ 份卷到啦,而如果想要Pastpaper 練習或者想我幫有批改都無問題,加油

點問你拎
今年有咩topic大熱
除咗日本仲有咩

其實唔建議Tip 題,反而Tip 讀是可以的(即係詳讀同略讀)。詳讀係預你答Esaay,略讀係預你剩係答DBQ

咁一般建議詳讀topic 包括中國、日本、一二戰同冷戰

呢幾個topic我都ok熟
其他topic好似香港 就好似捉唔到重點
歷史科咩分數拎5

希望拎到

點問你拎

sba outline7 report18
求5或以上
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞