[2017DSE] 世界歷史科 History

973 回覆
20 Like 2 Dislike
其實essay 要盡量多方面咁寫我係明白既

但係如果有d題目諗唔到其他方面要點做

例如 2015 dse p2
第二次世界大戰在哪些方面是現代歷史的轉捩點?以1960年代為限。

呢條我剩係諗到政治同經濟 咁可以點做?

發大黎寫 拆開政治 經濟

政治:
歐洲地位居正式陷落
美蘇正式堀起
共產主義全面擴散
非殖民地化席捲全球

經濟:
促成積極嘅經濟合作

當然要做番前中後嘅強烈對比啦 但我懶得打曬出黎
記住轉捩點題 個轉變一係就由冇變有 一係就本身一般麻麻地變到好勁好誇張
簡單黎講 改變要好明顯就Ok嫁啦

唔該巴打

另外 想問dbq 6/8分題個d幾多分先要寫two side ?
如果唔洗寫但我寫左係咪會扣分

仲有呢 6/8分大約要寫幾多個pt
sorry 問埋曬d on9問題

用程度入題/雙問題就係兩邊立論
例如最尾一問係問「直至1920年代,日本在甚麼程度上已現代化?」
咁你就係因應返你個立場而分配篇幅(很小程度就寫多D非現代化,反之亦然)
又或者係最尾一問問你「革命是暴力的,但可以令中國強大。你是否同意?」,你就要首先講革力點樣暴力法,然後先講可唔可以令中國強大。
再黎就係選擇題,例如題目問「中國因素還是英國因素較能影響20世紀下半葉的香港政治發展?」咁你就要先講出中國因素點影響香港政治再講英國因素點樣影響香港政治,最尾做比較,從而扣返你個立場
至於唔需要做兩邊立論而你做左會唔會因為咁而扣分就唔知
但你會因為咁而無左時間,令到你答其他題目既時間少左,變相你都可能因為咁而無左分
至於最尾一問point數量方面就通常寫~6-8段(資料+就我所知)
點樣保5 ?
想問下爸打上面講嘅民族現代化內容係咩 未聽過
至於最尾一問point數量方面就通常寫~6-8段(資料+就我所知)

Sk2

識寫一定係寫十鳩幾段

1分1個pt?

Sk2

識寫一定係寫十鳩幾段

1分1個pt?

乜dbq真係咁玩架咩
大家講大熱嘅「國際協作」係咪即係int'l econ cooperation? 定係包埋social and cultural個啲?
另外想問wartime diplomacy個part(成堆conferences)係咪唔會點出
Lm
大家講大熱嘅「國際協作」係咪即係int'l econ cooperation? 定係包埋social and cultural個啲?
另外想問wartime diplomacy個part(成堆conferences)係咪唔會點出

兩個範疇嘅協作(經濟 社會文化)都好熱
同埋非必修單元(姐係dbq唔會出個啲)會出1條essay
個人建議唔好哂時間溫

econ都還好 social cultural個邊勁多org名要記
se asia同other major conflicts我學校教都冇教過
咁wartime diplomacy唔溫得唔得?有冇巴打解答下

個人建議唔好哂時間溫

econ都還好 social cultural個邊勁多org名要記
se asia同other major conflicts我學校教都冇教過
咁wartime diplomacy唔溫得唔得?有冇巴打解答下

唔洗溫啦 dse只會問起因同結果

背D重要既conference就ok

個人建議唔好哂時間溫

唔洗溫啦 dse只會問起因同結果

背D重要既conference就ok

wartime個堆除左yalta仲有冇邊個conference係重要嘅?

Sk2

識寫一定係寫十鳩幾段

1分1個pt?

乜dbq真係咁玩架咩

因為你寫4個pts 唔知係咪4個都啱拎得足分
所以大包圍咁寫 容易啲拎高分

咁dbq唔洗講解吓個point
死啦 寫左咁多年都係3至4個Pts

Sk2

識寫一定係寫十鳩幾段

1分1個pt?

乜dbq真係咁玩架咩

因為你寫4個pts 唔知係咪4個都啱拎得足分
所以大包圍咁寫 容易啲拎高分

咁dbq唔洗講解吓個point
死啦 寫左咁多年都係3至4個Pts

寫多咁多年就唔好轉寫法啦 適應唔到就得不償失

我都係2分一個pt 呢排先知原來係咁玩

唔轉啦

臨近考試,這是去年補習班學生的5** 試卷參考,望同學從中得到啟發。其實作答考卷時不必一鳴驚人,只要平穩發揮就能奪取佳績。
...
下載連結︰https://drive.google.com/file/d/0B1YEVeP1zGlReDdPOUVkd2tqbmM/view?usp=sharing
我2015考個陣得4但人地hea溫都有5

好想有個5啊啊啊啊啊啊啊啊啊啊

essay 拎十分難唔難
老餅CE AL 拎A路過
加油
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞