[2017DSE] 世界歷史科 History

973 回覆
20 Like 2 Dislike
入黎回憶下
A level history A

AL 同DSE 真係兩個世界
其實樓主覺得我啲字體點
(我係早幾日send 2016dse essay香港嗰題比你改你比10分嗰個)

需要啲時間回憶吓

其實樓主覺得我啲字體點
(我係早幾日send 2016dse essay香港嗰題比你改你比10分嗰個)

需要啲時間回憶吓

其實樓主覺得我啲字體點

需要啲時間回憶吓

我覺得差唔多姐
只係時間長左
想問下係唔係答所有題目都要both sides 如果唔係有邊d唔洗
想問下係唔係答所有題目都要both sides 如果唔係有邊d唔洗

唔係所有題目架 睇你係咩題型

咁有邊d唔需要 有無例子睇下

霎時間要舉例我真係舉唔出 等高手幫下你
不過歷史唔同通識 如果手多寫左駁論 殺手marker可能會以為你錯判題型扣你分

我覺得要睇下佢所謂既'both sides'係點定義。
如果係泛指立場方面2邊立論/駁論,咁冇咩題目要both sides。
如果both sides指平衡地討論某d野,咁絕大部分歷史p2題目都要求balance discussion

不過歷史唔同通識 如果手多寫左駁論 殺手marker可能會以為你錯判題型扣你分

如果係泛指立場方面2邊立論/駁論,咁冇咩題目要both sides。
如果both sides指平衡地討論某d野,咁絕大部分歷史p2題目都要求balance discussion

咁12 p2q1
do you agree that there was increasing political participation in the part of the Chinese in hk in the period 1970-97
explain your answer

如果我agree洗唔洗寫disagree論點再justify?

咁12 p2q1
do you agree that there was increasing political participation in the part of the Chinese in hk in the period 1970-97
explain your answer

如果我agree洗唔洗寫disagree論點再justify?

唔使
其實樓主覺得我啲字體點

需要啲時間回憶吓

我覺得差唔多姐
只係時間長左

搵唔返份嘢

#同學作品剖析 #DSE
#DBQ #Essay #History
...
其實這題目並非「比較題」,作答時並不需要就清末新政和南京政府對中國的影響作出對比。反而這題目有點像「轉捩點題」,問及清末新政和南京政府能否為中國帶來轉變。「轉變」一詞若能作前後對比以證明達到與否,效果將更佳。
...
2014DSEQ2
分數︰12/15
評語︰表現不錯,建議從不同角度討論以增加論點廣度,以及改善字體(部分字體去到末部看不到)。
值得參考度︰★★★★☆
...
下載連結︰
https://drive.google.com/file/d/0B1YEVeP1zGlRVTlsX2o5QzNIa28/view?usp=sharing
可唔可以PM D ESSAY或者DBQ比樓主改改
其實樓主覺得我啲字體點

需要啲時間回憶吓

我覺得差唔多姐
只係時間長左

搵唔返份嘢

https://drive.google.com/file/d/0BzysIFl6UattVk5FWEtTQTBJY2VRNkJWTnN6UEJTeGJ2LURr/view?usp=drivesdk
依份
其實樓主覺得我啲字體點

需要啲時間回憶吓

我覺得差唔多姐
只係時間長左

搵唔返份嘢

https://drive.google.com/file/d/0BzysIFl6UattVk5FWEtTQTBJY2VRNkJWTnN6UEJTeGJ2LURr/view?usp=drivesdk
依份

算靚。。我啲字似打風
不過幾型
可唔可以PM D ESSAY或者DBQ比樓主改改

可以
chehistory@gmail.com
其實樓主覺得我啲字體點

需要啲時間回憶吓

我覺得差唔多姐
只係時間長左

搵唔返份嘢

依份

算靚。。我啲字似打風
不過幾型

寫好啲啦

想問 而非 同 多於 作答方法應該係點
其實樓主覺得我啲字體點

需要啲時間回憶吓

我覺得差唔多姐
只係時間長左

搵唔返份嘢

依份

算靚。。我啲字似打風
不過幾型

寫好啲啦

你依句同我講定點

需要啲時間回憶吓

我覺得差唔多姐
只係時間長左

搵唔返份嘢

依份

算靚。。我啲字似打風
不過幾型

寫好啲啦

你依句同我講定點

係你呀

多於要比較
而非要駁論

而非當雙問題咁答,例如題目問「軍國主義對日本是禍而非福」,咁你作答講軍國主義對日本邊方面係福,邊方面係禍,所以寫之前引言就要寫題目唔成立(如你篇文有福又有禍)

多於就係喺同一個方面做比較,用返上面條題目講「軍國主義對日本是禍多於福」,咁就喺同一段度同時寫禍同福,每段結尾再做對比,論證返究竟喺嗰個方面,軍國主義對日本係福多過禍定相反,所以落筆之前要諗定你啲篇幅係禍多過福嘅多定福多過禍多,從而決定你寫題目喺咩程度上成立

有啲1999

而非當雙問題咁答,例如題目問「軍國主義對日本是禍而非福」,咁你作答講軍國主義對日本邊方面係福,邊方面係禍,所以寫之前引言就要寫題目唔成立(如你篇文有福又有禍)

多於就係喺同一個方面做比較,用返上面條題目講「軍國主義對日本是禍多於福」,咁就喺同一段度同時寫禍同福,每段結尾再做對比,論證返究竟喺嗰個方面,軍國主義對日本係福多過禍定相反,所以落筆之前要諗定你啲篇幅係禍多過福嘅多定福多過禍多,從而決定你寫題目喺咩程度上成立

有啲1999

好詳細

需要啲時間回憶吓

我覺得差唔多姐
只係時間長左

搵唔返份嘢

依份

算靚。。我啲字似打風
不過幾型

寫好啲啦

你依句同我講定點

係你呀

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞