[In 雷Sir We Trust]低調置業討論區(八)

1001 回覆
3 Like 0 Dislike
屯門真係越升越有

港珠澳大橋差唔多
屯門真係越升越有

去機場條路2018年初應該起貨

大西北會唔會追落後
屯門真係越升越有

我最近都有朋友買咗果度,屯門地點靚既居屋唔多,應該仲有得升
屯門真係越升越有

大西北會唔會追落後

大西北仲有排升,上車要快
屯門真係越升越有

大西北會唔會追落後

依家追緊,等機場三跑起好就會提供多幾萬職位,屯門去機場15分鐘,住屋需求會大增
砰石個新居屋如果抽中,屌唔屌得過

居屋實屌得過,仲係市區𠻹,唔計地價納稅人都津貼咗,講實用居屋好過好多私樓,自住唔差,管理費又平

居屋實屌得過,仲係市區𠻹,唔計地價納稅人都津貼咗,講實用居屋好過好多私樓,自住唔差,管理費又平

作為過來人,抽咗先無壞,抽中先再算喇

作為過來人,抽咗先無壞,抽中先再算喇

單身得100配額
中左真係用晒一生運氣
想一問,
想同女朋友一齊抽黎緊彩虹居屋,想問問我同佢係無得抽2人?要各自各抽1人單位?至於抽到,假設1人就會安排番1人既單位比你簡?
唔介意比大家屌,但求學多d野
想一問,
想同女朋友一齊抽黎緊彩虹居屋,想問問我同佢係無得抽2人?要各自各抽1人單位?至於抽到,假設1人就會安排番1人既單位比你簡?

No
想一問,

你地唔可以以家庭名義抽,因為你地未結婚,只能夠各自以單身名義去抽,抽到既時候房署會根據攪珠結果排揀樓先後次序,揀咩單位都得
想一問,

你地唔可以以家庭名義抽,因為你地未結婚,只能夠各自以單身名義去抽,抽到既時候房署會根據攪珠結果排揀樓先後次序,揀咩單位都得

好呀,多謝你先,想簡單上左樓,第時再諗更好既生活
雖然抽到經己唔簡單
想一問,

巴打,想問多樣野
呢家得跟家人住公屋,有得名,
如果我先去抽,過2個月除左自己名,假設抽到係咪都可當白表,我怕犯法
想一問,

巴打,想問多樣野
如果我先去抽,過2個月除左自己名,假設抽到係咪都可當白表,我怕犯法

所有公屋有戶籍的人士(非戶主),只能用白表申請,唔洗咁急除名,買咗交樓後60日內除名,仲有除名唔係你話除就除,要有另一address報比房署,泔先除到名
想問下,其實做擔保果個人d 糧會唔會比人每個月check 住。即係如果擔保果個人之後無番工個會唔會比人call loan ?
想一問,

巴打,想問多樣野

結婚囉
想問下,其實做擔保果個人d 糧會唔會比人每個月check 住。即係如果擔保果個人之後無番工個會唔會比人call loan ?

擔保人只係供嗰個供唔掂先揾佢,我都擔保過我老婆,嗰時佢人工唔夠借嘅,律師會同你講清楚係呢個貸款裡面有責任冇權益,銀行會追埋擔保人數

擔保人只係供嗰個供唔掂先揾佢,我都擔保過我老婆,嗰時佢人工唔夠借嘅,律師會同你講清楚係呢個貸款裡面有責任冇權益,銀行會追埋擔保人數

其實唔好講擔保果個人, 借錢果個人失左業都唔會俾銀行CALL LOAN, 除非你失業後無準時供樓, 所以點解D 人成日話最好常備半年供樓錢, 就係預你萬一失業都頂到半年, 響果半年時間入面搵新工

江湖傳聞當年03年call loan 係因為樓價大跌銀行call loan 填差價, 但同時又有人話你正常準時供樓其實唔會call loan, 見有人講開call loan 拋個topic 出黎等有人clarify

今年幾個居屋盤,屯門個盤應該年尾推出嚟
世事無常
啱啱睇資料,嚟緊彩虹和梅窩居屋預留100名額單身人士,但房委會仲未開會商討細節,如果綠白比例50:50,即是白表會得50個名額
梅窩單人居屋只適合中環開工嘅毒撚,反正開工收工返屋企冇人揾嘅,返到去都係上嚟連登,市區離島冇分別,冇人要嘅話毒撚又抽中諗得過
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞