[In 雷Sir We Trust]低調置業討論區(八)

1001 回覆
3 Like 0 Dislike

父幹

大家D父幹洗唔洗還?

通常都唔洗架啦

下乜原來咁架? 想當年借左老豆30萬俾部份首期同裝修,第二年我仲還突左俾佢

應該係咁講
父幹俾得你就冇預你會還
當然你自動還佢都會要既
我諗多數父幹都係咁

我真心以為要還架似你咁講即係透支老豆份遺產,如果有兄弟姐妹真係會打大交

醒目既父母通常咁做係唔會俾其他兄弟姊妹知

我父loan
老父養老費比晒我,我點都會還
小弟年行27,工作遇過波折,希望起步唔會太遲啦

30 歲仲有唔夠兩年供完層私樓
利申:父幹首期

父幹

大家D父幹洗唔洗還?

通常都唔洗架啦

下乜原來咁架? 想當年借左老豆30萬俾部份首期同裝修,第二年我仲還突左俾佢

應該係咁講
父幹俾得你就冇預你會還
當然你自動還佢都會要既
我諗多數父幹都係咁

我真心以為要還架似你咁講即係透支老豆份遺產,如果有兄弟姐妹真係會打大交

係架,咁父母最終目標都係想子女好
俾得你既有能力咪還,冇能力咪對父母好d
呢d 多數私下俾架啦,俾完大家心照就算
呢度啲巴打個個廿幾歲就買到樓
有按揭問題請教大家~
層樓估4m ,仲有1.86m未供,一個人名,收入唔多得1.85k ,老婆收入1.35k ,想用老婆名做擔保人加按~,銀行批機會大唔大呢?
TU問題,有一張cr card每月準時全數還款,會唔會影響第日做樓按
有按揭問題請教大家~
層樓估4m ,仲有1.86m未供,一個人名,收入唔多得1.85k ,老婆收入1.35k ,想用老婆名做擔保人加按~,銀行批機會大唔大呢?

你兩個收入加埋仲少過拎老綜....
【租金受壓】一城老街坊:租金唔會大跌,升就未必!

一手買入沙田第一城,卜居30多年的劉生表示,租金唔會大跌,升就未必,因為樓價仲係咁貴。

雖然有兩房單位月租跌穿1萬元,但他認為:「話跌啫,我諗好少部份囉。一兩間或者會有,但大部份都過1萬元。其實睇業主實力,實力夠,咪平啲租,唔等咪擺係度,好似我個女(同住第一城)隔籬個單位買咗幾年,無人住,擺係度吽,佢或者買咗唔等錢使,又唔想租俾人,呢啲好難講。問題係樓市會唔會大跌,跌到啲人驚,但暫時睇唔到。」

他續稱:「好似幾年前,朋友話樓市會跌,結果佢賣樓,又話賣嘅價係最高,點知原來一浪接一浪,越推越高。早幾年個女買第一城細單位200幾萬,我都覺得貴,但而家講緊400幾萬,呢啲邊度得有得講,完全摸不著頭腦。」

對於有意見指租金落,回報收窄,業主會賣樓?老街坊就話:「我自己唔係咁睇,賣咗樓,都要買嘢㗎,股票外匯又難搞,買咗樓擺係度,最緊要租金冚到條數,平啲租冚到,收支平衡出OKAY。如果冚唔返條數,月月要俾錢嘅,乾手淨腳賣咗佢,斬纜啦!」

另外,沙田第一城租客蕭女士因為湊孫,阿女6年多前開始租住屋苑兩房單位俾她住,月租由8,000元,加到目前1.1萬元,「未跌過,覺得好慘囉!年年加租,住40座住咗2年,原本10,800元,一加2,000元至12,800元,惟有搬去16座,都是10,800元……而家月租11,000,好淒涼!」點解唔買樓,她稱,因為女婿幾年前話樓價跌啲先至買,但其實無得跌嘅!她都好坦白咁話,如果租金跌,梗係好,唔使租咁貴。

http://hkm.appledaily.com/detail.php?guid=56300481&category_guid=7015342&category=instant&issue=20170213

女婿

六年多前租 加埋已經幾十萬

好女婿,依家要學奧sir叫人唔好買,個個都買邊個幫我租呀? 2047,新sars,失業,千其唔好買樓唔好比aa呃

第一城個位咁正,仲有間正醫院係附近,好難大跌。
有按揭問題請教大家~

其實係咪18.5k+13.5k
有按揭問題請教大家~

多謝提醒,打錯字,收入應該係18.5k+13.5k 先真
有按揭問題請教大家~

你想借幾成?有冇按揭保險跟?理論上冇問題呀
TU問題,有一張cr card每月準時全數還款,會唔會影響第日做樓按

有借有還上等人

只要準時還係有正面影響的(好似係)
有冇人想係新界區置業
有冇人想係新界區置業

呢道係牛屎會業主地頭喎
新近成交單位為北角栢景臺1座低層B室,實用面積998方呎,建築面積1,276方呎,3房套間隔,坐享煙花海景。業主以2,900萬港元將單位易手,折合平均實用呎價29,058元。同類低層B室單位去年7月曾以2,180萬元沽出,由於市場上盤源短缺,買家睇樓半年仍未等到同類單位放盤,唯有追價720萬元以2,900萬元入市。

資料顯示,買家屬於同區換樓客。原業主於2010年6月以1788萬元買入單位,持貨7年,帳面獲利1,112萬元,單位升值62%。

2.9萬/呎

一世都買唔起

想知來緊新鴻基個海璇賣幾錢尺

三萬尾四萬走唔甩
有冇人想係新界區置業

呢道係牛屎會業主地頭喎

問有邊個唔係新界區置業仲好啦
有冇人想係新界區置業

呢道係牛屎會業主地頭喎

佢句式似火賣樓
有按揭問題請教大家~

你想借幾成?有冇按揭保險跟?理論上冇問題呀

無按揭保險跟,我都唔知想借幾多成,其實想借40萬裝修
有冇人想係新界區置業

呢道係牛屎會業主地頭喎

佢句式似火賣樓

想係度sell 客都要勤力啲追返之前七個post 先

有借有還上等人

有冇人想係新界區置業

呢道係牛屎會業主地頭喎

佢句式似火賣樓

想係度sell 客都要勤力啲追返之前七個post 先

7000個reply

有借有還上等人

直情會,有借貸紀錄而準時還完冇拖冇欠會加分
港島區AA
有乜置業問題可以搵我
利申不一定買樓

tg :yourhouse852

太古/杏花邨有冇靚盤?

實得嘅,見啲人十零年攪掂,有啲仲早啲

目標15年 而家25歲

30 歲仲有唔夠兩年供完層私樓
利申:父幹首期

父幹

大家D父幹洗唔洗還?

通常都唔洗架啦

要還就唔叫父幹喇

我plan 嚟緊四年每年還廿萬比我老豆老母 但我都classify 自己做父幹撚 我真心以為父幹係會還

父幹

大家D父幹洗唔洗還?

通常都唔洗架啦

應該係咁講
父幹俾得你就冇預你會還
當然你自動還佢都會要既
我諗多數父幹都係咁

醒目既父母通常咁做係唔會俾其他兄弟姊妹知

我老母無比我家姐呀妹知佢借左幾多比我,我都從來唔講
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞