[In 雷Sir We Trust]低調置業討論區(八)

1001 回覆
3 Like 0 Dislike
大同新村/美居中心點睇

上星期睇左美居中心2樓, 業主放緊租 整左個開放日 4-6 點, 成村人 , 仲要排隊睇 痴9線

裝修ok. 2樓 ,實尺278, 開365 , 最尾成左363

我自己覺得自住麻麻 佢對對馬路 樓下麥記 2樓實有曱甴, 但投資唔錯 買完可以即放租
想問下大家,如果唔經aa直接同業主傾
有咩要注意?

你自己揾到嘅?自己查冊,搵律師樓,事實唔經aa一樣可以嘅,只不過冇時間/門路揾盤同做其他嘢,要比錢佢賺
各位巴絲打好, 我終於開到個連登戶口同大家交流, 唔駛再做CD-ROM

利申: 岩岩買左柏傲灣, 非父幹 但係買完應該清哂所以CASH

一房?

開放式 318呎
研究左個則,應該自己間到一房出黎

收樓見

各位巴絲打好, 我終於開到個連登戶口同大家交流, 唔駛再做CD-ROM

利申: 岩岩買左柏傲灣, 非父幹 但係買完應該清哂所以CASH

一房?

開放式 318呎

巴打 我都係同一個size, 第一水
又係非父幹

1 q 清袋
早幾日放左d 股票吐現,賣左就係咁升

i know that feel
我自己做金融,唔買得股票
睇住自己睇好既股票日日爆升真係...
大同新村/美居中心點睇

上星期睇左美居中心2樓, 業主放緊租 整左個開放日 4-6 點, 成村人 , 仲要排隊睇 痴9線

裝修ok. 2樓 ,實尺278, 開365 , 最尾成左363

我自己覺得自住麻麻 佢對對馬路 樓下麥記 2樓實有曱甴, 但投資唔錯 買完可以即放租

對學校+高層自住應該好d?

一房?

開放式 318呎

又係非父幹

1 q 清袋

屋企人買?

一房?

開放式 318呎

又係非父幹

1 q 清袋

邊有話做金融就唔買得, declare 係煩D咋ma

一房?

開放式 318呎

又係非父幹

1 q 清袋

你親人都想做下投資架嘛
明明land record做晒注冊
點解中原網睇果個成交 冇update到我個單位
問aa又話唔知
劉生同老街坊心水清另一個就慘啲,成日話跌先買,跌唔跌你都要為咗自住每個月攞舊錢出嚟架喇真心唔明啲人諗乜

永遠在等跌狀態 跌一成等跌三成

成日話等跌,都要睇有咩因素令樓市跌先得架,我暫時睇唔到有咩因素會跌,好多人只係一雙情願樓市跌

2015年六月去到2016年五月係跌咗嘅,最高8%~9%,兆康一度300萬唔使買到4百幾尺,相熟裝修佬就係嗰時入多2件,話要升到4球

如果唔係果陣未轉工未過到壓測,我都買左
而加每隔一排就俾我女友話我仲乜唔早D 買
問aa又話唔知

我啱啱俾左25蚊check, 中原個紀錄係同land search 個register 一樣 都係同一日
劉生同老街坊心水清另一個就慘啲,成日話跌先買,跌唔跌你都要為咗自住每個月攞舊錢出嚟架喇真心唔明啲人諗乜

成日話等跌,都要睇有咩因素令樓市跌先得架,我暫時睇唔到有咩因素會跌,好多人只係一雙情願樓市跌

d人永遠會話加息呀...支爆呀...樓價就會跌
可惜我睇唔到而家有咩因素會支爆

早幾個月睇緊樓果陣,我女友仲話叫我等下先,2017年可能會跌
果陣我1516, 自己心想買,但我女友又煩住叫我睇定D
然後我個兄弟爆左一句:D人剩係驚買左之後遲D 跌左點算,又唔諗下唔買O既遲D 升左點算
聽完呢句,我就去馬買左
【租金受壓】一城老街坊:租金唔會大跌,升就未必!

一手買入沙田第一城,卜居30多年的劉生表示,租金唔會大跌,升就未必,因為樓價仲係咁貴。

雖然有兩房單位月租跌穿1萬元,但他認為:「話跌啫,我諗好少部份囉。一兩間或者會有,但大部份都過1萬元。其實睇業主實力,實力夠,咪平啲租,唔等咪擺係度,好似我個女(同住第一城)隔籬個單位買咗幾年,無人住,擺係度吽,佢或者買咗唔等錢使,又唔想租俾人,呢啲好難講。問題係樓市會唔會大跌,跌到啲人驚,但暫時睇唔到。」

他續稱:「好似幾年前,朋友話樓市會跌,結果佢賣樓,又話賣嘅價係最高,點知原來一浪接一浪,越推越高。早幾年個女買第一城細單位200幾萬,我都覺得貴,但而家講緊400幾萬,呢啲邊度得有得講,完全摸不著頭腦。」

對於有意見指租金落,回報收窄,業主會賣樓?老街坊就話:「我自己唔係咁睇,賣咗樓,都要買嘢㗎,股票外匯又難搞,買咗樓擺係度,最緊要租金冚到條數,平啲租冚到,收支平衡出OKAY。如果冚唔返條數,月月要俾錢嘅,乾手淨腳賣咗佢,斬纜啦!」

另外,沙田第一城租客蕭女士因為湊孫,阿女6年多前開始租住屋苑兩房單位俾她住,月租由8,000元,加到目前1.1萬元,「未跌過,覺得好慘囉!年年加租,住40座住咗2年,原本10,800元,一加2,000元至12,800元,惟有搬去16座,都是10,800元……而家月租11,000,好淒涼!」點解唔買樓,她稱,因為女婿幾年前話樓價跌啲先至買,但其實無得跌嘅!她都好坦白咁話,如果租金跌,梗係好,唔使租咁貴。

http://hkm.appledaily.com/detail.php?guid=56300481&category_guid=7015342&category=instant&issue=20170213

呢個女婿…

可能人地女婿唔想買樓俾外母住呢
奧sir好似好耐唔見人

去左泰國睇樓了

睇咗嗰個post,奧sir full pay㗎,呢個post人人睇邊度做按揭最著數,比佢笑到面黃,心諗你班牛屎會業主未見過大蛇痾尿

奧SIR
問aa又話唔知

你果個單位唔係破頂價咪update 慢D 囉 好似係

早幾個月睇緊樓果陣,我女友仲話叫我等下先,2017年可能會跌
然後我個兄弟爆左一句:D人剩係驚買左之後遲D 跌左點算,又唔諗下唔買O既遲D 升左點算
聽完呢句,我就去馬買左

9月尾簽約12月中收樓
收樓前估價都已經升左5%
收完樓2個月都未入伙
估價都已經再升多3%

聽完呢句,我就去馬買左

咪繼續佢跌囉好似係

聽完呢句,我就去馬買左

咪繼續佢跌囉好似係
問aa又話唔知

成交左幾個月喇喎
慢成咁
巴打們熟元朗嗎?
尚豪庭
采葉庭
大家覺得點?

大房采葉庭個則好正
但舊d
尚豪庭管理費太貴

請問有幾貴? 邊到可以睇到尼方面資料?
另外我有150萬首期
但月入都係二萬幾
過唔到壓測
我睇中既都要400-600萬左右
我要儲幾多錢首首期先可以入閘?
Sorry問多左 自己睇晒網上資料
我一個人名根本買唔到想要既野

利申
大陸一年物業收50萬左右,香港儲十五萬左右
好唔滿意住緊個到

大陸收入有冇證明呀?
有每月定期收入4萬幾輕鬆啦

大陸收租唔計啦
如果你大陸層樓收50萬租一年,間樓應該值成千萬。賣左佢返香港一開3仲好啦

連埋地皮家...唔賣得
問aa又話唔知

成交左幾個月喇喎
慢成咁

不過我經細舖aa買 有冇關係?
8o 成左間1房8球幾9球

一房?

開放式 318呎

又係非父幹

1 q 清袋

你親人都想做下投資架嘛

費事啦,驚贏粒糖輸間廠
贏又唔贏得多,有事起上黎又賠上工作
不如專心投資物業算反正自己有研究開地產市場

高層向海要呀

高層向海要呀

呢個價我寧願住奧運
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞