[In 雷Sir We Trust]低調置業討論區(八)

1001 回覆
3 Like 0 Dislike
奧仔mode: 啲樓貴到癲晒,我要新sars,2047,支爆,失業,樓價大跌等我執平貨

嘉匯又係咁多人睇
個人幾中意嘉華樓 睇過馬鞍山嘅盤
可惜萬八蚊尺買不起
奧仔mode: 啲樓貴到癲晒,我要新sars,2047,支爆,失業,樓價大跌等我執平貨

嘉匯又係咁多人睇
可惜萬八蚊尺買不起

儲下錢先
睇緊馬鞍山錦英苑,呢類居屋係咪通常都估價不足?

估計唔會

嘉匯又係咁多人睇
可惜萬八蚊尺買不起

牛屎區仲有平嘢,市區,冇綠的嘅呎價最少18000起計,今日望嗰個偽豪宅20000+呎,所以之前post嘅巴打八球買浪澄灣貨尾5百幾尺應該賺咗,早知我都去抽,唔熟九龍區

啲人話朗8 似公屋

仲衰過新公屋
日日行過見到都無法理解點解簡尼個色水...

咁又唔好咁講 可能呢度有業主

唔會咁玻璃心掛

我估有都唔敢出聲了

碎到一地都係

真係買咗都無法啦

又唔使咁講既,我又唔係24小時上連登咁得閒
話朗8似公屋果d人,可能連私樓都買唔起,比人講兩講我又有咩所謂丫,又唔會少兩忽肉,最緊要層樓幫到手搵錢姐。
BTW, 我買果陣11xxx/sq, 岩岩成交1樓同類單位差唔多13500/sq.

嘉匯又係咁多人睇
可惜萬八蚊尺買不起

嘉華樓靚咩?
今日去咗大角咀睇樓,經過奧海城睇到匯璽,aa話估20000-22000尺,問到時有冇興趣抽?個盤向海嗰邊有高速公路,另一邊公屋群或馬路,真係興趣唔大,新雄雞到咁話,海之戀如果開15000-17000,真係要諗過

新地最在叻自成一國
當年新蒲崗佢開7000/呎我都話痴線
依家
今日去咗大角咀睇樓,經過奧海城睇到匯璽,aa話估20000-22000尺,問到時有冇興趣抽?個盤向海嗰邊有高速公路,另一邊公屋群或馬路,真係興趣唔大,新雄雞到咁話,海之戀如果開15000-17000,真係要諗過

新地最在叻自成一國
當年新蒲崗佢開7000/呎我都話痴線
依家

22000呢個真係諗諗,奧運站有維港灣,行落去有銀海一號,瓏璽,浪澄灣,向海冇條賽道,以前我去過朋友屋企有條車路,22樓都嘈到癲,長年閂窗,老實講20000+有得揀,唔一定諗匯璽囉,睇佢開價點先

估計唔會

Thx, 去銀行問問先
【按揭新戰線】拆息降猶如減息1次 供樓負擔頓減

2017-02-12 20:33:00 HKT

港元拆息(Hibor)去年12月起顯著飇升,除了是追隨美元拆息(Libor)上升、年結前符合流動性比等因素外,分析認為,市場錯判美國加息預期是主因,拆息遂從上月高位回調,幅度等於本港減息1次,業主供樓負擔減低。

據財資市場公會網頁顯示,1個月期拆息於12月顯著上升,1月時更見過0.75厘高位,不少業主早年敍做的H按計劃觸及鎖息上限。不過及後逐漸回落,截至上周五報0.51厘,相差0.24厘水平,等於差不多減息1次的影響,而業主利息負擔將會減輕。

恒生銀行(011)執行董事馮孝忠指出,市場去年估錯美國息率預期,以為本港資金會因應加息而逐漸流走,事實上銀行體系結餘2,500億元仍然相當充裕,當時隔夜拆息當時為0.1厘,1個月拆息卻高見0.7厘以上,市場人士遂借較短年期港元,故此1個月拆息逐漸回落,他相信0.5厘屬於平均水平,料會維持一段時間,他又重申今年美國會加息3次,但本港難以加息。

東亞銀行(023)貨幣及利率交易部主管陳德祥同意市場出現錯判,去年底市場估美國今年會加息3至4次,減至現時估加息僅1至2次,故此本港拆息回調,不過他認為拆息不會重回0.2厘或0.3厘水平,因為市場本身亦會在低位吸納,料今年本港沒有加息空間下,拆息維持0.4厘至0.5厘較為合理。

記者:周家誠

http://hkm.appledaily.com/detail.php?guid=56296149&category_guid=7015342&category=instant&issue=20170212
林一鳴食屎磚家又話加息今次嚟真,樓市跌一成嘅?
【按揭新戰線】銀行存款掛鈎按揭 實際按息或低見1厘

銀行按揭減息戰不絕,現時最低可達1個月港元拆息(H)加1.3厘,有銀行選擇開拓新戰線,永隆銀行提供的存款掛鈎按揭,高息存款額可達按揭貸款餘額60%,較一般銀行50%為高,更具慳息效果,分析料為吸引高質素客戶,不過一般上車客未能受惠。

所謂存款掛鈎按揭,即是儲蓄存款利率與按揭利率掛鈎,例如現時儲蓄存款利率普遍為零息,按揭利率約為1.83厘,掛鈎後存息亦高達1.83厘,更可以直接扣減按揭貸款,達致慳息效果。此外,存款亦可隨意提取,利息按每日結餘計算。

高息存款比例通常為按揭餘額的50%,不過據多名業內人士透露,永隆近期低調推出比例高達60%的全期特惠息率計劃,僅供金葵花或更高級別客戶開立,而未作公開宣傳是擔心監管當局查詢。據永隆網頁顯示,金葵花理財要求客戶過去3個月綜合理財結餘額為50萬元以上,永隆發言人指,相關優惠僅屬短期推廣,希望吸引優質客戶。

業內人士指,現時永隆H按計劃為H+1.32厘,不過近日就800萬元以上貸款額,提供H+1.3厘優惠,總按息為1.81厘,睇齊本港大型銀行。不過據悉,滙豐、中銀等大型銀行亦逐步將最低貸款額降低,「由800萬到700萬,再到500萬,不過500萬之後無得再低。」

此外,工銀亞洲一直有提供60%特惠息率比例,不過僅限首年,據悉該行亦無意調整至全期。

若果供樓客要用盡按揭貸款餘額六成,本身亦須有相應的存款,例如按揭餘額若達400萬元,享盡高息或須有流動資金多達240萬元,故此永隆要求較高級別客戶才能申請。假設客戶用盡存款最高限額存入240萬,並獲相等於按揭息率、即約1.83厘的存款利率,則其全期存款利息收入可達39.3萬元,扣減按揭利息支出77.9萬元,相當於全期實際按揭年利率最低為0.907厘(詳見表)。

有零售銀行主管指出,存款掛鈎按揭實際較一般按揭利錢較少,主要是因為銀行提供特惠存款利率,變相放棄大部分貸款利息收入,息差大幅收窄,不過銀行卻獲得交叉銷售機會,銀行流動性亦會增加。

利嘉閣按揭董事總經理黃詠欣表示,若果有銀行將全期特惠息率比例提升至60%,相信可以吸納高端客戶。中原按揭董事總經理王美鳳指出,銀行近月以息率以外策略吸客,亦積極部署吸納轉按客。往時以H+1.7厘申請按揭貸款的客人,因應罰息期已過,有銀行主動將息率撳至最低,並給予高額現金回贈1.4至1.5%。

此外,市場傳聞滙豐正嘗試推高按揭貸款回贈比率,由現時市場最高1.5%,提升至1.6%,不過傳聞審批部尚未核准。

記者:周家誠

掌握財經生活資訊,即Like「蘋果ATM」fb專頁啦!http://fb.com/appledailyatm

http://hkm.appledaily.com/detail.php?guid=56296106&category_guid=7015342&category=instant&issue=20170212
【續談租金】湯文亮:租金無得升!租金跌將拖累樓價

2017-02-12 20:22:00 HKT

紀惠集團行政總裁湯文亮
紀惠集團行政總裁湯文亮撰文講「買樓日日賺或變日日蝕」,固中精要就在租金,他接受訪問重申:「租金無得升,跌幾多,唔敢講!」

湯文亮稱,租金有無破紀錄成交呀?無,新樓越來越多,租金就會跌落來。租金跌,理論上樓價都要跌,因為回報下跌。面對回報率下跌,業主會考慮賣樓多過收租,而要賣樓,就要減價,先可以推返高回報率,吸引人接貨。

然而現在未加息情況下,已經見到租金跌落來,如果加息,租金是無能力上升,根本租金已去到頂位。租金跌,撇除劏房,因為租劏房啲人無得走,劏房供應又唔多,所以不可同日而語。

他坦言,自己集團管理大量物業,負責物業租賃,「我做租務,點會唔知租金跌與升,唔通租金升緊,我話跌咩!我哋跑馬地有啲細樓租金已經跌咗落來。你去問好多人都知,租金跌緊喎!」

手上有物業的人自己知道有無加租能力,如果同租客續租,租客要求不加租,甚至減5%,「我唔相信業主會話唔得,仲要加10至20%。」業主不進取,因為市場上租盤供應多,租客不租,會租第二間。

畢竟住宅租金過去多年,持續上升,部份甚至按10至20%上升,「以前業主會話加返租客啲租,而家講唔講得呢?唔講得。」總結一句,新盤陸續增加,租盤供應增加。

掌握財經地產資訊,即Like「蘋果ATM」fb專頁啦!http://fb.com/appledailyatm

上一則: 【港股前瞻】大市超買料回氣再上 二萬四關阻力唔細

下一則: 【李華華搶先睇】恒生水哥「痛住」完成全馬

http://hkm.appledaily.com/detail.php?guid=56296095&category_guid=7015342&category=instant&issue=20170212

//呢個係另一個食屎磚家
【短片】湯文亮:買樓日日賺或變日日蝕

【新增影片】

紀惠集團行政總裁湯文亮於fb撰文指,香港各類型住宅租金均呈現下跌跡象,如果租金不及時回升,在各項有能力影響樓價因素不變下,樓價始終會向現實低頭向下調整。而所謂日日賺是全靠一個不合理的低息環境所做成,而這個低息環境正在合理化,現在的日日賺,很快就會變成冇得賺,稍後就會變成日日蝕。

全文如下:

一般人認為加息會令樓價下跌,我認為不一定,如果租金同時間提升,令回報提高,加息就唔會令樓價下跌。

不過,在現實生活,香港住宅樓宇,除了那些被壟斷劏房之外,各類型租金均呈現明顯下跌跡象,就算樓價保持平穩,回報亦被拖低,理論上樓價應該下跌,不過,現在就反其道而行,在回報下跌之下,樓價反而上升,這是一個不合理現象,但如果租金不及時回升,在各項有能力影響樓價因素不變之下,始終會向現實低頭,即是會向下作出合理調整。

當供應增加,將會驅使租金進一步下跌,收入減少,利息上升,則直接增加成本,兩個因素均會令回報下跌,除非有一些未能預知的利好因素,否則,一般分析員都會肯定樓市將會進入下跌軌跡,這是鐡一段的道理。

現在仍然說樓價將會上升三四成的人,除非他們有一些特殊見解,否則,就算樓價真的是上升,那些人只不過是估中,而不是靠分析得來的結果,不過,胡亂猜中也是中,值得他們炫耀。

有人不同意我的見解,他們認為現在是正回報,買樓之後可以日日賺,比起以往的負回報,買樓之後要日日蝕顯得非常不合理,樓價上升只不過是將回報合理化,但千祈唔好忘記,所謂日日賺是全靠一個不合理的低息環境所做成,而這個低息環境正在合理化,現在的日日賺,很快就會變成冇得賺,稍後就會變成日日蝕,如果到那時候才確認樓市下跌,就已經太遲。

在過去樓價急升就是因為利息下跌,租金沒有下跌,做成回報上升後得出的結果,未來情況將會與以往相反,當利息上升,租金不會跟隨上升,做成回報下跌,樓價亦將會跟隨下跌,假使樓價沒有下跌,亦只不過是暫時性的。所以,現在分析樓市,可以以租金為主,利息為輔,在租金穩定情況下,利息升跌,影響物業回報,樓價是會因為回報升跌而作出合理調整。

http://hkm.appledaily.com/detail.php?guid=56294293&category_guid=7015342&category=instant&issue=20170212
啲人做咩日日唱淡個市
堆填區業主會
啲人做咩日日唱淡個市

準備爆升

嘉匯又係咁多人睇
可惜萬八蚊尺買不起

嘉華樓靚咩?

女朋友啊爸係工程師 話嘉華d樓好 佢一見馬鞍山個星濤灣岀就買左

嘉匯又係咁多人睇
可惜萬八蚊尺買不起

嘉華樓靚咩?

女朋友啊爸係工程師 話嘉華d樓好 佢一見馬鞍山個星濤灣岀就買左

星濤灣個沙田海景

紀惠集團行政總裁湯文亮
紀惠集團行政總裁湯文亮撰文講「買樓日日賺或變日日蝕」,固中精要就在租金,他接受訪問重申:「租金無得升,跌幾多,唔敢講!」

湯文亮稱,租金有無破紀錄成交呀?無,新樓越來越多,租金就會跌落來。租金跌,理論上樓價都要跌,因為回報下跌。面對回報率下跌,業主會考慮賣樓多過收租,而要賣樓,就要減價,先可以推返高回報率,吸引人接貨。

然而現在未加息情況下,已經見到租金跌落來,如果加息,租金是無能力上升,根本租金已去到頂位。租金跌,撇除劏房,因為租劏房啲人無得走,劏房供應又唔多,所以不可同日而語。

他坦言,自己集團管理大量物業,負責物業租賃,「我做租務,點會唔知租金跌與升,唔通租金升緊,我話跌咩!我哋跑馬地有啲細樓租金已經跌咗落來。你去問好多人都知,租金跌緊喎!」

手上有物業的人自己知道有無加租能力,如果同租客續租,租客要求不加租,甚至減5%,「我唔相信業主會話唔得,仲要加10至20%。」業主不進取,因為市場上租盤供應多,租客不租,會租第二間。

畢竟住宅租金過去多年,持續上升,部份甚至按10至20%上升,「以前業主會話加返租客啲租,而家講唔講得呢?唔講得。」總結一句,新盤陸續增加,租盤供應增加。

掌握財經地產資訊,即Like「蘋果ATM」fb專頁啦!http://fb.com/appledailyatm

http://hkm.appledaily.com/detail.php?guid=56296095&category_guid=7015342&category=instant&issue=20170212

專家

嘉匯又係咁多人睇
可惜萬八蚊尺買不起

嘉華樓靚咩?

星濤灣個沙田海景

萬8,遲吓2萬

紀惠集團行政總裁湯文亮

專家

湯博士含撚啦
惠紀集團都係大收租佬

嘉匯又係咁多人睇
可惜萬八蚊尺買不起

嘉華樓靚咩?

星濤灣個沙田海景

萬8,遲吓2萬

成日去女朋友屋企 個頭真係幾好住 仲好似起緊個商場仔
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞