[In 雷Sir We Trust]低調置業討論區(八)

1001 回覆
3 Like 0 Dislike
身邊好多人2x 準備結婚,都係諗住買2房,要地點好
但一望樓價....

身邊有人話d樓好貴 又想買新私樓
佢覺得有一球應該唔洗好似我咁住居屋

利申 冇父幹 想買多層俾兩老 求指教

成交價決定一切,但好多都唔面對現實
但一望樓價....

我應該係成個圈子最窮兼冇父幹
但我最早買樓 因為現實係如果連我都冇樓
第時兩老交唔起租都唔知住邊
同埋可以四十頭供甩層樓
近排在下計緊數

想呢一兩年結婚生仔
target緊d 4m 以下既樓
女友一定要九龍區,如果想生仔又想要兩房

發現真係冇咩選擇,首期在今年6月預計有80~90萬
兩個月入加埋借9成唔係問題,但兩邊都零父幹

各位大師有冇咩建議俾到,會唔會唔買住去租仲好?

試左抽居屋先吧

睇樓要慢慢睇

加上依家市面上既盤

可能真係要搵AA先知邊d係真
但一望樓價....

同埋可以四十頭供甩層樓

年紀大真係有錢都唔敢肯定係咪租到樓,就算租到隔一段時間又要搬屋真係命都短幾年
好彩小弟牛屎區大 買返牛屎區無懸念

牛屎有咩唔好唔通市區先係寶屌你老母

好順口
近排在下計緊數

想呢一兩年結婚生仔

試左抽居屋先吧

睇樓要慢慢睇

加上依家市面上既盤

諗住有小朋友既真係近是但一邊好啲
但一望樓價....

同埋可以四十頭供甩層樓

年紀大真係有錢都唔敢肯定係咪租到樓,就算租到隔一段時間又要搬屋真係命都短幾年

佢地租慣左唔想搬同埋方便返工
業主試過一加就加兩千
有諗過排公屋 但佢地冇資格排 因為以前買過居屋
近排在下計緊數

想呢一兩年結婚生仔

試左抽居屋先吧

睇樓要慢慢睇

加上依家市面上既盤

我地過左居屋個limit
近排在下計緊數

想呢一兩年結婚生仔

試左抽居屋先吧

睇樓要慢慢睇

加上依家市面上既盤

我地過左居屋個limit

一定要九龍區呢個condition 好大限制
游說下沙田/荃灣呢d地區啦
好彩小弟牛屎區大 買返牛屎區無懸念

牛屎有咩唔好唔通市區先係寶屌你老母

好順口

牛屎區格言

牛屎區自幼優良教育

廿幾歲讀完大學兩三年已經買到樓
唔係父幹邊有首期

前年諗住同女友入間3-4球,個陣我地出黎做左3年野,儲左70個,跟住我老豆話要買就不如買好d, 父幹左2球幾比我地抽新樓。

500幾尺新樓的確好住好多,又近屋企。但聽到親戚問起老豆,佢答係佢出首期,我同女友負責供,其實有d唔開心 一黎我地都出左60個,二黎本來其實自己都買到樓...

不過算啦邊度計到咁多,我淨係知而家呢個moment 無能力還返2球幾比老豆

你3年都儲到70萬,8年啫

買到5百幾呎新樓,月供都可能2皮
真係未必有錢還

3球首期都仲要月供兩皮
我返牛屎會算了

借五球先要供兩皮,可能買左八球

所以話幾時都係用自己錢買樓好
一定無人話到你

利申,無父幹自己一個俾首期層牛屎區樓寫自己名
女友娘親即刻乜都得 有雞脾食

30歲

據聞依家適婚女士部份人好現實,約會一段時間知道男嘅冇物業就慢慢疏遠..... 商業社會令人連感情都要計算經濟得失,唔健康

我買左樓唔敢話俾女朋友知
諗緊出年收樓點算

有咩好怕,有雞脾食
即刻講野都大聲D 霸氣D

我驚俾女朋友知道有樓之後
佢會即刻chur我結婚
近排在下計緊數

想呢一兩年結婚生仔

試左抽居屋先吧

睇樓要慢慢睇

加上依家市面上既盤

諗住有小朋友既真係近是但一邊好啲

現在好多雙職父母,要照顧小朋友就近是但大邊好啲

唔係父幹邊有首期

前年諗住同女友入間3-4球,個陣我地出黎做左3年野,儲左70個,跟住我老豆話要買就不如買好d, 父幹左2球幾比我地抽新樓。

500幾尺新樓的確好住好多,又近屋企。但聽到親戚問起老豆,佢答係佢出首期,我同女友負責供,其實有d唔開心 一黎我地都出左60個,二黎本來其實自己都買到樓...

不過算啦邊度計到咁多,我淨係知而家呢個moment 無能力還返2球幾比老豆

真係未必有錢還

3球首期都仲要月供兩皮
我返牛屎會算了

一定無人話到你

30歲

據聞依家適婚女士部份人好現實,約會一段時間知道男嘅冇物業就慢慢疏遠..... 商業社會令人連感情都要計算經濟得失,唔健康

諗緊出年收樓點算

有咩好怕,有雞脾食

佢會即刻chur我結婚

話親戚朋友既得唔得不過如果佢查冊就
近排在下計緊數

想呢一兩年結婚生仔

九龍4球得返洋樓唐樓無會所好殘 睇你接唔接受到

其實得寶都可能得,但無2房
同埋比較殘

btw 其實香港交通咁方便,沙田荃灣返九龍娘家好遠咩? 沙田荃灣係好多人心目中都係牛屎區?

一定無人話到你

30歲

咁呢d我唔知啦
不過以我自己case黎講
其實我女友都儲到舊錢,佢儲果舊仲大舊過我少少
不過果陣買樓佢心大心細驚左驚右
我把心一橫話首期我俾哂佢,你幫手裝修費同供樓就得 d錢你留返佢,遲d第二層樓再寫佢名

真係成世人最有霸氣係呢鑊

Btw, 我覺得有個現象係而家廿幾三十果個年齡層嘅人變返早結婚生小朋友:o

但睇返而家三十幾果個年齡層嘅人反而興遲婚,就算結左婚都未必生小朋友

係,我都觀察到呢個現象,有啲人心態係生咗先算

我反而係唔敢生 香港咁O既環境

btw, 你話我口賤都咁話,樓上O岩O岩讀完書父幹買樓果D 爸打,同女友一齊供? touchwood 散左點算

梗係娶左人先啦

結左都可以離婚既
近排在下計緊數

想呢一兩年結婚生仔

同埋比較殘

btw 其實香港交通咁方便,沙田荃灣返九龍娘家好遠咩? 沙田荃灣係好多人心目中都係牛屎區?

女通常都就自己

舊樓,唐樓,單支,細居住空間,一落樓下就馬路,甚至無LIFT 介唔介意先?
如果一定要九龍,4M budget 真係要考慮呢D
舊樓要預維修費,留意做左大修未,有無業主法團,驗左窗未

如果呢個budget 想居住環境空間好D,小朋友多D 活動空間O既,加入牛屎會啦

牛屎會 者係元朗?

元天屯呀, 周圍都有牛耕田果度呀

九龍區既條件企得好硬,但盡量游說下
唔該晒巴打

唔洗游說,帶佢睇下樓,相同價錢九龍買到乜野,大西北買到乜野,睇完講都未遲,根據經驗好多人係買樓唔知價的

啲女人睇完樓
諗野會完全唔同晒

睇完會有個concept,會調整下自己個期望

唔好針對d女 我寧願住九龍都唔住元朗 即使佢舊d同殘

個人都有自己要求,接受到咪得

唔係父幹邊有首期

真係未必有錢還

3球首期都仲要月供兩皮
我返牛屎會算了

一定無人話到你

30歲

諗緊出年收樓點算

有咩好怕,有雞脾食

佢會即刻chur我結婚

你咪話袋已清無錢結住囉
近排在下計緊數

想呢一兩年結婚生仔

同埋比較殘

女通常都就自己

都唔一定 我去老爺奶奶到5分鐘
返娘家40分鐘
有直接車到就得喇
近排在下計緊數

想呢一兩年結婚生仔

同埋比較殘

你唔記得左啦?上個post 先有絲打O既長輩話維港以北就好雜
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞