[In 雷Sir We Trust]低調置業討論區(八)

1001 回覆
3 Like 0 Dislike
公屋富戶政策擬9月申報資產 房署年底抽查

房屋委員會資助房屋小組委員會去年底通過今年下半年收緊公屋富戶政策,住戶一旦入息超過申請限額5倍又或資產超過100倍,即會被叮走;擁有住宅物業的公屋戶同樣「冇得留低」。收緊政策引起反對聲音,據了解,房委會資助小組委員會下周二(14日)會討論讓步方案,新修訂的富戶政策下,住滿10年的公屋住戶,日後須一併申報入息、資產及是否擁有私人住宅,但考慮到每年申報住戶超過20萬戶,提出考慮簡化申報程序,住戶只需申報其資產有否超逾公屋入息限額的100倍,此階段毋須提供詳細資料或證明文件。

針對一筆過退休金,消息人士指,房委會亦提出部分家庭或依賴退休時收到的一筆過退休金以維持日後生活,如有委員認為應對一筆過退休金作出寬鬆安排,可考慮計算資產總值時扣除強積金計劃、職業退休保障計劃、公務員長俸下收取的一筆過退休金。

保險賠償方面,消息人士指委員如認為應作出寬鬆處理,可考慮扣除因戶籍內家庭成員離世而收取的保險賠償金、法定賠償金及家庭成員所收取的危疾保險賠償金,不過消息人士強調修訂富戶資產上限為入息限額100倍已屬較寬鬆,進一步扣除保險賠償或會被視為優待公屋租戶。

新修訂政策下,房屋署將於9月向有關住戶發出申報表,11月底前住戶需交回申請表,12月至明年7月,房署會處理申報表及進行抽查,明年8月底,房署會向超出限額的租戶發出遷出通知書。

http://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20170209/mobile/bkn-20170209210246964-0209_00822_001.html

//確實推行,即係叫冇樓公屋富戶只有cash就盡快使到「合格」嘅範圍,有樓嘅取消一個人名轉名

其實我屋企就係驚比人迫遷
所以先即刻話買南昌上蓋

咁不而綠表抽居屋會唔會好啲?

V 巴一語中的
其實 L 絲間樓如果只有落兩老既名仲簡單,退休 + 轉資產,極其量調去細單位。

For information

係喎 多謝你地
學到好多野
不過轉資產真係唔知轉去邊

現金
Between,巴絲們,我簽左正式買賣合約了

正式加入牛屎會業主聯盟

恭喜晒,

正式加入牛屎會業主聯盟

恭喜晒,

元朗尚豪庭係新雄雞樓,十年唔夠,最新成交540萬51X尺,記憶中行去朗屏站十分鐘左右,算低水,管理費就貴啲,4蚊(好似

元朗尚豪庭係新雄雞樓,十年唔夠,最新成交540萬51X尺,記憶中行去朗屏站十分鐘左右,算低水,管理費就貴啲,4蚊(好似

行去元朗站,係老牌屋苑采葉庭隔離
我會揀采葉庭
比深圳層樓卡住 未有本係香港買

賣唔出?還是賣咗運錢落嚟有麻煩?

正式加入牛屎會業主聯盟

恭喜晒,

牛屎會

大西北

大陸d 錢轉落黎真係好麻煩

房屋委員會資助房屋小組委員會去年底通過今年下半年收緊公屋富戶政策,住戶一旦入息超過申請限額5倍又或資產超過100倍,即會被叮走;擁有住宅物業的公屋戶同樣「冇得留低」。收緊政策引起反對聲音,據了解,房委會資助小組委員會下周二(14日)會討論讓步方案,新修訂的富戶政策下,住滿10年的公屋住戶,日後須一併申報入息、資產及是否擁有私人住宅,但考慮到每年申報住戶超過20萬戶,提出考慮簡化申報程序,住戶只需申報其資產有否超逾公屋入息限額的100倍,此階段毋須提供詳細資料或證明文件。

針對一筆過退休金,消息人士指,房委會亦提出部分家庭或依賴退休時收到的一筆過退休金以維持日後生活,如有委員認為應對一筆過退休金作出寬鬆安排,可考慮計算資產總值時扣除強積金計劃、職業退休保障計劃、公務員長俸下收取的一筆過退休金。

保險賠償方面,消息人士指委員如認為應作出寬鬆處理,可考慮扣除因戶籍內家庭成員離世而收取的保險賠償金、法定賠償金及家庭成員所收取的危疾保險賠償金,不過消息人士強調修訂富戶資產上限為入息限額100倍已屬較寬鬆,進一步扣除保險賠償或會被視為優待公屋租戶。

新修訂政策下,房屋署將於9月向有關住戶發出申報表,11月底前住戶需交回申請表,12月至明年7月,房署會處理申報表及進行抽查,明年8月底,房署會向超出限額的租戶發出遷出通知書。

http://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20170209/mobile/bkn-20170209210246964-0209_00822_001.html

//確實推行,即係叫冇樓公屋富戶只有cash就盡快使到「合格」嘅範圍,有樓嘅取消一個人名轉名

所以先即刻話買南昌上蓋

Vic巴咁早起身星期六都
返早?

醒咗,冇正式返工好耐,有年半

財務自由

所以先即刻話買南昌上蓋

Vic巴咁早起身星期六都
返早?

醒咗,冇正式返工好耐,有年半

財務自由

之前買樓比3成,拎百幾萬返香港兌番港紙
分左3,4次,最少30萬,最多50萬
其實過關都唔check,係睇你個人會唔會驚

未到心目中價位 加上果邊都炒到冇咩水位
嘉匯參觀人士周太太稱,子女有意購買該盤3房戶,估計要約1,300萬港元,認為算貴,如果子女需要資助都會幫吓手,未來看好該區發展。她又認為,現時香港樓價高企,已經升左10年,期間只係微跌過,到最後都係升返。

13球有資助

又係d 80後努力儲錢n年然後父母俾幾百萬佢置業系列

炒到冇水位真係賣左好過
大陸d 租金回報底到呢......

正式加入牛屎會業主聯盟

恭喜晒,

牛屎會

大西北

恭喜容巴

炒到冇水位真係賣左好過

垃圾回報
買果陣1.35m 最高1.95 不過唔得閒放
最新成交1.7 我掛180-85
租金3千幾
大陸利息好撚高

正式加入牛屎會業主聯盟

恭喜晒,

牛屎會

大西北

恭喜容巴

薯巴你都好快啦

炒到冇水位真係賣左好過

垃圾回報
買果陣1.35m 最高1.95 不過唔得閒放
最新成交1.7 我掛180-85
租金3千幾
大陸利息好撚高

有3厘都算係咁啦
依家賺埋都唔夠人仔貶值蝕埋

其實唔好講擔保果個人, 借錢果個人失左業都唔會俾銀行CALL LOAN, 除非你失業後無準時供樓, 所以點解D 人成日話最好常備半年供樓錢, 就係預你萬一失業都頂到半年, 響果半年時間入面搵新工

江湖傳聞當年03年call loan 係因為樓價大跌銀行call loan 填差價, 但同時又有人話你正常準時供樓其實唔會call loan, 見有人講開call loan 拋個topic 出黎等有人clarify

唔該哂,VicF 師兄,三文魚師兄

師父幫手俾晒首期?

師父乖d,徒弟個個都生活無憂。

「父幹」就係師父

咩師父 我都想拜佢為師

沈振盈大師,燈神中之王者,股市樓市匯市全受影響,由2010年睇淡樓市到今日,結果係樓市越升越有

沈大師
估唔到除左股市外,樓市都咁勁

正式加入牛屎會業主聯盟

恭喜
得牛屎會? 有冇堆填區會

唔該哂,VicF 師兄,三文魚師兄

師父幫手俾晒首期?

師父乖d,徒弟個個都生活無憂。

「父幹」就係師父

咩師父 我都想拜佢為師

沈振盈大師,燈神中之王者,股市樓市匯市全受影響,由2010年睇淡樓市到今日,結果係樓市越升越有

沈大師
估唔到除左股市外,樓市都咁勁

早輪佢講樓,話加息因素,研究機構認為香港樓負高,另引用另一樓市燈神嘅分析,綜合結論唔好買樓,等跌,呢個幾月又升咗
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞