[In 雷Sir We Trust]低調置業討論區(八)

1001 回覆
3 Like 0 Dislike
8o 成左間1房8球幾9球

高層向海要呀

係咪無享盡折扣?我見低3層平一球

一房?

開放式 318呎
研究左個則,應該自己間到一房出黎

巴打 我都係同一個size, 第一水
又係非父幹

1 q 清袋
早幾日放左d 股票吐現,賣左就係咁升

i know that feel
我自己做金融,唔買得股票
睇住自己睇好既股票日日爆升真係...

邊有話做金融就唔買得, declare 係煩D咋ma

你親人都想做下投資架嘛

費事啦,驚贏粒糖輸間廠
贏又唔贏得多,有事起上黎又賠上工作
不如專心投資物業算反正自己有研究開地產市場

咁你有本玩物業當然唔同講法
邊度先有單位真正尺數睇
Land Record冇
見有啲成交資料 同一個單位唔同物業代理差10尺

高層向海要呀

照睇tower 2單價30樓421'最抵買,7球三到,算高層,已經講緊折咗,係經紀回幾多,正常有3%嘅八成,不過都係等吧,個單位實用率唔高的,有時間自己睇示範單位,係愉景新城商場三樓

高層向海要呀

呢個價我寧願住奧運

咪就係,柏傲個海值錢啲㗎?
附上噚日嘅柏奧灣價碼表,應該最新

高層向海要呀

呢個價我寧願住奧運

一號銀海附近個海一樣有味
但近市區無得輸

識親個d 所謂港漂大陸仔大陸妹都prefer住西九龍,覺得荃灣已經係郊區好遠

高層向海要呀

呢個價我寧願住奧運

但近市區無得輸

識親個d 所謂港漂大陸仔大陸妹都prefer住西九龍,覺得荃灣已經係郊區好遠

一號銀海九百幾尺嗰隻向南,全海景,間隔好,非常鍾意,就係冇水買

高層向海要呀

呢個價我寧願住奧運

但近市區無得輸

一號銀海九百幾尺嗰隻向南,全海景,間隔好,非常鍾意,就係冇水買

25 球買唔買到

高層向海要呀

呢個價我寧願住奧運

但近市區無得輸

25 球買唔買到

21/22球到

高層向海要呀

呢個價我寧願住奧運

但近市區無得輸

25 球買唔買到

21/22球到

岩岩睇左
真係幾正
這些機會...

高層向海要呀

呢個價我寧願住奧運

但近市區無得輸

25 球買唔買到

21/22球到

Vic巴撈邊行可以買到20球樓

高層向海要呀

照睇tower 2單價30樓421'最抵買,7球三到,算高層,已經講緊折咗,係經紀回幾多,正常有3%嘅八成,不過都係等吧,個單位實用率唔高的,有時間自己睇示範單位,係愉景新城商場三樓

其實自己單挑入去係咪一定比經紀圍

呢個價我寧願住奧運

但近市區無得輸

25 球買唔買到

21/22球到

以前判嘢做兼打工就老總,不過主要喺03-07大陸買樓買股票賺咗一嚿錢,15年港股賺咗一嚿錢,嗰次之後唔再做了,依家舊公司有嘢做就做吓細job,舊年做咗2單幾十萬工程仔,冇就2層樓收租+收少少股息,唔做提早退休,當然預返一嚿錢炒賣股票同用,今個月好彩股市暫時執咗十零萬

高層向海要呀

其實自己單挑入去係咪一定比經紀圍

隨便一個,有人帶就唔會再有人圍,亦唔使簽乜嘢睇樓紙,有人最後sell你聽佢噏一陣咪話諗諗先走人

呢個價我寧願住奧運

但近市區無得輸

25 球買唔買到

21/22球到

以前判嘢做兼打工就老總,不過主要喺03-07大陸買樓買股票賺咗一嚿錢,15年港股賺咗一嚿錢,嗰次之後唔再做了,依家舊公司有嘢做就做吓細job,舊年做咗2單幾十萬工程仔,冇就2層樓收租+收少少股息,唔做提早退休,當然預返一嚿錢炒賣股票同用,今個月好彩股市暫時執咗十零萬

但近市區無得輸

25 球買唔買到

21/22球到

但近市區無得輸

25 球買唔買到

21/22球到

連埋自住即是有3個單位

25 球買唔買到

21/22球到

連埋自住即是有3個單位

係呀,一個月收40000度,3000左右股息,我打工都係45000到,兩間贖咗樓,瓏門一間供三千多啲,過咗罰息會贖埋,唔好咁辛苦,人生冇幾多十年,50了,去多啲旅行好過
想問下大家,如果唔經aa直接同業主傾
有咩要注意?

你自己揾到嘅?自己查冊,搵律師樓,事實唔經aa一樣可以嘅,只不過冇時間/門路揾盤同做其他嘢,要比錢佢賺

hi Vicf, 我仲追緊你係4-7 既post 既留言 好有參考價值

個盤係我上網搵, 咁岩aa 都share 過。 租約去到6月但無得樓睇, 所以我乜都無簽過。
同過個業主傾過。 雙方都覺得自己傾唔洗比佣, 所以仲傾緊價。 我上網睇左個單位無兇宅,幾間網上銀行估足價, 但都怕有其他問題 (因為無aa 跟, 我都明係要比錢人賺,但慳得就慳

如果呢排簽臨約,係咪要寫明交吉日子?(因為做9按)
同埋假若簽埋約,比埋大訂, 但係呢段時間去到租約完(6月) 中間一個唔好彩租客bbq/空中飛人, 可唔可以係合約上面寫d 野保障?
大同新村/美居中心點睇

上星期睇左美居中心2樓, 業主放緊租 整左個開放日 4-6 點, 成村人 , 仲要排隊睇 痴9線

裝修ok. 2樓 ,實尺278, 開365 , 最尾成左363

我自己覺得自住麻麻 佢對對馬路 樓下麥記 2樓實有曱甴, 但投資唔錯 買完可以即放租

對學校+高層自住應該好d?

巴打,我都睇左呢個單位,開4.05m, 都唔錯 , 如果你住外果頭 我自己麻麻地果邊周圍環境。多車房

21/22球到

連埋自住即是有3個單位

係呀,一個月收40000度,3000左右股息,我打工都係45000到,兩間贖咗樓,瓏門一間供三千多啲,過咗罰息會贖埋,唔好咁辛苦,人生冇幾多十年,50了,去多啲旅行好過

巴打原來已經半百
Sor, 應該叫你花打
其實呢到有無巴打做銀行?

內部mortgage 做到100倍月薪, 比1成首期, 1%供, cap 3%, 假設做左, 但如果想轉工 轉去非銀行, 原本個mortgage 可以點做? 求銀行巴打指教

25 球買唔買到

21/22球到

連埋自住即是有3個單位

係,做人好化學,活在當下享受人生好過
想問下大家,如果唔經aa直接同業主傾
有咩要注意?

你自己揾到嘅?自己查冊,搵律師樓,事實唔經aa一樣可以嘅,只不過冇時間/門路揾盤同做其他嘢,要比錢佢賺

hi Vicf, 我仲追緊你係4-7 既post 既留言 好有參考價值

個盤係我上網搵, 咁岩aa 都share 過。 租約去到6月但無得樓睇, 所以我乜都無簽過。
同過個業主傾過。 雙方都覺得自己傾唔洗比佣, 所以仲傾緊價。 我上網睇左個單位無兇宅,幾間網上銀行估足價, 但都怕有其他問題 (因為無aa 跟, 我都明係要比錢人賺,但慳得就慳

如果呢排簽臨約,係咪要寫明交吉日子?(因為做9按)
同埋假若簽埋約,比埋大訂, 但係呢段時間去到租約完(6月) 中間一個唔好彩租客bbq/空中飛人, 可唔可以係合約上面寫d 野保障?

我未試過,但理論上全經律師樓攪,查冊比訂,交吉係可以,以前賣樓登報紙啲人係咁揾,冇aa的,如果業主同意咪上律師樓做有關手續,冇樓睇咪平多幾個%,預裝修,總之開票係開比律師樓,唔係業主就得
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞