[In 雷Sir We Trust]低調置業討論區(八)

1001 回覆
3 Like 0 Dislike

Vic巴撈邊行可以買到20球樓

以前判嘢做兼打工就老總,不過主要喺03-07大陸買樓買股票賺咗一嚿錢,15年港股賺咗一嚿錢,嗰次之後唔再做了,依家舊公司有嘢做就做吓細job,舊年做咗2單幾十萬工程仔,冇就2層樓收租+收少少股息,唔做提早退休,當然預返一嚿錢炒賣股票同用,今個月好彩股市暫時執咗十零萬

連埋自住即是有3個單位

係呀,一個月收40000度,3000左右股息,我打工都係45000到,兩間贖咗樓,瓏門一間供三千多啲,過咗罰息會贖埋,唔好咁辛苦,人生冇幾多十年,50了,去多啲旅行好過

巴打原來已經半百
Sor, 應該叫你花打

外形同心態自認呃到人嘅

Vic巴撈邊行可以買到20球樓

以前判嘢做兼打工就老總,不過主要喺03-07大陸買樓買股票賺咗一嚿錢,15年港股賺咗一嚿錢,嗰次之後唔再做了,依家舊公司有嘢做就做吓細job,舊年做咗2單幾十萬工程仔,冇就2層樓收租+收少少股息,唔做提早退休,當然預返一嚿錢炒賣股票同用,今個月好彩股市暫時執咗十零萬

連埋自住即是有3個單位

係呀,一個月收40000度,3000左右股息,我打工都係45000到,兩間贖咗樓,瓏門一間供三千多啲,過咗罰息會贖埋,唔好咁辛苦,人生冇幾多十年,50了,去多啲旅行好過

巴打原來已經半百
Sor, 應該叫你花打

50 歲財務自己,有3個單位
人生都算係咁了

連埋自住即是有3個單位

巴打原來已經半百
Sor, 應該叫你花打

50 歲財務自由,有3個單位
人生都算係咁了

連埋自住即是有3個單位

巴打原來已經半百
Sor, 應該叫你花打

人生都算係咁了

V巴過半百

連埋自住即是有3個單位

巴打原來已經半百
Sor, 應該叫你花打

人生都算係咁了

V巴過半百

連埋自住即是有3個單位

巴打原來已經半百
Sor, 應該叫你花打

人生都算係咁了

V巴過半百

我目標都係好似V巴咁, 4X就退休 V巴係繼雷SIR後又一iconic 人物

巴打原來已經半百
Sor, 應該叫你花打

人生都算係咁了

V巴過半百

我目標都係好似V巴咁, 4X就退休 V巴係繼雷SIR後又一iconic 人物

好勁

巴打原來已經半百
Sor, 應該叫你花打

人生都算係咁了

V巴過半百

山林道巴都3個單位,不過呢論冇點嚟
附上噚日嘅柏奧灣價碼表,應該最新

一房6m 真係盡了

除非放寬7m做到8成按揭
邊度先有單位真正尺數睇
Land Record冇
見有啲成交資料 同一個單位唔同物業代理差10尺

解決左 diu 9 aa always 9up

巴打原來已經半百
Sor, 應該叫你花打

人生都算係咁了

V巴過半百

50歲我自知冇可能買到廿球樓

巴打原來已經半百
Sor, 應該叫你花打

人生都算係咁了

V巴過半百

Vic 巴真係學習對象
想問下大家,如果唔經aa直接同業主傾
有咩要注意?

你自己揾到嘅?自己查冊,搵律師樓,事實唔經aa一樣可以嘅,只不過冇時間/門路揾盤同做其他嘢,要比錢佢賺

hi Vicf, 我仲追緊你係4-7 既post 既留言 好有參考價值

個盤係我上網搵, 咁岩aa 都share 過。 租約去到6月但無得樓睇, 所以我乜都無簽過。
同過個業主傾過。 雙方都覺得自己傾唔洗比佣, 所以仲傾緊價。 我上網睇左個單位無兇宅,幾間網上銀行估足價, 但都怕有其他問題 (因為無aa 跟, 我都明係要比錢人賺,但慳得就慳

如果呢排簽臨約,係咪要寫明交吉日子?(因為做9按)
同埋假若簽埋約,比埋大訂, 但係呢段時間去到租約完(6月) 中間一個唔好彩租客bbq/空中飛人, 可唔可以係合約上面寫d 野保障?

我未試過,但理論上全經律師樓攪,查冊比訂,交吉係可以,以前賣樓登報紙啲人係咁揾,冇aa的,如果業主同意咪上律師樓做有關手續,冇樓睇咪平多幾個%,預裝修,總之開票係開比律師樓,唔係業主就得

thanks Vicf!!!
原來係咁。 所以我唔明點解 aa 成日叫我開票比細訂 台頭寫業主名。
如果寫律師樓,假設我係買家, 係寫我自己搵果個律師樓定業主代表既律師樓? 我上網睇話比完細訂先搵律師再傾

人生都算係咁了

V巴過半百

50歲可以供完自住樓已經好叻

人生都算係咁了

V巴過半百

我都目標都係40幾歲供完個居屋

人生都算係咁了

V巴過半百

呢個mode 好難複製啦, 政府係咁加入場門檻..唔俾人靠樓發達
想問下大家,如果唔經aa直接同業主傾
有咩要注意?

你自己揾到嘅?自己查冊,搵律師樓,事實唔經aa一樣可以嘅,只不過冇時間/門路揾盤同做其他嘢,要比錢佢賺

hi Vicf, 我仲追緊你係4-7 既post 既留言 好有參考價值

個盤係我上網搵, 咁岩aa 都share 過。 租約去到6月但無得樓睇, 所以我乜都無簽過。
同過個業主傾過。 雙方都覺得自己傾唔洗比佣, 所以仲傾緊價。 我上網睇左個單位無兇宅,幾間網上銀行估足價, 但都怕有其他問題 (因為無aa 跟, 我都明係要比錢人賺,但慳得就慳

如果呢排簽臨約,係咪要寫明交吉日子?(因為做9按)
同埋假若簽埋約,比埋大訂, 但係呢段時間去到租約完(6月) 中間一個唔好彩租客bbq/空中飛人, 可唔可以係合約上面寫d 野保障?

我未試過,但理論上全經律師樓攪,查冊比訂,交吉係可以,以前賣樓登報紙啲人係咁揾,冇aa的,如果業主同意咪上律師樓做有關手續,冇樓睇咪平多幾個%,預裝修,總之開票係開比律師樓,唔係業主就得

thanks Vicf!!!
原來係咁。 所以我唔明點解 aa 成日叫我開票比細訂 台頭寫業主名。
如果寫律師樓,假設我係買家, 係寫我自己搵果個律師樓定業主代表既律師樓? 我上網睇話比完細訂先搵律師再傾

如果經aa,細訂通常寫業主嘅,2萬嗰啲冇所謂,唔經aa唔使啦,傾好價錢直接律師樓攪,大訂咪經律師樓,最後交吉攪好寫埋尾票上律師樓,佢哋會攪,其實aa作用提供資訊,唔係必要嘅,問題冇幾多人有時間攪查冊,揾律師樓,揾盤,揾業主咁解

V巴過半百

實得嘅,見啲人十零年攪掂,有啲仲早啲

目標15年 而家25歲

目標15年 而家25歲

30 歲仲有唔夠兩年供完層私樓
利申:父幹首期

人生都算係咁了

V巴過半百

呢個mode 好難複製啦, 政府係咁加入場門檻..唔俾人靠樓發達

香港樓唔得,咁買海外樓?

目標15年 而家25歲

25歲有自己物業好叻㗎啦,大把世界,我呢啲冇前景了
話時話有老婆都緊要
用佢個首置quota買另一間

目標15年 而家25歲

25 歲買到樓都贏晒

目標15年 而家25歲

30 歲仲有唔夠兩年供完層私樓
利申:父幹首期

父幹
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞