[In 雷Sir We Trust]低調置業討論區(八)

1001 回覆
3 Like 0 Dislike
樓價可升可跌,投資涉及風險,往後討論不成為買賣樓宇依據,純粹個人意見

網上按揭壓力測試

mreferral.com/affordability-calculator.html

網上銀行估價

匯豐 hsbc.com.hk/personal/mortgages/property-valuation-tool.html

恆生 bank.hangseng.com/1/2/chi/e-valuation/keyword-search

渣打 sc.com/hk/zh/borrow/mortgage-search-for-properties.html

中銀香港 bochk.com/tc/mortgage/tools/freevaluation.html

留意網上估價與實地銀行會有出入

按揭成數及條例 centamortgage.com/icms/template-tc.aspx?series=667&article=42803&para1=2
#1VicF • 1-22
兇宅查詢 property.hk/unlucky.php

有關傢私買賣

furniture.28hse.com

ikea.com/hk/zh

innshops.com

另外上強國訂做購買可以平啲

裝修類

guanre.com 香港裝修黃

decocare.com 裝修網

hkdecoman.com/jsp/main.jsp 裝修佬

以上只為參考,並非推薦
奧sir唔開𠻹,留名
奧仔
幾時先可以做到好似奧囝咁3個物業係手,可以睇黎樓價黎食
幾時先可以做到好似奧囝咁3個物業係手,可以睇住樓價黎食
一個物業都無
奧仔召喚
留個名先
LM,個錯既 Title 係我喺區(七)#965 Up既,Sor9ly
幾時先可以做到好似奧囝咁3個物業係手,可以睇黎樓價黎食

奧仔係學習嘅榜樣,我反復推敲佢嘅發言,明明2單位一車位係手,點解咁憎aa,日日要想回到sars價,原因係佢雖然有賺,但佢買嘅價錢高過sars嘅樓價,賺少咗(係佢嚟講蝕咗,同我以前有個老闆一樣,少賺一球同我哋講蝕咗1球,花紅就.......),覺得aa老點,於是變成咁
留名
奧SIR 召喚
【啟德新盤】街坊:「兩公婆搵5、6萬個月 供到都唔使食」

樓價攀升,啟德區創下3萬元一呎後,最新新盤嘉匯,首批平均折實呎價都要1.8萬元。區內街坊周生認為,根本完全無可能買得起,「就算兩公婆搵到5、6萬一個月都無用,供到都唔使食!」一定不會考慮入市。

記者 黃嘉銘

http://hkm.appledaily.com/detail.php?guid=56282851&category_guid=7015342&category=instant&issue=20170209

//要大要靚要新樓交通方便有海景又要平供得起,就唔會呢個post出現大西北業主聯盟啦,量力而為睇餸食飯都唔會?
【新界成交】尚悅頂層連天台470萬沽 四年只升10%

【更新成交】中原地產黃暉樹表示,農曆新年假期過後,元朗二手市況迅速回暖。尚悅本月錄得4宗成交,5座頂層兩房單位,實用面積414方呎,連天台,剛以470萬元沽出,實用呎價11,353元。上手業主於2013年2月以426萬元向發展商買入單位,持貨四年,獲利44萬元,升值約10%。

【大埔:新峰花園複式議價180萬 賣1,020萬】

美聯物業楊浩然表示,埔新峰花園錄得罕有複式連天台成交,17座頂層單位,建築面積1,563方呎,實用1,166方呎,間隔四房,連天台,獲用家議價180萬元,以1,020萬元承接,建築及實用呎價6,526及8,748元。原業主於2011年12月耗資770萬元購入,持貨五年,獲利250萬元,升值逾32%

【天水圍:嘉湖山莊3房458萬沽 6年賺238萬】

農曆新年過後,各區新盤群起推售,搶盡市場焦點,部份二手屋苑亦錄成交。中原地產伍耀祖表示,嘉湖山莊景湖居中層H室,實用面積550方呎,建築面積704方呎,3房間,向東北,放盤2個月以458萬元沽出,實用呎價8,327元。原業主於2011年1月以220萬元買入單位,持貨6年轉手,賬面賺238萬元,升值1.1倍。 【將軍澳:將軍澳中心海景兩房戶 換樓客820萬接貨】 香港置業劉浩勤表示,將軍澳中心13座低層F室,建築面積843方呎,實用638方呎,間隔三房,連露台,向南望海景,獲區內換樓客承接,成交價820萬元,建築及實用呎價9,727及12,852元。原業主於2013年8月以680萬元購入,持貨三年半,獲利140萬元,升值逾20%。

http://hkm.appledaily.com/detail.php?guid=56279436&category_guid=7015342&category=instant&issue=20170209

尚悅自住OK,升值能力真係麻麻

樓價攀升,啟德區創下3萬元一呎後,最新新盤嘉匯,首批平均折實呎價都要1.8萬元。區內街坊周生認為,根本完全無可能買得起,「就算兩公婆搵到5、6萬一個月都無用,供到都唔使食!」一定不會考慮入市。

記者 黃嘉銘

http://hkm.appledaily.com/detail.php?guid=56282851&category_guid=7015342&category=instant&issue=20170209

//要大要靚要新樓交通方便有海景又要平供得起,就唔會呢個post出現大西北業主聯盟啦,量力而為睇餸食飯都唔會?

好撚多人唔會架喎,律師搵10幾萬一個月都話買唔到樓啦

記者 黃嘉銘

大西北業主聯盟
【新界成交】尚悅頂層連天台470萬沽 四年只升10%

【更新成交】中原地產黃暉樹表示,農曆新年假期過後,元朗二手市況迅速回暖。尚悅本月錄得4宗成交,5座頂層兩房單位,實用面積414方呎,連天台,剛以470萬元沽出,實用呎價11,353元。上手業主於2013年2月以426萬元向發展商買入單位,持貨四年,獲利44萬元,升值約10%。

【大埔:新峰花園複式議價180萬 賣1,020萬】

美聯物業楊浩然表示,埔新峰花園錄得罕有複式連天台成交,17座頂層單位,建築面積1,563方呎,實用1,166方呎,間隔四房,連天台,獲用家議價180萬元,以1,020萬元承接,建築及實用呎價6,526及8,748元。原業主於2011年12月耗資770萬元購入,持貨五年,獲利250萬元,升值逾32%

【天水圍:嘉湖山莊3房458萬沽 6年賺238萬】

農曆新年過後,各區新盤群起推售,搶盡市場焦點,部份二手屋苑亦錄成交。中原地產伍耀祖表示,嘉湖山莊景湖居中層H室,實用面積550方呎,建築面積704方呎,3房間,向東北,放盤2個月以458萬元沽出,實用呎價8,327元。原業主於2011年1月以220萬元買入單位,持貨6年轉手,賬面賺238萬元,升值1.1倍。 【將軍澳:將軍澳中心海景兩房戶 換樓客820萬接貨】 香港置業劉浩勤表示,將軍澳中心13座低層F室,建築面積843方呎,實用638方呎,間隔三房,連露台,向南望海景,獲區內換樓客承接,成交價820萬元,建築及實用呎價9,727及12,852元。原業主於2013年8月以680萬元購入,持貨三年半,獲利140萬元,升值逾20%。

http://hkm.appledaily.com/detail.php?guid=56279436&category_guid=7015342&category=instant&issue=20170209

尚悅自住OK,升值能力真係麻麻

6球上車盤

記者 黃嘉銘

大西北業主聯盟

下個po加呢個聯盟上去個名度啦
大西北業主聯盟注意,見到有條信報新聞,唔知係咪好消息,實體報紙影睇得辛苦啲

記者 黃嘉銘

大西北業主聯盟

要好似高登第一頁咁自報屋宛

記者 黃嘉銘

大西北業主聯盟

低級業主會

記者 黃嘉銘

大西北業主聯盟

低級業主會

上個post個絲打一開聲就麥當勞道,真係高估我哋大西北業主聯盟
九龍巴絲集合

記者 黃嘉銘

大西北業主聯盟

低級業主會

上個post個絲打一開聲就麥當勞道,真係高估我哋大西北業主聯盟

大西北 裝修完等入伙

記者 黃嘉銘

大西北業主聯盟

低級業主會

大西北 裝修完等入伙

我係新西,未到北

大西北業主聯盟

低級業主會

大西北 裝修完等入伙

我係新西,未到北

有牛屎嘅地區都當係㗎啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞