[In 雷Sir We Trust]低調置業討論區(八)

1001 回覆
3 Like 0 Dislike
發展商加價態度進取,嘉華國際(00173)旗下啟德嘉匯今日加推98伙,價單平均呎價22,469港元,即供折實平均呎價18,988元,較首批單位開價高約5.5%。

發展商強調,是次加推單位包括首度推出8座3房戶,加價幅度反映出單位景觀等各方面因素。

其實aa會收幾%佣
聽friend d aa話仲未知
堅定流

知都唔會同你講
一般3房多過2房
起碼1%以上

嘉匯一個話2-3% 一個話0.8-1%

有冇同d aa 簽回佣紙先
巴打們熟元朗嗎?
尚豪庭
采葉庭
大家覺得點?
巴打們熟元朗嗎?
尚豪庭
采葉庭
大家覺得點?

大房采葉庭個則好正
但舊d
尚豪庭管理費太貴
巴打們熟元朗嗎?
尚豪庭
采葉庭
大家覺得點?

大房采葉庭個則好正
但舊d
尚豪庭管理費太貴

請問有幾貴? 邊到可以睇到尼方面資料?
另外我有150萬首期
但月入都係二萬幾
過唔到壓測
我睇中既都要400-600萬左右
我要儲幾多錢首首期先可以入閘?
Sorry問多左 自己睇晒網上資料
我一個人名根本買唔到想要既野

利申
大陸一年物業收50萬左右,香港儲十五萬左右
好唔滿意住緊個到
巴打們熟元朗嗎?
尚豪庭
采葉庭
大家覺得點?

大房采葉庭個則好正
但舊d
尚豪庭管理費太貴

另外我有150萬首期
但月入都係二萬幾
過唔到壓測

利申
好唔滿意住緊個到

你二萬幾人工,即係可以借240到
你500萬樓要260萬首期
有冇擔保人?
巴打們熟元朗嗎?
尚豪庭
采葉庭
大家覺得點?

大房采葉庭個則好正
但舊d
尚豪庭管理費太貴

另外我有150萬首期
但月入都係二萬幾
過唔到壓測

利申
好唔滿意住緊個到

有冇擔保人?

首置都係借到咁少
我上網睇個d唔係咁講既
我冇擔保人呀 唔係無咁煩
巴打們熟元朗嗎?
尚豪庭
采葉庭
大家覺得點?

大房采葉庭個則好正
但舊d
尚豪庭管理費太貴

另外我有150萬首期
但月入都係二萬幾
過唔到壓測

利申
好唔滿意住緊個到

有冇擔保人?

首置都係借到咁少
我上網睇個d唔係咁講既
巴打們熟元朗嗎?
尚豪庭
采葉庭
大家覺得點?

大房采葉庭個則好正
但舊d
尚豪庭管理費太貴

另外我有150萬首期
但月入都係二萬幾
過唔到壓測

利申
好唔滿意住緊個到

有冇擔保人?

首置都係借到咁少
我上網睇個d唔係咁講既

首置唔會借得多d,除非你400萬以下先可以借九成,但借360萬都要3x k人工
巴打們熟元朗嗎?
尚豪庭
采葉庭
大家覺得點?

大房采葉庭個則好正
但舊d
尚豪庭管理費太貴

另外我有150萬首期
但月入都係二萬幾
過唔到壓測

利申
好唔滿意住緊個到

大陸收入有冇證明呀?
有每月定期收入4萬幾輕鬆啦
巴打們熟元朗嗎?
尚豪庭
采葉庭
大家覺得點?

大房采葉庭個則好正
但舊d
尚豪庭管理費太貴

另外我有150萬首期
但月入都係二萬幾
過唔到壓測

利申
好唔滿意住緊個到

大陸收入有冇證明呀?

大陸收租唔計啦
如果你大陸層樓收50萬租一年,間樓應該值成千萬。賣左佢返香港一開3仲好啦
巴打們熟元朗嗎?
尚豪庭
采葉庭
大家覺得點?

大房采葉庭個則好正
但舊d
尚豪庭管理費太貴

另外我有150萬首期
但月入都係二萬幾
過唔到壓測

利申
好唔滿意住緊個到

大陸收入有冇證明呀?

大陸收租唔計啦
如果你大陸層樓收50萬租一年,間樓應該值成千萬。賣左佢返香港一開3仲好啦

大陸收租唔是可以計入壓測架咩?
咁大陸物業買賣係好煩既,轉錢返香港又有難度
利申:大陸有租收
巴打們熟元朗嗎?
尚豪庭
采葉庭
大家覺得點?

大房采葉庭個則好正
但舊d
尚豪庭管理費太貴

另外我有150萬首期
但月入都係二萬幾
過唔到壓測

利申
好唔滿意住緊個到

大陸收入有冇證明呀?

大陸收租唔計啦

又係果句,有冇報大陸稅?
就算有hkma 規定海外收入9折計,銀行基於外滙風險會再計少20%
即係話10k 人仔收入只計7k 港紙
前題係你有相關稅務證明
巴打們熟元朗嗎?
尚豪庭
采葉庭
大家覺得點?

大房采葉庭個則好正
但舊d
尚豪庭管理費太貴

另外我有150萬首期
但月入都係二萬幾
過唔到壓測

利申
好唔滿意住緊個到

大陸收入有冇證明呀?

大陸收租唔計啦

又係果句,有冇報大陸稅?
就算有hkma 規定海外收入9折計,銀行基於外滙風險會再計少20%
即係話10k 人仔收入只計7k 港紙
前題係你有相關稅務證明

有稅務證明打7折都好過冇呀
GY 一房6球
珀傲一房8.7球

究竟咩心態
各位巴絲打好, 我終於開到個連登戶口同大家交流, 唔駛再做CD-ROM

利申: 岩岩買左柏傲灣, 非父幹 但係買完應該清哂所以CASH
各位巴絲打好, 我終於開到個連登戶口同大家交流, 唔駛再做CD-ROM

利申: 岩岩買左柏傲灣, 非父幹 但係買完應該清哂所以CASH

恭喜
巴打好勁

恭喜
巴打好勁

勁!

一房?

第一水抽中還是依家自由博擊時間?

恭喜巴打
最後一水真係好貴

恭喜巴打
最後一水真係好貴

依家自由博擊時間,仲有得賣,幾十伙,四房同一房向海,貴咗好多,一房向海預7球以上,老實講等海之戀第一水抽好過
【短片】【租金受壓】沙田第一城鎖匙盤激增近4倍

美聯物業何智豪表示,沙田第一城目前租盤約121個,當中鎖匙盤49個,即是可以隨時上門睇樓的租盤,比起去年底加辣前,即11月份僅約10個鎖匙盤,大增近4倍。相信因為辣招逼到業主寧租不賣,造成租盤增加。

在49個鎖匙盤中,逾10個為兩房單位,叫租11,000元至13,000元,3房租盤則由1.6萬元起步,視乎單位內寵裝潢及企理程度。截至今日為止,沙田第一城本月份錄13宗租賃成交,而1月份全月錄29宗租賃成交。
【租金受壓】一城老街坊:租金唔會大跌,升就未必!

一手買入沙田第一城,卜居30多年的劉生表示,租金唔會大跌,升就未必,因為樓價仲係咁貴。

雖然有兩房單位月租跌穿1萬元,但他認為:「話跌啫,我諗好少部份囉。一兩間或者會有,但大部份都過1萬元。其實睇業主實力,實力夠,咪平啲租,唔等咪擺係度,好似我個女(同住第一城)隔籬個單位買咗幾年,無人住,擺係度吽,佢或者買咗唔等錢使,又唔想租俾人,呢啲好難講。問題係樓市會唔會大跌,跌到啲人驚,但暫時睇唔到。」

他續稱:「好似幾年前,朋友話樓市會跌,結果佢賣樓,又話賣嘅價係最高,點知原來一浪接一浪,越推越高。早幾年個女買第一城細單位200幾萬,我都覺得貴,但而家講緊400幾萬,呢啲邊度得有得講,完全摸不著頭腦。」

對於有意見指租金落,回報收窄,業主會賣樓?老街坊就話:「我自己唔係咁睇,賣咗樓,都要買嘢㗎,股票外匯又難搞,買咗樓擺係度,最緊要租金冚到條數,平啲租冚到,收支平衡出OKAY。如果冚唔返條數,月月要俾錢嘅,乾手淨腳賣咗佢,斬纜啦!」

另外,沙田第一城租客蕭女士因為湊孫,阿女6年多前開始租住屋苑兩房單位俾她住,月租由8,000元,加到目前1.1萬元,「未跌過,覺得好慘囉!年年加租,住40座住咗2年,原本10,800元,一加2,000元至12,800元,惟有搬去16座,都是10,800元……而家月租11,000,好淒涼!」點解唔買樓,她稱,因為女婿幾年前話樓價跌啲先至買,但其實無得跌嘅!她都好坦白咁話,如果租金跌,梗係好,唔使租咁貴。

http://hkm.appledaily.com/detail.php?guid=56300481&category_guid=7015342&category=instant&issue=20170213

恭喜巴打
最後一水真係好貴

依家自由博擊時間,仲有得賣,幾十伙,四房同一房向海,貴咗好多,一房向海預7球以上,老實講等海之戀第一水抽好過

咁唔同嘅 海之又要再抽
依家擺係度比佢買

恭喜巴打
最後一水真係好貴

咁唔同嘅 海之又要再抽
依家擺係度比佢買

俾我就寧願再抽
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞