[In 雷Sir We Trust]低調置業討論區(八)

1001 回覆
3 Like 0 Dislike
太凍,又暫停跑步,今日去買長運動褲,之前係瓏門會所跑過一段時間,搭車過去麻煩,同埋冇街跑自在,放棄

巴打依家住邊
買條跑既tight黎跑啦,warm up快d架

兆康,真係要買2條長運動褲先得
公屋富戶政策擬9月申報資產 房署年底抽查

房屋委員會資助房屋小組委員會去年底通過今年下半年收緊公屋富戶政策,住戶一旦入息超過申請限額5倍又或資產超過100倍,即會被叮走;擁有住宅物業的公屋戶同樣「冇得留低」。收緊政策引起反對聲音,據了解,房委會資助小組委員會下周二(14日)會討論讓步方案,新修訂的富戶政策下,住滿10年的公屋住戶,日後須一併申報入息、資產及是否擁有私人住宅,但考慮到每年申報住戶超過20萬戶,提出考慮簡化申報程序,住戶只需申報其資產有否超逾公屋入息限額的100倍,此階段毋須提供詳細資料或證明文件。

針對一筆過退休金,消息人士指,房委會亦提出部分家庭或依賴退休時收到的一筆過退休金以維持日後生活,如有委員認為應對一筆過退休金作出寬鬆安排,可考慮計算資產總值時扣除強積金計劃、職業退休保障計劃、公務員長俸下收取的一筆過退休金。

保險賠償方面,消息人士指委員如認為應作出寬鬆處理,可考慮扣除因戶籍內家庭成員離世而收取的保險賠償金、法定賠償金及家庭成員所收取的危疾保險賠償金,不過消息人士強調修訂富戶資產上限為入息限額100倍已屬較寬鬆,進一步扣除保險賠償或會被視為優待公屋租戶。

新修訂政策下,房屋署將於9月向有關住戶發出申報表,11月底前住戶需交回申請表,12月至明年7月,房署會處理申報表及進行抽查,明年8月底,房署會向超出限額的租戶發出遷出通知書。

http://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20170209/mobile/bkn-20170209210246964-0209_00822_001.html

//確實推行,即係叫冇樓公屋富戶只有cash就盡快使到「合格」嘅範圍,有樓嘅取消一個人名轉名

低級業主會

上個post個絲打一開聲就麥當勞道,真係高估我哋大西北業主聯盟

大西北 裝修完等入伙

我係新西,未到北

新東

新東,等收樓

唔捨得中西區,方便黎講真係無敵

新東

新北
新手問題
抽新樓有咩要留意?
每人最多入幾多張?
有冇話跟單位大細分組抽?
係咪要預備十萬蚊本票for每支籤?
到時抽到但又唔要,咁洗唔洗比咩費用?

sorry 一路由前幾個post開始睇都唔覺有人問過,希望有巴打幫手答

多數一組人兩張(A, B, C, A+B, A+B+C, A+C, B+C = 7組人, total 14票)
多數單位數量,買兩間以上可以買先

睇你簽左名未,簽左就5%全殺,未簽就全退

睇你抽邊個盤
柏傲灣廿萬一張飛

一定要落你名借,事關佢地年紀太大做唔到20年按揭

即係你名借佢地擔保你

落你名唔止張來你再買樓要食dsd, 你名亦借唔到錢,因為已經借爆

不過睇吓你買幾大同幾錢,我覺得4球的話先做到你所謂1球首期(借8成)連stamp

多謝你地
其實我根本唔想佢地買
佢地仲話要問人借多少少先夠首期
唉但唔知點說服佢地,佢地真係好鐘意層樓個位置

其實都唔知有冇4球既單位

你可以google 吓「借貸力」

或者你運吉去銀行話買二手樓,然後做pre approval 睇吓點環境

計完應該死得心,除非你走去借發展商二按

你意思係用我既借貸力?定我屋企人

你嘅借貸力,你父母應該冇乜借貸力
之前已經講左佢地年紀太大
銀行借錢年期係借款人年齡+按揭年期少於70
你父母60,即係只可以做10年按揭

倒返轉 佢地未有樓就佢地自己買
你做單保 咁就可以拖長做30年

呢個盤
開放式5舊
一房6舊半
兩房8舊完全唔會覺得surprise

4年之前旺角市心盤開放式已經要5舊起

我真係唔信市中心, 地鐵站上蓋
仲會有4球單位

可能有o既
實尺150 尺賣3球幾4球果d 你買唔買

凶宅都無4球

深水埗區,單支,30年樓,1房1廳,非平地電梯
10分鐘內到地鐵站,3球樓下但得2百幾呎

個市係有呢d盤但要睇下你接唔接受到姐
新手問題
抽新樓有咩要留意?
每人最多入幾多張?

sorry 一路由前幾個post開始睇都唔覺有人問過,希望有巴打幫手答

多數一組人兩張(A, B, C, A+B, A+B+C, A+C, B+C = 7組人, total 14票)

睇你抽邊個盤
柏傲灣廿萬一張飛

我果陣抽海翩匯
十萬一張,AA會幫你一開二
新手問題
抽新樓有咩要留意?
每人最多入幾多張?

睇你抽邊個盤
柏傲灣廿萬一張飛

我果陣抽海翩匯

GY 一樣,十萬一張,AA會幫你開多張
不成功不收費

你可以google 吓「借貸力」

或者你運吉去銀行話買二手樓,然後做pre approval 睇吓點環境

計完應該死得心,除非你走去借發展商二按

你意思係用我既借貸力?定我屋企人

你嘅借貸力,你父母應該冇乜借貸力
之前已經講左佢地年紀太大
銀行借錢年期係借款人年齡+按揭年期少於70
你父母60,即係只可以做10年按揭

倒返轉 佢地未有樓就佢地自己買
你做單保 咁就可以拖長做30年

呢個盤
開放式5舊
一房6舊半
兩房8舊完全唔會覺得surprise

4年之前旺角市心盤開放式已經要5舊起

我真係唔信市中心, 地鐵站上蓋
仲會有4球單位

可能有o既
實尺150 尺賣3球幾4球果d 你買唔買

凶宅都無4球

深水埗區,單支,30年樓,1房1廳,非平地電梯
10分鐘內到地鐵站,3球樓下但得2百幾呎

個市係有呢d盤但要睇下你接唔接受到姐

巴打有盤?tg傾?
新手問題
抽新樓有咩要留意?
每人最多入幾多張?

入飛睇發展商,個個唔同
通常入一張飛agent會幫你篤數篤爆飛
入飛我果時簽卡都得
最緊要傾好回佣簽埋回佣紙,當年我收返樓價2%
新手問題
抽新樓有咩要留意?
每人最多入幾多張?

睇你抽邊個盤
柏傲灣廿萬一張飛

我果陣抽海翩匯

GY 一樣,十萬一張,AA會幫你開多張
不成功不收費

不過要抽都唔好碌卡抽,抽唔到/唔抽 要搞一大輪先退到錢
太凍,又暫停跑步,今日去買長運動褲,之前係瓏門會所跑過一段時間,搭車過去麻煩,同埋冇街跑自在,放棄

巴打依家住邊

UA warm gear正呀,我係外國零度跑街都係著佢

巴打依家住邊

UA warm gear正呀,我係外國零度跑街都係著佢

thx, 下午出去觀塘順便睇吓先

巴打依家住邊

VicF 巴打,今日兆康凍唔凍
過幾個月就搬入黎同你做鄰居

巴打依家住邊

凍呀,大西北牛屎區低過市區一兩度 連續2日放棄跑步啦

巴打依家住邊

朝朝係兆康站上車既話你知凍

房屋委員會資助房屋小組委員會去年底通過今年下半年收緊公屋富戶政策,住戶一旦入息超過申請限額5倍又或資產超過100倍,即會被叮走;擁有住宅物業的公屋戶同樣「冇得留低」。收緊政策引起反對聲音,據了解,房委會資助小組委員會下周二(14日)會討論讓步方案,新修訂的富戶政策下,住滿10年的公屋住戶,日後須一併申報入息、資產及是否擁有私人住宅,但考慮到每年申報住戶超過20萬戶,提出考慮簡化申報程序,住戶只需申報其資產有否超逾公屋入息限額的100倍,此階段毋須提供詳細資料或證明文件。

針對一筆過退休金,消息人士指,房委會亦提出部分家庭或依賴退休時收到的一筆過退休金以維持日後生活,如有委員認為應對一筆過退休金作出寬鬆安排,可考慮計算資產總值時扣除強積金計劃、職業退休保障計劃、公務員長俸下收取的一筆過退休金。

保險賠償方面,消息人士指委員如認為應作出寬鬆處理,可考慮扣除因戶籍內家庭成員離世而收取的保險賠償金、法定賠償金及家庭成員所收取的危疾保險賠償金,不過消息人士強調修訂富戶資產上限為入息限額100倍已屬較寬鬆,進一步扣除保險賠償或會被視為優待公屋租戶。

新修訂政策下,房屋署將於9月向有關住戶發出申報表,11月底前住戶需交回申請表,12月至明年7月,房署會處理申報表及進行抽查,明年8月底,房署會向超出限額的租戶發出遷出通知書。

http://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20170209/mobile/bkn-20170209210246964-0209_00822_001.html

//確實推行,即係叫冇樓公屋富戶只有cash就盡快使到「合格」嘅範圍,有樓嘅取消一個人名轉名

我始終對於房屋署嘅實際執行能力好有懷疑
No need supporting

我始終對於房屋署嘅實際執行能力好有懷疑
No need supporting

你唔洗懷疑,我話你知公屋係好撚多人出面買咗樓而間屋就留俾仔女住,仲要住撚咗超過20年

巴打依家住邊

我都係燒牛屎取暖

巴打依家住邊

凍呀,大西北牛屎區低過市區一兩度 連續2日放棄跑步啦

好彩我而家住果度都要上山一向都凍市區一兩度習慣左就唔怕凍啦

VicF 巴打問多少少
兆康3.4.月潮濕天會唔會濕到牆身出水好誇果種?
諗緊好唔好等個潮濕天過左先裝修

巴打依家住邊

牛屎區係咁㗎啦,凍天凍過人,早2年咪試過3度嘅,呢邊感覺係0度,特別怕凍嘅買定暖鑪,電熱床墊啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞