[In 雷Sir We Trust]低調置業討論區(八)

1001 回覆
3 Like 0 Dislike
出面有個post玩左股票5年埋單輸10萬(成本30-40萬)

如果5年前玩物業應該賬面執到300 - 400萬。。。

股票同賭錢無乜分別,無幾多真係會贏錢

股票在於流動性高, 你想買就買賣就賣, 人呢就犯賤既, 一容易買賣就一定係想trade...除非蟹住左...所以好少人會長坐一隻股幾年甚至幾十年 咁睇上去買property 緊係賺多D, 因為你食曬成個cycle 個波幅ma
出面有個post玩左股票5年埋單輸10萬(成本30-40萬)

股票唔識莊家好難贏,唔係個個都買到QQ 又可以十蚊hold 到二百蚊
【續談租金】湯文亮:租金無得升!租金跌將拖累樓價

2017-02-12 20:22:00 HKT

紀惠集團行政總裁湯文亮
紀惠集團行政總裁湯文亮撰文講「買樓日日賺或變日日蝕」,固中精要就在租金,他接受訪問重申:「租金無得升,跌幾多,唔敢講!」

湯文亮稱,租金有無破紀錄成交呀?無,新樓越來越多,租金就會跌落來。租金跌,理論上樓價都要跌,因為回報下跌。面對回報率下跌,業主會考慮賣樓多過收租,而要賣樓,就要減價,先可以推返高回報率,吸引人接貨。

然而現在未加息情況下,已經見到租金跌落來,如果加息,租金是無能力上升,根本租金已去到頂位。租金跌,撇除劏房,因為租劏房啲人無得走,劏房供應又唔多,所以不可同日而語。

他坦言,自己集團管理大量物業,負責物業租賃,「我做租務,點會唔知租金跌與升,唔通租金升緊,我話跌咩!我哋跑馬地有啲細樓租金已經跌咗落來。你去問好多人都知,租金跌緊喎!」

手上有物業的人自己知道有無加租能力,如果同租客續租,租客要求不加租,甚至減5%,「我唔相信業主會話唔得,仲要加10至20%。」業主不進取,因為市場上租盤供應多,租客不租,會租第二間。

畢竟住宅租金過去多年,持續上升,部份甚至按10至20%上升,「以前業主會話加返租客啲租,而家講唔講得呢?唔講得。」總結一句,新盤陸續增加,租盤供應增加。

掌握財經地產資訊,即Like「蘋果ATM」fb專頁啦!http://fb.com/appledailyatm

上一則: 【港股前瞻】大市超買料回氣再上 二萬四關阻力唔細

下一則: 【李華華搶先睇】恒生水哥「痛住」完成全馬

http://hkm.appledaily.com/detail.php?guid=56296095&category_guid=7015342&category=instant&issue=20170212

//呢個係另一個食屎磚家

專家

湯博士含撚啦
惠紀集團都係大收租佬

紀惠先岩
自膠

奧仔都係收租佬

奧仔是我人生目標

可能OLD NEWS 左, 睇旅遊台唔小心禁錯頁, 發現奧仔地產王國伸展到秦國
https://lihkg.na.cx/thread/39894/page/8

股票在於流動性高, 你想買就買賣就賣, 人呢就犯賤既, 一容易買賣就一定係想trade...除非蟹住左...所以好少人會長坐一隻股幾年甚至幾十年 咁睇上去買property 緊係賺多D, 因為你食曬成個cycle 個波幅ma

應該話股票入場門檻低,少少錢都可賭
【續談租金】湯文亮:租金無得升!租金跌將拖累樓價

2017-02-12 20:22:00 HKT

紀惠集團行政總裁湯文亮
紀惠集團行政總裁湯文亮撰文講「買樓日日賺或變日日蝕」,固中精要就在租金,他接受訪問重申:「租金無得升,跌幾多,唔敢講!」

湯文亮稱,租金有無破紀錄成交呀?無,新樓越來越多,租金就會跌落來。租金跌,理論上樓價都要跌,因為回報下跌。面對回報率下跌,業主會考慮賣樓多過收租,而要賣樓,就要減價,先可以推返高回報率,吸引人接貨。

然而現在未加息情況下,已經見到租金跌落來,如果加息,租金是無能力上升,根本租金已去到頂位。租金跌,撇除劏房,因為租劏房啲人無得走,劏房供應又唔多,所以不可同日而語。

他坦言,自己集團管理大量物業,負責物業租賃,「我做租務,點會唔知租金跌與升,唔通租金升緊,我話跌咩!我哋跑馬地有啲細樓租金已經跌咗落來。你去問好多人都知,租金跌緊喎!」

手上有物業的人自己知道有無加租能力,如果同租客續租,租客要求不加租,甚至減5%,「我唔相信業主會話唔得,仲要加10至20%。」業主不進取,因為市場上租盤供應多,租客不租,會租第二間。

畢竟住宅租金過去多年,持續上升,部份甚至按10至20%上升,「以前業主會話加返租客啲租,而家講唔講得呢?唔講得。」總結一句,新盤陸續增加,租盤供應增加。

掌握財經地產資訊,即Like「蘋果ATM」fb專頁啦!http://fb.com/appledailyatm

上一則: 【港股前瞻】大市超買料回氣再上 二萬四關阻力唔細

下一則: 【李華華搶先睇】恒生水哥「痛住」完成全馬

http://hkm.appledaily.com/detail.php?guid=56296095&category_guid=7015342&category=instant&issue=20170212

//呢個係另一個食屎磚家

專家

湯博士含撚啦
惠紀集團都係大收租佬

紀惠先岩
自膠

奧仔都係收租佬

奧仔是我人生目標

可能OLD NEWS 左, 睇旅遊台唔小心禁錯頁, 發現奧仔地產王國伸展到秦國
https://lihkg.na.cx/thread/39894/page/8

奧仔奸過奸人堅,有泰國買樓經驗都唔share比巴絲打,獨食
奧sir係香港同海外究竟有幾多件貨?
奧sir係香港同海外究竟有幾多件貨?

香港有2047,海外有WW3好似係
雷+X原來係奧仔。。。奧sir先啱嘅真名字

我宣佈+X哥有2位,一位眾所鳩知,另一位就係活躍於連登嘅雷奧-- 正名雷+X
要揾雷+X奧sir開返個 《低調外地置業討論(一)》嘅post,好多人有興趣,包括我,期待ing
要揾雷+X奧sir開返個 《低調外地置業討論(一)》嘅post,好多人有興趣,包括我,期待ing

想買日本樓for 退休生活, 雷sir 有冇Tips

原來一直係我地班牛屎會有眼不識泰山
係我地智慧有限參透唔到雷SIR O既提示
雷sir 一直提醒緊我地眼光要放遠D
雷SIR 召喚

雷SIR 召喚

雷SIR 召喚

我地班牛屎佬真係連奧SIR車尾燈都見唔到

雷SIR 召喚

初頭以為自己壇數同奧sir差唔多,被殘酷嘅真相打沉咗我,真係尾燈都睇唔到

雷SIR 召喚

初頭以為自己壇數同奧sir差唔多,被殘酷嘅真相打沉咗我,真係尾燈都睇唔到

講講下英國澳洲都有貨
曼谷我都睇過,要本地人先買得house
我地只可以買condo
Mortgage 就要揾Singapore 啲銀行攪

百零萬已經唔錯,買嚟退休一流
我地只可以買condo

聽聞泰北好多人過去退休
我地只可以買condo

聽聞泰北好多人過去退休

即係清邁,鄉吓啲/窮啲
應該2-3千港幣一個月都好好洗

問過人,曼谷local 一年揾4-5萬港幣

雷SIR 召喚

講講下英國澳洲都有貨

肯定啦。。雷奧公司根本就係跨國際房地產投資。。依家奧sir都廢事入嚟,係外面笑緊我哋未見過世面嘅牛屎會業主

雷SIR 召喚

講講下英國澳洲都有貨

雷SIR: 有實力O既投資者根本唔會咁短視剩係睇香港市場

雷SIR 召喚

講講下英國澳洲都有貨

肯定啦。。雷奧公司根本就係跨國際房地產投資。。依家奧sir都廢事入嚟,係外面笑緊我哋未見過世面嘅牛屎會業主

雷SIR: 好心入黎指點下你地唔聽
對住你地班牛屎佬,我笑而不語
發展商加價態度進取,嘉華國際(00173)旗下啟德嘉匯今日加推98伙,價單平均呎價22,469港元,即供折實平均呎價18,988元,較首批單位開價高約5.5%。

發展商強調,是次加推單位包括首度推出8座3房戶,加價幅度反映出單位景觀等各方面因素。
公居屋價飆逾一成 勁過私樓

白居二買家趕上尾班車,加上公屋富戶大舉出動搵樓,令公、居屋第二市場樓價續被推高,過去僅近兩至三個月,部分單位樓價升幅高逾一成,勁過私樓。青衣公屋長安邨實用面積443方呎高層戶,去年10月仍售245萬元,同類單位三個月後售285萬元,賣貴40萬元,升幅達16%;而鑽石山居屋宏景花園實用面積424方呎中層戶,三個月亦賣貴50萬元。有學者預期,公屋富戶措施,令市場湧現一批生力軍,料今年居二市場樓價升勢將更勝去年。

去年底樓市加辣,令整體市場氣氛一度受挫,但客源較特別的公、居屋第二市場樓價近月仍然急升,部分同面積單位只要買遲兩個月,即要買貴數十萬元。房委會資料,長安邨實用面積443方呎高層戶,上月成交價為285萬元,相比去年10月同類單位做價僅245萬元,高出40萬元。

中原彭少忠稱,去年中白居二入市熱潮冷卻後,長安邨交投開始轉靜,至年底公屋富戶措施推出,屋苑查詢及交投急增,單是今年1月已連錄4宗第二市場買賣,而鄰近地區第二市場供應不多下,更有買家湧至該屋邨搶盤,由於該批買家手頭明顯較鬆動,樓價因而被推高。以實用面積443方呎單位為例,去年10月前售價普遍約230餘萬元,近日成交價最低亦逾250萬元,現時屋苑放盤不足20個,可睇樓單位更少於5個。

至於宏景花園實用面積424方呎單位,去年10月賣345萬元,今年1月成交價已升至395萬元,三個月賣貴50萬元或約14.5%。富誠地產陳錫金稱,市區400萬元以下買賣盤減少,近兩個月白居二趕上尾班車,公屋客緊接加快入市,業主見市場頻錄高價成交,亦推高叫價,屋苑現時放盤不足10個,入場叫價逾390萬元。

九龍居屋指標旺角富榮花園,其中實用面積645方呎中層戶,近三個月樓價亦上升逾12%至650萬元。家天下黎振傑稱,該屋苑現時僅餘10至12個買賣放盤,實用面積592方呎一類大單位,放盤叫價600萬元起,而去年屋苑僅錄1宗達600萬元成交,但今年1月已連錄數宗樓價逾600萬元買賣。他續稱,近期所見,居於公屋的買家出價態度更進取,即使估價不足,個別亦願「抬錢」數十萬元入市,樓價因而被推高,部分業主見勢亦將叫價調升,如一個實用面積431方呎放盤,去年10月叫價400萬元,其後業主不斷提價,最新叫價430萬元。

儘管白居二計劃已近尾聲,但第二市場仍不愁客源。理工大學建築及房地產學系教授許智文認為,公屋富戶措施推出,令第二市場單位需求增加,尤其一批早已習慣同區居住環境的公屋租戶,見第二市場樓價低於私樓,入市意欲更明顯,去年同類市場表現已相當活躍,預期今年更勝去年,樓價仍有一定升幅。他補充,第二市場業主見未補價單位賺幅更大,故大部分都不補價,寧採善價而沽態度。

http://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/finance/20170212/bkn-20170212210255367-0212_00842_001.html
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞