[In 雷Sir We Trust]低調置業討論區(八)

1001 回覆
3 Like 0 Dislike
【租金受壓】一城老街坊:租金唔會大跌,升就未必!

一手買入沙田第一城,卜居30多年的劉生表示,租金唔會大跌,升就未必,因為樓價仲係咁貴。

雖然有兩房單位月租跌穿1萬元,但他認為:「話跌啫,我諗好少部份囉。一兩間或者會有,但大部份都過1萬元。其實睇業主實力,實力夠,咪平啲租,唔等咪擺係度,好似我個女(同住第一城)隔籬個單位買咗幾年,無人住,擺係度吽,佢或者買咗唔等錢使,又唔想租俾人,呢啲好難講。問題係樓市會唔會大跌,跌到啲人驚,但暫時睇唔到。」

他續稱:「好似幾年前,朋友話樓市會跌,結果佢賣樓,又話賣嘅價係最高,點知原來一浪接一浪,越推越高。早幾年個女買第一城細單位200幾萬,我都覺得貴,但而家講緊400幾萬,呢啲邊度得有得講,完全摸不著頭腦。」

對於有意見指租金落,回報收窄,業主會賣樓?老街坊就話:「我自己唔係咁睇,賣咗樓,都要買嘢㗎,股票外匯又難搞,買咗樓擺係度,最緊要租金冚到條數,平啲租冚到,收支平衡出OKAY。如果冚唔返條數,月月要俾錢嘅,乾手淨腳賣咗佢,斬纜啦!」

另外,沙田第一城租客蕭女士因為湊孫,阿女6年多前開始租住屋苑兩房單位俾她住,月租由8,000元,加到目前1.1萬元,「未跌過,覺得好慘囉!年年加租,住40座住咗2年,原本10,800元,一加2,000元至12,800元,惟有搬去16座,都是10,800元……而家月租11,000,好淒涼!」點解唔買樓,她稱,因為女婿幾年前話樓價跌啲先至買,但其實無得跌嘅!她都好坦白咁話,如果租金跌,梗係好,唔使租咁貴。

http://hkm.appledaily.com/detail.php?guid=56300481&category_guid=7015342&category=instant&issue=20170213

女婿
劉生同老街坊心水清另一個就慘啲,成日話跌先買,跌唔跌你都要為咗自住每個月攞舊錢出嚟架喇真心唔明啲人諗乜

一手買入沙田第一城,卜居30多年的劉生表示,租金唔會大跌,升就未必,因為樓價仲係咁貴。

雖然有兩房單位月租跌穿1萬元,但他認為:「話跌啫,我諗好少部份囉。一兩間或者會有,但大部份都過1萬元。其實睇業主實力,實力夠,咪平啲租,唔等咪擺係度,好似我個女(同住第一城)隔籬個單位買咗幾年,無人住,擺係度吽,佢或者買咗唔等錢使,又唔想租俾人,呢啲好難講。問題係樓市會唔會大跌,跌到啲人驚,但暫時睇唔到。」

他續稱:「好似幾年前,朋友話樓市會跌,結果佢賣樓,又話賣嘅價係最高,點知原來一浪接一浪,越推越高。早幾年個女買第一城細單位200幾萬,我都覺得貴,但而家講緊400幾萬,呢啲邊度得有得講,完全摸不著頭腦。」

對於有意見指租金落,回報收窄,業主會賣樓?老街坊就話:「我自己唔係咁睇,賣咗樓,都要買嘢㗎,股票外匯又難搞,買咗樓擺係度,最緊要租金冚到條數,平啲租冚到,收支平衡出OKAY。如果冚唔返條數,月月要俾錢嘅,乾手淨腳賣咗佢,斬纜啦!」

另外,沙田第一城租客蕭女士因為湊孫,阿女6年多前開始租住屋苑兩房單位俾她住,月租由8,000元,加到目前1.1萬元,「未跌過,覺得好慘囉!年年加租,住40座住咗2年,原本10,800元,一加2,000元至12,800元,惟有搬去16座,都是10,800元……而家月租11,000,好淒涼!」點解唔買樓,她稱,因為女婿幾年前話樓價跌啲先至買,但其實無得跌嘅!她都好坦白咁話,如果租金跌,梗係好,唔使租咁貴。

http://hkm.appledaily.com/detail.php?guid=56300481&category_guid=7015342&category=instant&issue=20170213

女婿

六年多前租 加埋已經幾十萬
各位巴絲打好, 我終於開到個連登戶口同大家交流, 唔駛再做CD-ROM

利申: 岩岩買左柏傲灣, 非父幹 但係買完應該清哂所以CASH

第一水抽中還是依家自由博擊時間?

恭喜巴打
最後一水真係好貴

依家自由博擊時間,仲有得賣,幾十伙,四房同一房向海,貴咗好多,一房向海預7球以上,老實講等海之戀第一水抽好過

咁唔同嘅 海之又要再抽
依家擺係度比佢買

仲有個全城匯,呢三個盤狗鐵做中間人兼物業管理,自由博擊時間加價咁多冇預賣,攮起個價等海之戀開賣,老實七球幾以上421'投資角度制唔過,出租最多17000,八球行去奧運站嗰邊買租到20000

女婿

六年多前租 加埋已經幾十萬

好女婿,依家要學奧sir叫人唔好買,個個都買邊個幫我租呀? 2047,新sars,失業,千其唔好買樓唔好比aa呃
劉生同老街坊心水清另一個就慘啲,成日話跌先買,跌唔跌你都要為咗自住每個月攞舊錢出嚟架喇真心唔明啲人諗乜

永遠在等跌狀態 跌一成等跌三成

成日話等跌,都要睇有咩因素令樓市跌先得架,我暫時睇唔到有咩因素會跌,好多人只係一雙情願樓市跌

成日話等跌,都要睇有咩因素令樓市跌先得架,我暫時睇唔到有咩因素會跌,好多人只係一雙情願樓市跌

2015年六月去到2016年五月係跌咗嘅,最高8%~9%,兆康一度300萬唔使買到4百幾尺,相熟裝修佬就係嗰時入多2件,話要升到4球
各位巴絲打好, 我終於開到個連登戶口同大家交流, 唔駛再做CD-ROM

利申: 岩岩買左柏傲灣, 非父幹 但係買完應該清哂所以CASH

一房?

開放式 318呎
研究左個則,應該自己間到一房出黎

第一水
好好彩,我係最先揀樓個批人
諗起嗰時裝修佬叫我哋有閒錢入多件兆康,話會升到4球,訛哋笑佢黐線,結果佢贏咗,眼光好過我哋,以目前計清晒洗費都仲執幾十個,租到10000以上

d人永遠會話加息呀...支爆呀...樓價就會跌
可惜我睇唔到而家有咩因素會支爆

第一水

恭喜,賺咗,當時仲平過萬景峰

第一水

已經賺緊一球

呢個女婿…
總之有能力有需要幾時買都正確,返到自己設計裝修嘅屋企,整杯咖啡,開住music上連登做假膠,值得

一房?

開放式 318呎

巴打 我都係同一個size, 第一水
又係非父幹

1 q 清袋
早幾日放左d 股票吐現,賣左就係咁升

一房?

開放式 318呎

收樓見

一房?

開放式 318呎

巴打 我都係同一個size, 第一水
又係非父幹

1 q 清袋
早幾日放左d 股票吐現,賣左就係咁升

入我沈門,啲錢就會繼續嚟

恭喜巴打
最後一水真係好貴

依家自由博擊時間,仲有得賣,幾十伙,四房同一房向海,貴咗好多,一房向海預7球以上,老實講等海之戀第一水抽好過

咁唔同嘅 海之又要再抽
依家擺係度比佢買

仲有個全城匯,呢三個盤狗鐵做中間人兼物業管理,自由博擊時間加價咁多冇預賣,攮起個價等海之戀開賣,老實七球幾以上421'投資角度制唔過,出租最多17000,八球行去奧運站嗰邊買租到20000

421最慘要西斜

其實長實華懋唔係第一輪抽中唔會平好多
奧sir好似好耐唔見人
奧sir好似好耐唔見人

去左泰國睇樓了
奧sir好似好耐唔見人

去左泰國睇樓了

睇咗嗰個post,奧sir full pay㗎,呢個post人人睇邊度做按揭最著數,比佢笑到面黃,心諗你班牛屎會業主未見過大蛇痾尿
大同新村/美居中心點睇
想問下大家,如果唔經aa直接同業主傾
有咩要注意?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞