[In 雷Sir We Trust]低調置業討論區(八)

1001 回覆
3 Like 0 Dislike

正常應該冇咩維修保養,除非你咁唔好彩爆/漏水。所以上牆其實唔錯,係唔靚(你去外國見到無端端有排好似梯咁嘅水管就係水暖

水暖同電熱有咩分別?
不過香港一年凍得幾日,裝黎都冇用

水燒媒氣(除非電熱水爐)
依家應該係水暖多,因為安裝平過舖發熱線好多

都係,特別今年冇凍過
不過有小朋友就好啲嘅

其實香港依家凍都係凍幾日,
屋唔係話好大的話
買一兩部暖爐/dyson暖風機都平好多
仲未計長開燒煤氣/電熱水條數

直接買兩部dyson hp02 放房同廳仲抵屌
仲有埋空氣淨化添

我到依家都只係電熱床墊,冇暖鑪/暖風機,早兩年3度嗰陣著多對襪算

有人話電熱氊唔好長開,話對關節唔好喎
我以前就訓前開,上床熄

我買嗰隻左右獨立調節,會自動熄,不過通常我沖涼前開,亞之亞佐一個鐘後先訓,通常自動熄咗

好彩唔係好怕凍
裝個浴室寶就算
大西北聯盟新手留名
本身住港島,舊年年尾要結婚,所以年中買左朗屏8號2房
希望係到同各位巴打學下野

AA 前排仲sell 緊朗8 三房

嗰度個人覺得一般,夜晚好多南亞人
大西北聯盟新手留名
本身住港島,舊年年尾要結婚,所以年中買左朗屏8號2房
希望係到同各位巴打學下野

AA 前排仲sell 緊朗8 三房

嗰度個人覺得一般,夜晚好多南亞人

所以我無揀,俾多一球買GY 三房好過

你可以google 吓「借貸力」

或者你運吉去銀行話買二手樓,然後做pre approval 睇吓點環境

計完應該死得心,除非你走去借發展商二按

你意思係用我既借貸力?定我屋企人

你嘅借貸力,你父母應該冇乜借貸力
之前已經講左佢地年紀太大
銀行借錢年期係借款人年齡+按揭年期少於70
你父母60,即係只可以做10年按揭

倒返轉 佢地未有樓就佢地自己買
你做單保 咁就可以拖長做30年

呢個盤
開放式5舊
一房6舊半
兩房8舊完全唔會覺得surprise

4年之前旺角市心盤開放式已經要5舊起

我真係唔信市中心, 地鐵站上蓋
仲會有4球單位

可能有o既
實尺150 尺賣3球幾4球果d 你買唔買

凶宅都無4球

深水埗區,單支,30年樓,1房1廳,非平地電梯
10分鐘內到地鐵站,3球樓下但得2百幾呎

個市係有呢d盤但要睇下你接唔接受到姐

早幾個月睇過一單位,三百頭三百尺!
四分鐘到地鐵站,6分鐘到街市。

你可以google 吓「借貸力」

或者你運吉去銀行話買二手樓,然後做pre approval 睇吓點環境

計完應該死得心,除非你走去借發展商二按

你意思係用我既借貸力?定我屋企人

你嘅借貸力,你父母應該冇乜借貸力
之前已經講左佢地年紀太大
銀行借錢年期係借款人年齡+按揭年期少於70
你父母60,即係只可以做10年按揭

倒返轉 佢地未有樓就佢地自己買
你做單保 咁就可以拖長做30年

呢個盤
開放式5舊
一房6舊半
兩房8舊完全唔會覺得surprise

4年之前旺角市心盤開放式已經要5舊起

我真係唔信市中心, 地鐵站上蓋
仲會有4球單位

可能有o既
實尺150 尺賣3球幾4球果d 你買唔買

凶宅都無4球

深水埗區,單支,30年樓,1房1廳,非平地電梯
10分鐘內到地鐵站,3球樓下但得2百幾呎

個市係有呢d盤但要睇下你接唔接受到姐

早幾個月睇過一單位,三百頭三百尺!
四分鐘到地鐵站,6分鐘到街市。

深水埗撚
住緊單支,3x年樓,但有平地電梯(兩級都算係掛),5分鐘內到地鐵站,250呎,附近同類單位$11,000呎度
請問無小朋友, 兩個加埋月入55K左右, 供19K樓會唔會好危險??
請問無小朋友, 兩個加埋月入55K左右, 供19K樓會唔會好危險??

算輕鬆啦,唔大洗的話

過到壓測咩?
管理費立立雜雜都仲要幾千一個月

過到壓測咩?

55K無Loan係身,月供19K樓過到啦
只要唔生小朋友其實都問題不大

過到壓測咩?

上網睇人工45,502就過到.
有錯請更正~

過到壓測咩?

有錯請更正~

其實我覺得只要過到壓測就唔危險
當然要留意返自己平時家庭支出果D

同埋睇返自己人生planning 係點
例如我同女友加埋都係差唔多呢個收入range, 都係唔打算生
但我就選擇上車第一層樓買平D 寫自己名用自己收入去做壓測
free 返我女友個名,留返第時有機會第二層樓就寫佢名

過到壓測咩?

有錯請更正~

例如我同女友加埋都係差唔多呢個收入range, 都係唔打算生

第二個方法
樓只落其中一個人名
一個借一個擔保,壓測就會計哂2個人
到第時借果個人入息夠單人過壓測
擔保就可以甩返出黎買第二層樓

過到壓測咩?

有錯請更正~

第二個方法
樓只落其中一個人名

問多樣野. 通常佣金係唔係有得傾? 大約傾到幾多, 同咩時候傾 (簽臨約個刻, 定叫佢幫手搵樓時講明?

過到壓測咩?

有錯請更正~

第二個方法
樓只落其中一個人名

問多樣野. 通常佣金係唔係有得傾? 大約傾到幾多, 同咩時候傾 (簽臨約個刻, 定叫佢幫手搵樓時講明?

臨約前要傾好,臨約上面會寫明俾幾多
扮下野話個價差少少,睇下業主肯唔肯減,定睇下個佣金有冇得傾下咁
終於批咗按揭
阿爺h+1.32
cash rebate 1.4%
終於批咗按揭
阿爺h+1.32

大貓有冇offer
終於批咗按揭
阿爺h+1.32

大貓有冇offer

阿爺批得最快
其他仲等緊 之前仲有啲擔心大樓齡居屋會批唔足 而家放心晒
終於批咗按揭
阿爺h+1.32

大貓有冇offer

阿爺批得最快
其他仲等緊 之前仲有啲擔心大樓齡居屋會批唔足 而家放心晒

我都好緊張
新手問題
抽新樓有咩要留意?
每人最多入幾多張?
有冇話跟單位大細分組抽?
係咪要預備十萬蚊本票for每支籤?
到時抽到但又唔要,咁洗唔洗比咩費用?

sorry 一路由前幾個post開始睇都唔覺有人問過,希望有巴打幫手答

多數一組人兩張(A, B, C, A+B, A+B+C, A+C, B+C = 7組人, total 14票)
多數單位數量,買兩間以上可以買先

睇你簽左名未,簽左就5%全殺,未簽就全退

唔該曬巴打
不過A,B,C代表d 咩?
sorry我試過google .但見唔少人講呢個ABC但搵唔到解釋

另外如果我直接搵發展商入紙抽籤係咪就唔洗比agent佣金?不過只收本票?
奧仔 預言 tst支爆
新手問題
抽新樓有咩要留意?
每人最多入幾多張?
有冇話跟單位大細分組抽?
係咪要預備十萬蚊本票for每支籤?
到時抽到但又唔要,咁洗唔洗比咩費用?

sorry 一路由前幾個post開始睇都唔覺有人問過,希望有巴打幫手答

多數一組人兩張(A, B, C, A+B, A+B+C, A+C, B+C = 7組人, total 14票)
多數單位數量,買兩間以上可以買先

睇你簽左名未,簽左就5%全殺,未簽就全退

唔該曬巴打
不過A,B,C代表d 咩?
sorry我試過google .但見唔少人講呢個ABC但搵唔到解釋

另外如果我直接搵發展商入紙抽籤係咪就唔洗比agent佣金?不過只收本票?

一手樓買家唔洗比佣,發展商代比
【屯門居屋王】兆麟苑首破4球 高層戶415萬成交

二手居屋亦屢現新高。祥益地產胡志偉表示,屯門居二市場首度錄得衝破400萬成交,兆麟苑K座高層9室,實用面積645方呎,於居二市場以415萬元成交,呎價6,434元,打破同區富健花園上月所創的392萬元的舊紀錄,成為屯門居屋王。同時,上址成交價及呎價同樣為屋苑居二市場新高。

原業主於1993年以97.6萬元(未補地價)購入,獲利317.4萬元,升值3.3倍。

http://hkm.appledaily.com/detail.php?guid=56288139&category_guid=7015342&category=instant&issue=20170210
【新界成交】尚悅高層微減1.2萬 首置客483.8萬接貨

【更新成交】利嘉閣地產莊國寶透露,元朗尚悅10座高層B室,建築面積599方呎,實用440方呎,間隔兩房,享翠綠山景,業主原開價485萬元,經議價後微減1.2萬元或不足1%,以483.8萬元交吉成交,建築及實用呎價8,077及10,995元。買家為外區首次置業客,賣方於2013年9月斥資437.4萬元買入,持貨三年半,獲利46.4萬元,升值近11%。

【青衣:曉峰園千呎大戶 1,160萬成交】

中原地產姚智皓表示,青衣曉峰園6座中層F室,建築面積1,278方呎,實用1,061方呎,建築1,278方呎,間隔三房連套房,減價40萬元,以1,160萬元成交,建築及實用呎價9,077及10,933元。買家屬換樓客,鍾情曉峰園單位實用率較高,價錢較便宜,決定換樓。原業主於2012年12月以888萬元購入,持貨四年,獲利272萬元,升值逾30%。

【東涌:映灣園三房海景戶595萬易手 四年升12%】

中原地產陳旭明表示,東涌本月映灣園暫錄3宗成交,較上月同期6宗減少一半。農曆新年假期結束後,睇樓量有所回升,新近2座中層D室,建築面積859方呎,實用611方呎,間隔三房,享海景,以595萬元沽出,建築及實用呎價6,927及9,738元。買家是外區客,有見上址價錢合理,睇樓即日,還價及落訂入市,打算將單位自住。原業主於2013年以530萬元買入,持貨四年,獲利65萬元,升值12.3%。

【馬鞍山:銀湖‧天峰兩房戶718萬易手 七年賺3球】

世紀21奇豐物業趙詠欣表示,馬鞍山銀湖天峰5座高層H室,建築面積752方呎,實用572方呎,間隔兩房,向東南望山景,放盤約3個月,原開價720萬元,議價後微減2萬元,以718萬元沽出,建築及實用呎價9,548及12,552元,屬市價水平。原業主於2009年10月以403萬元購入,持貨至逾七年,獲利315萬元,升值約78%。

http://hkm.appledaily.com/detail.php?guid=56283980&category_guid=7015342&category=instant&issue=20170210
屯門真係越升越有
屯門真係越升越有

去機場條路2018年初應該起貨
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞