[In 雷Sir We Trust]低調置業討論區(八)

1001 回覆
3 Like 0 Dislike
唔該迎合返個主題, 低調D (可能有D巴打已經低調左收起9成功力 ))
呢個post d人愈來愈離地

學生哥首期三球想買七球,父幹供
真係離到去大氣層

希望新既特首有新政策可以幫輕下
In papa we trust

In daddy we trust
咁多巴打2x歲就置業
求各位巴絲賜教 依家有首期300萬 但通過唔到壓力測試有咩方法可以避免或者有更好既建議 因爲本人仲係學生哥 想買700萬樓下既樓

就算俾你過到,你點供

老豆比錢供

業主寫你名,老豆擔保就得
同個d 兩公婆都有樓,用仔女名買新樓一樣
耶倫 又講啲無稜兩可野
求各位巴絲賜教 依家有首期300萬 但通過唔到壓力測試有咩方法可以避免或者有更好既建議 因爲本人仲係學生哥 想買700萬樓下既樓

就算俾你過到,你點供

老豆比錢供

業主寫你名,老豆擔保就得
同個d 兩公婆都有樓,用仔女名買新樓一樣

Thanks

實得嘅,見啲人十零年攪掂,有啲仲早啲

目標15年 而家25歲

30 歲仲有唔夠兩年供完層私樓
利申:父幹首期

父幹

大家D父幹洗唔洗還?

通常都唔洗架啦

要還就唔叫父幹喇

我plan 嚟緊四年每年還廿萬比我老豆老母 但我都classify 自己做父幹撚 我真心以為父幹係會還

有D 父幹撚你但求佢自己供得掂層樓唔洗叫父母幫手供就執到啦
仲講還錢

不過話分兩頭, 有父幹係幸福o既

利申: 無父幹買樓
呢度咁多巴打廿幾歲做業主

利申: 我都係

我24 成交埋剛好25
你23

廿幾歲讀完大學兩三年已經買到樓
唔係父幹邊有首期

父幹撚巴絲打們
記得對自己父母好d 呀
父母儲埋果舊錢俾你上車好辛苦架

我24 成交埋剛好25
你23

痴L線 父幹真好

我都過到壓測借8成架

老實講, 8 成已經贏左 你不知多左幾多選擇
而家借到9 成o既盤真係越黎越少

讀好d 書畢左業搵到工先學人諗買樓啦

巴打原來已經半百
Sor, 應該叫你花打

50 歲財務自由,有3個單位
人生都算係咁了

V巴過半百

我目標都係好似V巴咁, 4X就退休 V巴係繼雷SIR後又一iconic 人物

山林道巴都3個單位,不過呢論冇點嚟

VicF 巴同我老豆差唔多,但好正,我都想我老豆同我一齊屌9 大師。

未來能夠有幸住VicF 巴打附近, 簡直係我o既福氣
btw, 如果可以召喚埋奧sir 出黎指點迷津就好

In daddy we trust

我24 成交埋剛好25
你23

唔係父幹邊有首期

前年諗住同女友入間3-4球,個陣我地出黎做左3年野,儲左70個,跟住我老豆話要買就不如買好d, 父幹左2球幾比我地抽新樓。

500幾尺新樓的確好住好多,又近屋企。但聽到親戚問起老豆,佢答係佢出首期,我同女友負責供,其實有d唔開心 一黎我地都出左60個,二黎本來其實自己都買到樓...

不過算啦邊度計到咁多,我淨係知而家呢個moment 無能力還返2球幾比老豆

我24 成交埋剛好25
你23

唔係父幹邊有首期

前年諗住同女友入間3-4球,個陣我地出黎做左3年野,儲左70個,跟住我老豆話要買就不如買好d, 父幹左2球幾比我地抽新樓。

500幾尺新樓的確好住好多,又近屋企。但聽到親戚問起老豆,佢答係佢出首期,我同女友負責供,其實有d唔開心 一黎我地都出左60個,二黎本來其實自己都買到樓...

不過算啦邊度計到咁多,我淨係知而家呢個moment 無能力還返2球幾比老豆

你3年都儲到70萬,8年啫

我24 成交埋剛好25
你23

唔係父幹邊有首期

買到5百幾呎新樓,月供都可能2皮
真係未必有錢還

我24 成交埋剛好25
你23

唔係父幹邊有首期

真係未必有錢還

3球首期都仲要月供兩皮
我返牛屎會算了

我24 成交埋剛好25
你23

唔係父幹邊有首期

真係未必有錢還

3球首期都仲要月供兩皮
我返牛屎會算了

借五球先要供兩皮,可能買左八球
租金爆升九年最激
過往農曆新年前向為住宅租市傳統淡季,但隨着樓市被辣招扭曲,租市亦一反常態。香港一月住宅租金按月再升1.5%,為九年來升幅最大的一月份,鴨脷洲海怡半島按月升1.8%最標青,兩房戶月租高見2萬元。不過,市場個別屋苑租盤明顯增加,天水圍嘉湖山莊租盤較去年低位增2.3倍,市場人士料未來租金升勢存在隱憂。

中原地產根據該行新簽租約計,今年一月全港107個大型私人屋苑平均實用呎租33.8元,創歷來第三高,已連升十個月,按月再升1.5%,是○八年金融海嘯後九年升幅最大的一月份。十大藍籌屋苑中,海怡半島一月平均呎租約34.4元,按月升1.8%最多,其餘藍田滙景花園按月升1.6%,荔枝角美孚新邨及沙田第一城,按月分別升0.6%及1.1%。

海怡兩房月租2萬
事實上,近期市區屋苑租金平穩向上。美聯林潤強稱,港鐵通車後海怡半島外區睇樓客數目急增,對租盤查詢增約20至30%,單在一月已錄22宗租賃成交,近期兩房戶亦錄高價承租個案。該屋苑33座中層A室,實用面積521方呎,以月租2萬元租出,屬兩房戶近年高位,實用呎租38.4元,現時兩房租盤月租叫價由1.8萬元起。

美聯吳志輝表示,辣招推出之後,美孚新邨租賃成交較買賣成交多,一月錄得超過30宗租賃成交,同月僅錄得約16宗買賣成交,反映租賃需求增加,個別單位如6期恒柏道4號高層兩房戶,近期以約1.8萬元租出,實用呎租約35.5元。

第一城兩周錄30宗
世紀21聯誠謝寶昭指出,滙景花園租盤供應向來不少,不過兩房單位租盤供應佔該屋苑單位總數僅約20%,近期成交月租維持約1.7萬元水平。

租市仍存隱憂,尤其是面對租盤增加的問題。中原伍耀祖稱,嘉湖山莊二月錄約25宗租賃成交,平均實用呎租20.5元,成交宗數已達一月份的總和,而屋苑租盤亦明顯增多,由去年底低位約15個,增至現時約50個。據了解,屋苑個別兩房戶月租跌至約9,000元。

美聯翁凱傑稱,近期沙田第一城每天都收到新單位放租,租盤量按月多近20%,本月錄得逾30宗租賃成交。近期已有兩房單位成交月租跌穿1萬元。

中原劉月華稱,屯門叠茵庭1座低層A室,農曆新年前叫價1.1萬元放租,過年後獲洽,即劈租2,200元,以8,800元租出,實用呎租23.4元,比市價低約12%。

學者:下半年或調整
城市大學建築科技學部高級講師潘永祥指出,過往農曆新年前向為租市淡季,但隨着樓市轉變,不少租客擔心農曆新年後會被業主加租,加快續租單位,而推高租賃需求,租金亦因而向上,市場普遍憧憬後市向好,預期上半年租金升勢會持續,但如果經濟環境轉變,下半年租金有機會調整。

http://orientaldaily.on.cc/cnt/finance/20170214/00202_001.html
巴打門買樓留意吓管理費,通常狗鐵做物業管理唔慌平得去邊,就算初時平跟住每兩年只加唔減,荃灣西全部係狗鐵,有機會一開始就5/4.5蚊尺

利申:受害者 每月2846蚊管理費繳交狗鐵(仲係平3.4尺
下個post 應該改名
父幹置業討論區

都唔係呀,好多巴絲打冇父幹一樣買到,我都冇父幹,咁當然有舒服好多
巴打門買樓留意吓管理費,通常狗鐵做物業管理唔慌平得去邊,就算初時平跟住每兩年只加唔減,荃灣西全部係狗鐵,有機會一開始就5/4.5蚊尺

成3千蚊

而家新樓... 未講管理費都賣晒

好似GY咁大地方都話

得少少會所設施要$4 變左基本
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞