[In 雷Sir We Trust]低調置業討論區(八)

1001 回覆
3 Like 0 Dislike
啓德、荃灣西咁多盤,短時間內對該區租務市場有一定壓力,租金升唔上去,隔離+X哥嗰環宇海灣3房放租都係25000-27000
公屋富戶政策擬9月申報資產 房署年底抽查

房屋委員會資助房屋小組委員會去年底通過今年下半年收緊公屋富戶政策,住戶一旦入息超過申請限額5倍又或資產超過100倍,即會被叮走;擁有住宅物業的公屋戶同樣「冇得留低」。收緊政策引起反對聲音,據了解,房委會資助小組委員會下周二(14日)會討論讓步方案,新修訂的富戶政策下,住滿10年的公屋住戶,日後須一併申報入息、資產及是否擁有私人住宅,但考慮到每年申報住戶超過20萬戶,提出考慮簡化申報程序,住戶只需申報其資產有否超逾公屋入息限額的100倍,此階段毋須提供詳細資料或證明文件。

針對一筆過退休金,消息人士指,房委會亦提出部分家庭或依賴退休時收到的一筆過退休金以維持日後生活,如有委員認為應對一筆過退休金作出寬鬆安排,可考慮計算資產總值時扣除強積金計劃、職業退休保障計劃、公務員長俸下收取的一筆過退休金。

保險賠償方面,消息人士指委員如認為應作出寬鬆處理,可考慮扣除因戶籍內家庭成員離世而收取的保險賠償金、法定賠償金及家庭成員所收取的危疾保險賠償金,不過消息人士強調修訂富戶資產上限為入息限額100倍已屬較寬鬆,進一步扣除保險賠償或會被視為優待公屋租戶。

新修訂政策下,房屋署將於9月向有關住戶發出申報表,11月底前住戶需交回申請表,12月至明年7月,房署會處理申報表及進行抽查,明年8月底,房署會向超出限額的租戶發出遷出通知書。

http://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20170209/mobile/bkn-20170209210246964-0209_00822_001.html

//確實推行,即係叫冇樓公屋富戶只有cash就盡快使到「合格」嘅範圍,有樓嘅取消一個人名轉名

其實我屋企就係驚比人迫遷
所以先即刻話買南昌上蓋

咁不而綠表抽居屋會唔會好啲?

想唔俾人迫遷仲有其它方法,keep cash已經係,仲有我睇唔到被迫遷同買南昌上蓋係乜邏輯

一向夠65歲就唔會被迫遷
新富户仲有冇呢支哥仔唱?

你意思係用我既借貸力?定我屋企人

你嘅借貸力,你父母應該冇乜借貸力
之前已經講左佢地年紀太大
銀行借錢年期係借款人年齡+按揭年期少於70
你父母60,即係只可以做10年按揭

倒返轉 佢地未有樓就佢地自己買
你做單保 咁就可以拖長做30年

呢個盤
開放式5舊
一房6舊半
兩房8舊完全唔會覺得surprise

4年之前旺角市心盤開放式已經要5舊起

應該都係樓主做主借貸人㗎啦
層樓落父母名,按揭落你名咁先係孝子

就算最平500萬果層,佢地出150萬首期,我月入得3萬,我做主借貸人我過到壓測咩?
父母就一定唔洗稔,60歲銀行唔會做按揭比佢地
但我爸媽係咁話問過銀行同地產佬話借我名就做到按揭 (所謂既地產佬係街係咁R人睇樓d𡃁仔) 唉 佢地一意孤行話一定要買

你話佢地收入唔穩定,有幾唔穩定先?
有冇底薪?定係有時一蚊收入都冇?

一個做室內裝修,冇生意就得2萬零一個月
一個開舖,冇生意就都係2萬零
但我地仲要供我細佬讀大學 ,我自己又仲有8萬幾學債未還...

啲收入有冇報稅?小心銀行唔計或者discount

房屋委員會資助房屋小組委員會去年底通過今年下半年收緊公屋富戶政策,住戶一旦入息超過申請限額5倍又或資產超過100倍,即會被叮走;擁有住宅物業的公屋戶同樣「冇得留低」。收緊政策引起反對聲音,據了解,房委會資助小組委員會下周二(14日)會討論讓步方案,新修訂的富戶政策下,住滿10年的公屋住戶,日後須一併申報入息、資產及是否擁有私人住宅,但考慮到每年申報住戶超過20萬戶,提出考慮簡化申報程序,住戶只需申報其資產有否超逾公屋入息限額的100倍,此階段毋須提供詳細資料或證明文件。

針對一筆過退休金,消息人士指,房委會亦提出部分家庭或依賴退休時收到的一筆過退休金以維持日後生活,如有委員認為應對一筆過退休金作出寬鬆安排,可考慮計算資產總值時扣除強積金計劃、職業退休保障計劃、公務員長俸下收取的一筆過退休金。

保險賠償方面,消息人士指委員如認為應作出寬鬆處理,可考慮扣除因戶籍內家庭成員離世而收取的保險賠償金、法定賠償金及家庭成員所收取的危疾保險賠償金,不過消息人士強調修訂富戶資產上限為入息限額100倍已屬較寬鬆,進一步扣除保險賠償或會被視為優待公屋租戶。

新修訂政策下,房屋署將於9月向有關住戶發出申報表,11月底前住戶需交回申請表,12月至明年7月,房署會處理申報表及進行抽查,明年8月底,房署會向超出限額的租戶發出遷出通知書。

http://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20170209/mobile/bkn-20170209210246964-0209_00822_001.html

//確實推行,即係叫冇樓公屋富戶只有cash就盡快使到「合格」嘅範圍,有樓嘅取消一個人名轉名

所以先即刻話買南昌上蓋

想唔俾人迫遷仲有其它方法,keep cash已經係,仲有我睇唔到被迫遷同買南昌上蓋係乜邏輯

南昌果個應該好野黎既
買都唔是壞事
比人話買多層要供30年樓不切實際

個個都咁醒 你賺咩

個個都咁醒 你賺咩

供30年你有冇考慮過負擔
供左樓之後生活點過
30年wor 你供完之後幾多歲丫?
買黎又唔係自住 買黎做咩
點解唔一步到位買自住樓

想問下,其實做擔保果個人d 糧會唔會比人每個月check 住。即係如果擔保果個人之後無番工個會唔會比人call loan ?

擔保人只係供嗰個供唔掂先揾佢,我都擔保過我老婆,嗰時佢人工唔夠借嘅,律師會同你講清楚係呢個貸款裡面有責任冇權益,銀行會追埋擔保人數

其實唔好講擔保果個人, 借錢果個人失左業都唔會俾銀行CALL LOAN, 除非你失業後無準時供樓, 所以點解D 人成日話最好常備半年供樓錢, 就係預你萬一失業都頂到半年, 響果半年時間入面搵新工

江湖傳聞當年03年call loan 係因為樓價大跌銀行call loan 填差價, 但同時又有人話你正常準時供樓其實唔會call loan, 見有人講開call loan 拋個topic 出黎等有人clarify

唔該哂,VicF 師兄,三文魚師兄

師父幫手俾晒首期?

師父乖d,徒弟個個都生活無憂。

個個都咁醒 你賺咩

供30年你有冇考慮過負擔
供左樓之後生活點過
30年wor 你供完之後幾多歲丫?
買黎又唔係自住 買黎做咩
點解唔一步到位買自住樓

一步到位 訓醒未
有幾多個供足30年啊
嘉匯參觀人士周太太稱,子女有意購買該盤3房戶,估計要約1,300萬港元,認為算貴,如果子女需要資助都會幫吓手,未來看好該區發展。她又認為,現時香港樓價高企,已經升左10年,期間只係微跌過,到最後都係升返。

13球有資助

所以先即刻話買南昌上蓋

V 巴一語中的
其實 L 絲間樓如果只有落兩老既名仲簡單,退休 + 轉資產,極其量調去細單位。

For information
啓德、荃灣西咁多盤,短時間內對該區租務市場有一定壓力,租金升唔上去,隔離+X哥嗰環宇海灣3房放租都係25000-27000

大把人買唔到要租
想問下,其實做擔保果個人d 糧會唔會比人每個月check 住。即係如果擔保果個人之後無番工個會唔會比人call loan ?

擔保人只係供嗰個供唔掂先揾佢,我都擔保過我老婆,嗰時佢人工唔夠借嘅,律師會同你講清楚係呢個貸款裡面有責任冇權益,銀行會追埋擔保人數

其實唔好講擔保果個人, 借錢果個人失左業都唔會俾銀行CALL LOAN, 除非你失業後無準時供樓, 所以點解D 人成日話最好常備半年供樓錢, 就係預你萬一失業都頂到半年, 響果半年時間入面搵新工

江湖傳聞當年03年call loan 係因為樓價大跌銀行call loan 填差價, 但同時又有人話你正常準時供樓其實唔會call loan, 見有人講開call loan 拋個topic 出黎等有人clarify

師父幫手俾晒首期?

「父幹」就係師父

大把人買唔到要租

係,但一段時間內未消化晒就租金升唔起的
【新界成交】栢慧豪園兩房戶493.8萬沽 不消十年賺3球

2017-02-11 08:00:00 HKT

天水圍栢慧豪園
美聯物業王麗娟表示,天水圍栢慧豪園1座高層B室,建築面積659方呎,實用496方呎,間隔兩房,以493.8萬元成交,建築及實用呎價7,493及9,956元。買家為用家,見單位高層開揚,決定承接自住。原業主於2007年9月以194.4萬元,持貨九年半,獲利299.4萬元,升值逾1.5倍。

http://hkm.appledaily.com/detail.php?guid=56288906&category_guid=7015342&category=instant&issue=20170211

師父幫手俾晒首期?

「父幹」就係師父

咩師父 我都想拜佢為師
【市區成交】海怡半島兩房戶925.5萬易手

2017-02-11 07:30:00 HKT

鴨脷洲海怡半島
中原地產盧鏡豪表示,鴨脷洲海怡半島本月錄得4宗成交,平均實用呎價約16,500元,其中5座高層G室,建築面積748方呎,實用610方呎,間隔兩房連套房及士多房,向西南,景觀開揚,以925.5萬元易手,建築及實用呎價12,372及15,172元。原業主於2005年9月以299萬元買入單位,持貨11年半,獲利626.5萬元,升值逾2倍。

http://hkm.appledaily.com/detail.php?guid=56288902&category_guid=7015342&category=instant&issue=20170211

師父幫手俾晒首期?

「父幹」就係師父

咩師父 我都想拜佢為師

沈振盈大師,燈神中之王者,股市樓市匯市全受影響,由2010年睇淡樓市到今日,結果係樓市越升越有

師父幫手俾晒首期?

「父幹」就係師父

咩師父 我都想拜佢為師

沈振盈大師,燈神中之王者,股市樓市匯市全受影響,由2010年睇淡樓市到今日,結果係樓市越升越有

【新界成交】栢慧豪園兩房戶493.8萬沽 不消十年賺3球

2017-02-11 08:00:00 HKT

天水圍栢慧豪園
美聯物業王麗娟表示,天水圍栢慧豪園1座高層B室,建築面積659方呎,實用496方呎,間隔兩房,以493.8萬元成交,建築及實用呎價7,493及9,956元。買家為用家,見單位高層開揚,決定承接自住。原業主於2007年9月以194.4萬元,持貨九年半,獲利299.4萬元,升值逾1.5倍。

http://hkm.appledaily.com/detail.php?guid=56288906&category_guid=7015342&category=instant&issue=20170211

栢慧都5球,痴線

你嘅借貸力,你父母應該冇乜借貸力
之前已經講左佢地年紀太大
銀行借錢年期係借款人年齡+按揭年期少於70
你父母60,即係只可以做10年按揭

倒返轉 佢地未有樓就佢地自己買
你做單保 咁就可以拖長做30年

呢個盤
開放式5舊
一房6舊半
兩房8舊完全唔會覺得surprise

4年之前旺角市心盤開放式已經要5舊起

應該都係樓主做主借貸人㗎啦
層樓落父母名,按揭落你名咁先係孝子

就算最平500萬果層,佢地出150萬首期,我月入得3萬,我做主借貸人我過到壓測咩?
父母就一定唔洗稔,60歲銀行唔會做按揭比佢地
但我爸媽係咁話問過銀行同地產佬話借我名就做到按揭 (所謂既地產佬係街係咁R人睇樓d𡃁仔) 唉 佢地一意孤行話一定要買

你話佢地收入唔穩定,有幾唔穩定先?
有冇底薪?定係有時一蚊收入都冇?

一個做室內裝修,冇生意就得2萬零一個月
一個開舖,冇生意就都係2萬零
但我地仲要供我細佬讀大學 ,我自己又仲有8萬幾學債未還...

啲收入有冇報稅?小心銀行唔計或者discount

好似得一個有報,我就一定有報既

所以先即刻話買南昌上蓋

V 巴一語中的
其實 L 絲間樓如果只有落兩老既名仲簡單,退休 + 轉資產,極其量調去細單位。

For information

係喎 多謝你地
學到好多野
不過轉資產真係唔知轉去邊
Between,巴絲們,我簽左正式買賣合約了

正式加入牛屎會業主聯盟
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞