[In 雷Sir We Trust]低調置業討論區(八)

1001 回覆
3 Like 0 Dislike

我目標都係好似V巴咁, 4X就退休 V巴係繼雷SIR後又一iconic 人物

山林道巴都3個單位,不過呢論冇點嚟

50歲我自知冇可能買到廿球樓

50歲可以供完自住樓已經好叻

我都目標都係40幾歲供完個居屋

呢個mode 好難複製啦, 政府係咁加入場門檻..唔俾人靠樓發達

香港樓唔得,咁買海外樓?

依家強國樓冇得攪了,03年我買3房今日家園兌返港紙2X萬,一年多啲人工,依家嗰度升到超過3球人仔,嗰時冇人買的,要供俾二、三萬就得
其實呢到有無巴打做銀行?

內部mortgage 做到100倍月薪, 比1成首期, 1%供, cap 3%, 假設做左, 但如果想轉工 轉去非銀行, 原本個mortgage 可以點做? 求銀行巴打指教

轉做街客plan
用公司plan小心啲,有朋友早年用公司plan係08年被炒,公司要求一個月內還loan
當時冇銀行借錢,差啲要訓街。最終家人打救

實得嘅,見啲人十零年攪掂,有啲仲早啲

目標15年 而家25歲

30 歲仲有唔夠兩年供完層私樓
利申:父幹首期

父幹

大家D父幹洗唔洗還?

呢個mode 好難複製啦, 政府係咁加入場門檻..唔俾人靠樓發達

依家強國樓冇得攪了,03年我買3房今日家園兌返港紙2X萬,一年多啲人工,依家嗰度升到超過3球人仔,嗰時冇人買的,要供俾二、三萬就得

巴打掂
我就係買得遲,所以仲有排做
Target 10年內退休

目標15年 而家25歲

父幹

大家D父幹洗唔洗還?

通常都唔洗架啦
港島區AA
有乜置業問題可以搵我
利申不一定買樓

tg :yourhouse852

巴打掂

依家要揾奧仔,泰國、馬來西亞嘅樓可能有投資機會,我識得個朋友佢老婆泰國人,係泰國買咗幾個單位,都升咗,下次同佢食飯要揾佢教路,奧仔獨食唔使諗了

目標15年 而家25歲

父幹

大家D父幹洗唔洗還?

通常都唔洗架啦

要還就唔叫父幹喇

巴打掂

依家要揾奧仔,泰國、馬來西亞嘅樓可能有投資機會,我識得個朋友佢老婆泰國人,係泰國買咗幾個單位,都升咗,下次同佢食飯要揾佢教路,奧仔獨食唔使諗了

我都覺得得返馬拉同泰國樓可以諗
一係就英國樓,但入場費唔平
新近成交單位為北角栢景臺1座低層B室,實用面積998方呎,建築面積1,276方呎,3房套間隔,坐享煙花海景。業主以2,900萬港元將單位易手,折合平均實用呎價29,058元。同類低層B室單位去年7月曾以2,180萬元沽出,由於市場上盤源短缺,買家睇樓半年仍未等到同類單位放盤,唯有追價720萬元以2,900萬元入市。

資料顯示,買家屬於同區換樓客。原業主於2010年6月以1788萬元買入單位,持貨7年,帳面獲利1,112萬元,單位升值62%。

2.9萬/呎

巴打掂

我都覺得得返馬拉同泰國樓可以諗
一係就英國樓,但入場費唔平

夠膽可以諗越南嘅,不過要花好多時間做功課研究當地法例,同安全性,正路亞洲區資產升值越南樓宇可以諗諗,開始複製強國經濟起飛之路
都係召喚奧sir講泰國樓好啲,有請奧sir
【雍澄軒追討】長實稱合約內沒有涉雙倍賠定金的條款

長實(1113,涉事時的上市編號為001)於2013年時,將旗下雍澄軒酒店拆售,但遭證監會介入,並煞停交易。日前,有買家不滿長實單方面取消交易,又在出售時稱是合法,故要求長實賠償雙倍定金,並不非除向法院提告。

長實回應時指出,在雍澄軒買賣合約內,並沒有違約方要賠付雙倍定金的條款。同時,長實已不斷多次去信予相關買家,並附上支票來退還定金,並在信內多次重申,樂意向買家作合理補償。截至今日為止,已有近95%買家全數收回定金,並接受補償如定金利息、合理的法律開支及其他核實後的實際損失。至於,其他未取回定金的買家,長實亦有不斷跟進,並願意達成和解。

記者 岑梽豪

http://hkm.appledaily.com/detail.php?guid=56302982&category_guid=7015342&category=instant&issue=20170214
長實大把錢,同佢打官司簡直找死
新近成交單位為北角栢景臺1座低層B室,實用面積998方呎,建築面積1,276方呎,3房套間隔,坐享煙花海景。業主以2,900萬港元將單位易手,折合平均實用呎價29,058元。同類低層B室單位去年7月曾以2,180萬元沽出,由於市場上盤源短缺,買家睇樓半年仍未等到同類單位放盤,唯有追價720萬元以2,900萬元入市。

資料顯示,買家屬於同區換樓客。原業主於2010年6月以1788萬元買入單位,持貨7年,帳面獲利1,112萬元,單位升值62%。

2.9萬/呎

一世都買唔起

目標15年 而家25歲

父幹

大家D父幹洗唔洗還?

通常都唔洗架啦

下乜原來咁架? 想當年借左老豆30萬俾部份首期同裝修,第二年我仲還突左俾佢

2.9萬/呎

一世都買唔起

想知來緊新鴻基個海璇賣幾錢尺

目標15年 而家25歲

父幹

Same 25 now
Same 父幹

目標15年 而家25歲

父幹

大家D父幹洗唔洗還?

通常都唔洗架啦

下乜原來咁架? 想當年借左老豆30萬俾部份首期同裝修,第二年我仲還突左俾佢

依D唔係叫父幹
叫父窿(Loan)

目標15年 而家25歲

父幹

大家D父幹洗唔洗還?

通常都唔洗架啦

應該係咁講
父幹俾得你就冇預你會還
當然你自動還佢都會要既
我諗多數父幹都係咁

目標15年 而家25歲

父幹

Same 25 now
Same 父幹

早期父幹撚都算享受左一波升勢
唔洗好似依家咁下下要供2-30年

目標15年 而家25歲

父幹

大家D父幹洗唔洗還?

通常都唔洗架啦

依D唔係叫父幹
叫父窿(Loan)

我廢事老豆係D 親朋戚友面前講咩幫左我上車要我好好報答佢...借錢還借錢, 回答還回答..兩件事

佢借我30萬, 都要我當時有能力孭300萬債上身

目標15年 而家25歲

父幹

大家D父幹洗唔洗還?

通常都唔洗架啦

依D唔係叫父幹
叫父窿(Loan)

我廢事老豆係D 親朋戚友面前講咩幫左我上車要我好好報答佢...借錢還借錢, 報答還報答..兩件事

佢借我30萬, 都要我當時有能力孭300萬債上身

目標15年 而家25歲

父幹

大家D父幹洗唔洗還?

通常都唔洗架啦

應該係咁講
父幹俾得你就冇預你會還
當然你自動還佢都會要既
我諗多數父幹都係咁

我真心以為要還架似你咁講即係透支老豆份遺產,如果有兄弟姐妹真係會打大交

目標15年 而家25歲

父幹

大家D父幹洗唔洗還?

通常都唔洗架啦

應該係咁講
父幹俾得你就冇預你會還
當然你自動還佢都會要既
我諗多數父幹都係咁

我真心以為要還架似你咁講即係透支老豆份遺產,如果有兄弟姐妹真係會打大交

醒目既父母通常咁做係唔會俾其他兄弟姊妹知
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞