【互動故】模擬人生

1001 回覆
76 Like 11 Dislike
B
B
想到爸爸媽媽都不在身邊的畫面,我的眼眶裡瞬間充滿著快要掉下的眼淚,我低著頭、默不作聲地看著地板。

「哎呀 B 仔......」媽媽雙手輕撫著我的臉頰:「唔好唔開心、唔好唔開心~!」

「爸爸媽媽總唔會一直陪你㗎嘛~」媽媽摸了摸我的頭髮:「每個細路都要去幼稚園㗎~」

我低頭擦過眼淚,於是——

A —— 點了點頭

B —— 說:「 我......唔想去...... 」
B

【 宣傳時間 】

多謝大家會睇下小弟嘅文,如果有興趣都可以睇下小弟寫嘅長篇小說同埋順手 Like 埋 FB PAGE ~!

https://www.facebook.com/tat0305/
B 外向先會咁講
我記得細個嘅時候自己唔記得係小學定幼稚園,翻完第一日就喊住話唔想翻
BTW 聽日繼續,聽日禮拜日下午就會開始更新~
早抖了
我老豆老母話我返幼稚園喊咗成個月
可唔可以到時冷笑咁同所有細路講你地會爹哋媽咪路要你地啦
好邪惡
等等更新
「我......唔想去......」我搖頭、聲音顫抖地說。

「你要聽話啊!」媽媽捉着我的手道。

要離開爸爸媽媽......真的很難吧。

「唔翻......唔得?」我徐徐地把視線移向媽媽。

「不如咁啦~」媽媽咧嘴一笑:「如果你翻學,媽媽就同你去公園玩,好唔好?」

聞言,我決定——

A —— 點頭:「好啦......」

B —— 搖頭:「我真係......真係唔想翻學.....」
a
「好啦......」我抿嘴點頭。

// 老爸老媽,總不能一直陪伴著自己吧...... //

如是者,這段時間媽媽帶著我到了外面拍照和買了幾套衣服,媽媽說那叫「校服」,只有我們小孩子才會穿著的。

開學的前幾天,我還是第一次體驗到睡不著覺的感覺。

平日看著天花,四周一片漆黑時,說睡就睡的我......竟然在床上翻來翻去也睡不著,於是我決定——

A —— 合上眼直到睡著

B —— 到爸媽房間找他們一起睡
B
「哎呀......」我閉上眼一會兒後卻還是無法入睡,便翻開被蓋來到爸爸媽媽房間。

「爹地、媽咪......」我揉了揉眼,拉了拉爸爸的手。

「啊......」爸爸徐徐地睜開了眼:「 B 仔搞咩......?」

這時媽媽也醒過來了:「訓唔著?」

「唔......」我抱著枕頭,點了點頭。

「 B 仔一定係開學前緊張喇......」媽媽笑著招招手:「唔洗緊張,同爹地媽咪一齊訓~!」

// 老爸老媽,總是在我需要他們的時候成為我的保護網。 //
聽日開始加速更新(每日約八~十更),儘量以兩日走過一年人生嘅速度去寫~
個故好窩心

留名
想盡可能用輕鬆少少嘅方式寫翻細個嘅美好出來~

多謝支持~!
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞