【互動故】模擬人生

1001 回覆
76 Like 11 Dislike
A
A
A
A
A
A
B
A
B
做個乖孫
A
A i love 嫲嫲
A
A
五點會更新少少,得閒可以玩下
A
A
「睇埋先翻去啦~」我的目光已被電視裡的畫面所深深吸引著。

「咁你一定要聽嫲嫲話呀吓。」媽媽蹲下來捉著我手道。

「嗯...得喇得喇。」如是者,爸爸媽媽真的先回去了,然後我就繼續留在嫲嫲家看完花師奶再走。

爸爸媽媽走後,嫲嫲也沒有做些什麼,就是有時候坐在床上看著我,有時候又會到窗邊看著天邊輕聲自言自語。

「嫲嫲呀,你係唔係悶呀?如果悶嘅話可以睇電視喎~」廣告期間,我問嫲嫲。

「唔悶呀~」只見嫲嫲輕笑道:「你睇吖~」

語畢,嫲嫲又再坐到床上,摺了那件已經反覆摺了好幾次的衣服。

當片尾曲開始播放時,嫲嫲才從洗手間裡走了出來:「B 仔要行喇?」

「嗯...翻屋企 lu ~」我笑著拍拍手站了起來。

於是,我和嫲嫲便踏上回家的路,嫲嫲沿路上都牽著我的手,不過她的手比媽媽粗糙,感覺雖然很不同,但卻很溫暖。

來到大廈門前了,我忽然想起爸爸媽媽和嫲嫲剛才的對話,便問嫲嫲:「嫲嫲,你等陣有咩做?」

嫲嫲沒有第一時間回答,想了一會兒後才說:「記得唔好同爹哋媽咪講...嫲嫲可能去執下嘢。」

聽到這話,我決定——

A —— 點頭

B —— 跟嫲嫲說不要去執拾紙皮
三票決定~
B
B
揀叫嫲嫲唔好去,先有機會聽到嫲嫲講佢執紙皮既真正原因。
琴晚嗰章都有講到啲
B
「嫲嫲唔好去先啦......」我牽著嫲嫲的手。

「哎呀~冇嘢㗎~」嫲嫲眉開眼笑道:「嫲嫲冇咩做,咪周圍去下。」

// 新年本應代表團聚,然而嫲嫲卻獨自在外,在茫茫人海中執拾紙皮...... //

「吓......」

接下來,我說——

A —— 「嫲嫲你不如上屋企同我玩煮飯仔啦~?」

B —— 「咁好啦......」
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞