【互動故】模擬人生

1001 回覆
76 Like 11 Dislike
B
A
依舊三票決定情節~
A
老人家都係想要屋企人陪
A
不過好多時候,
依一句話都係到失去一個親人嘅時候先會明瞭。
有時候都會覺得要明白呢句說話,代價都幾大
A
A 連燈係眾多連登user 嘅力量加持下 特別早熟
真係好早熟
「嫲嫲,陪我玩煮飯仔啦!」我緊牽著嫲嫲的手笑道。( 孝順 + 3 )

「我怕會阻到爹哋媽咪嘛。」嫲嫲低頭笑道。

「嫲嫲陪我玩一陣先走啦!」我嘟著嘴道。

「好啦好啦,玩一陣。」嫲嫲抬起頭,笑盈盈地說。

「翻嚟喇。」穿著圍裙的媽媽說道。

「媽咪,我叫嫲嫲同我玩一陣先行呀。」我笑道。

「好呀,玩一陣先囉,等陣食飯。」媽媽隨即又問嫲嫲:「阿媽你都食埋先啦?」

「嗯...唉唔喇...突然又話嚟食,麻煩到你哋。」嫲嫲垂頭嘆氣道。

「哎呀媽呀,煮多碗飯邊到麻煩呀,你成日怕麻煩我哋。」媽皺著眉說。

面對這樣的情況,我決定——

A —— 拉著嫲嫲的手去玩煮飯仔

B —— 先勸嫲嫲留下來吃飯再說
有時睇住佢地越嚟越老,先會發覺陪住佢地嘅時光唔多...
B
B
B
終於發現原來大家一見到嫲嫲,立場就幾乎一樣。但見到悅娥時......
一定要多啲陪屋企人,就算未必好多話題,
但其實見到你肯陪佢,佢哋就已經好開心
B
B
唔怕生壞命 最怕改壞名
A
我相信如果悅娥個名係其他名,所有人都唔會唔鍾意佢
「嫲嫲你食埋飯先走啦好唔好?」我問。( 孝順 + 1 )

「哎呀咁好喇......又麻煩到你哋。」嫲嫲抿嘴而笑,然後推了推我的後背:「B 仔係咪煮飯比我食?」

「係呀~!」我興高采烈地跳著說:「煮飯煮飯!」

然後,我們又回到了客廳的沙發前。一如以往,由嫲嫲扮演我的食客。

// 那張沙發,記載了那一段天真無邪、無憂無慮的時光...叫我如何捨得丟掉? //

【 性格系統 】

連燈 已於 孝順 性格中取得 5 分,可以開啟此性格的其中一環:

(1)會適當聽從父母意見、(2)會關心親人、(3)會爲家人付出

截止時間為今晚十二點,同樣地,高票數的一環率先成為 連燈 的 孝順 性格特徵。

投票暗號範例:我要 1 呀樓豬!
我要2 呀樓豬!
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞