[#Mon#Monitor] 電腦螢幕集中討論#25

1001 回覆
5 Like 1 Dislike
兩隻款差好遠
1080 / 1440
仲有hdr,10bit,panel,colors
https://www.displayspecifications.com/en/comparison/9eb8226eb

每日開機都係咁但係等一陣又會變返正常,有冇巴打知咩事
CFG73?
係呀巴打用左半年左右咋
好撚勁
咁都估到型號
A卡100%可以 N卡自行去問Reddit還巴哈用戶吧
也許我看過答案 但忘了
我都係CFG73用家
之前都試過咁

我嘅情況係熄機或者休眠一段時間之後開機會有底部花紋,一兩分鐘之後回復正常,之後唔會再重現,短時間重新開機亦都唔會重現

但係唔知點解近呢一兩個月又冇乜出現過
亦都唔知點解會有呢個問題
同病相憐
加少少上hg70
淨係夠位擺24"
一模一樣,但係我而家越黎越耐先變正常

好大盒
rich
但係你係x27
cfg70 用家表示有相同問題
搞到成日心思思想入多隻34' 21:9

http://www.coolenjoy.net/bbs/37/200251
韓國有人弄了這篇, 清晰度的確還是TN > IPS > VA吧
第一張那個就是VA的死黑殘影問題, 在比較暗的色階轉換過慢,
只取OD調整最好的出來比是這樣吧

他是認為 TN > 友達IPS > LG IPS >> VA吧
VA本來就是會有死黑 Hz間隔時間內轉不完的問題

這裡的32GK850G是Gsync的機種, 所以殘影調整比較完美.
C24G1也調整的不錯 XV273K怎麼會這麼少殘影就是了 很接近TN了

Pcmonitors的32GK850F UFO圖就比850G差上不少
Gsync通常會調整比較好就是了.

這裡34GK950F還比XV273K差點
16:9的IPS反應速度比21:9快是可以理解的
LG還沒有出過16:9的高刷新IPS面板產品
要等27GK750G出來才能知道. LG IPS到底能不能追上AUO

從殘影這個層面上來看, 大作遊戲IPS的確是比VA還要適合的
除非要算上HDR吧 VA的高對比似乎在HDR上有一點優勢
VA也的確看影片有點優勢

光看那張圖 不看拖影的話 TN的影像本身還是比較清晰吧
VA絕對是最容易有拖影的技術 反應速度就是暗部轉換慢

喔 這張才夠大張點 較看得清些
各位巴打好 小弟想買一個可調校高低嘅護眼mon 越平越好 唔知咁多位巴打有冇介紹呢
師兄們,想問下我平時會用黎打PS4賽車 同電腦LOL,有咩27-32”mon好推薦?筆直5500或樓下
我想問有冇24 寸 4k介紹 。之前睇中左 up2718q 不過如果佢有24寸版就好
https://youtu.be/KXdhDhZ8xoA

ACER 發布了幾款很強的螢幕, 規格大概是這樣

Predator CG437K = 43" VA 4K 144Hz, 10bit, Freesync, DCI-P3 90%, HDR1000 (FALD無) - 1299美金 / 2019,8-9

ConceptD CP3271K P = 32" IPS 4K 144Hz, Freesync, DCI-P3 90%, HDR400 - 首款 32" 4K 144Hz

ConceptD CP3271U P = 32" IPS QHD 144Hz, Freesync, DCI-P3 90%, HDR400 - 首款 32" QHD 144Hz IPS

ConceptD CP7271K P = 27" IPS 4K 144Hz, G-sync Ultimate, DCI-P3 93%, HDR1000 (FALD) - 2000美金 / 2019,7

ConceptD CM7321K = 32" IPS 4K 60Hz, DCI-P3 90%, HDR1000, miniLED FALD 1152 zones - Acer版 PA32UCX - 2999美金 / 2019,9

感覺很奇怪為啥設計師用的外觀上要給144Hz就是了..
ACER的思路真的有奇怪
LG保修跟沒有一樣
按照兩位意思,其實不應該選買va的144hz mon?
但Msi Mag271c和Philips 278E8QJAW/69
性價比真的十分高
278m6qjeb/69先岩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞