[#Mon#Monitor] 電腦螢幕集中討論#25

1001 回覆
5 Like 1 Dislike
想問下AOC CQ32G1掂唔掂? 如果同MG279Q比較邊隻好D?
巴打快d開箱試玩完留下感想
個日睇完mon 其實Va同ips色準係咪差唔多 係相同srgb情況下 ? 對比度高到底有咩分別 1000:1望落都好高對比 3000:1 會有咩唔同?
ips理論上準d
對比度高 黑位表現好d
以文書護眼來計
普通benq pd2700q夠唔夠?
定係買eizo ev2450/56好d?
想擺一個31"以上既mon響office牆角,45度角咁樣向出,左右兩面既人坐響枱都要望到的話,係咪基本上一定要IPS?
事關衣家31-32" mon最「好」選擇似乎係BenQ EW3270U同埋LG 32UK550都係VA panel
21:9係咪未有一隻mon做到真hdr
黎緊既PG35VQ會有
所以u3219q cp值超32ul950班?
yes
有無師兄可以推介下ips 22” mon ps4玩fps?或者邊個牌子比較好?
$1000樓下
是撚但執隻
除左色域窄,同埋一向Dell狂漏奶之外,好似無咩伏位?
U3219Q有DCI-P3 95%架 都有所謂既local dimming
講品質LG都唔好得去邊 換貨仲難過dell
95%只係spec,我睇reviews測到只有大概76.5% DCI-P3,73% ARGB
睇RTINGS?
DCI-P3係rtings測,ARGB係新加坡佬,我會當隻野係sRGB + 闊少少俾HDR用,唔會叫佢做闊色
好似唔多人理呢款mon,可能個panel都係同32UD99同一水,只係放左好d I/O
睇多兩睇真係見到好多漏光報告,都幾趕客,就算其他Dell都無漏成咁

屌那星如果VA唔係窄視角我真係唔想搵IPS
RTINGS 測好多mon既DCI-P3覆蓋都係唔高
32UL950 76.9 %
27UK650 78.8 %
X27 85.8 %
定係冇合適既工具測DCI-P3?
新人留名
我諗實情係全部呢d中低階HDR mon都只係扮野,照顧到出peak nits已經好難得,所以出色嗰part就亂fing,咁講真如果唔係做野的話佢coverage唔夠都唔太會俾人眼發現到

btw,BenQ PD3200U同ViewSonic VP3268-4K好似都可以考慮
X27呢D高階MON都係都係85%到
我睇過32UL950實機 D色係明顯好過我自己部27UK600 冇可能一樣7X%
睇完師兄討論,又亂了😖lg dell十五十六
落腦場睇睇
同個sales吹兩句 應該可以叫佢開DCI-P3模式俾你睇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞