[#Mon#Monitor] 電腦螢幕集中討論#25

1001 回覆
5 Like 1 Dislike
CF791五日用家感想:

- 34吋 1440p 100Hz價格合理
- 又大又鮮色
- 打機多20%視角
- 可以同時開幾個程式一齊用
- 內置喇叭音質尚算ok

唔好
- 底座太大
- 內置game mode垃圾, 顏色失真得個光字
- 用完Game mode後畫面亮度setting失效
- Freesync ultimate mode flickering問題嚴重
(我用Standard mode + CRU解決)

新moon有個小問題
如果著住機熄mon隔一陣再開
會no detect
要重新開機先得
個AMD driver就會彈個Wattman unexpected system failure出黎
雖然唔影響我用
但條氣有d唔順
想買27” 4K
用黎打機畫archi既圖
大家有無咩推介
有冇人用21:9玩ps4
1440p影響應該唔大㗎可?
但始終都係有黑邊
本身用緊xl2411z TN 144hz

爬咗好耐文
對 Asus VG279Q 好有興趣
IPS 144hz 但係 1ms(mprt) and 3ms(gtg)
我本身玩開144hz FPS

review (displayninja/rting)都幾高分
但係比起TN 佢response time 都差幾ms
其實比TN monitor個分別大唔大?
放緊34uc89g 有冇興?
32UD99 / 32UL950 應該點揀
想問下巴打依隻moon :ED323QUR A
2K 144hz curved
Amazon賣 $27xx
係咪有咩伏位
想請問c27hg70係咪無喇叭,因為見電腦有得揀佢但又無聲出?
揀有保
AOC AG272QCX

呢款mon巴打點睇、買唔買得過
冇喇叭
241c冇高低較241cr先有
補圖
師兄如果dell買,送到來有問題~佢會上門收機換?漏光勁都照換?
新買咗個c27hg70 有無話要點樣檢查個mon 定檢查死點就可以?
32UL950同U3219Q邊部好?
U3219Q高性價比
32UL950有FREE SYNC
唔肯定 不過dell換貨唔難
有冇巴打用緊或者分享 PG279Q
追post見到有漏光問題 但我唔會唔開房燈
咁問題應該唔大?
結構問題 大部分ips mon都會漏光
唔該曬 咁我決定買呢個啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞