[#Mon#Monitor] 電腦螢幕集中討論#25

1001 回覆
5 Like 1 Dislike
43"的Philips在香港好像只有賣BDM4350UC
436M6VBPAB好像是(M)VA吧? 可視角度對我是十分重要的,所以基本上只可以考慮IPS
https://www.price.com.hk/product.php?p=378120&gp=21
https://www.mobile01.com/topicdetail.php?f=347&t=5609878
[開箱] 用專業震撼你的影音感官 SONY PRO BRAVIA FW-43BZ35F 商用顯示器

隨便看看 看到這款感覺還比較好呢 這款似乎也是IPS面板
有廣色域, 有HDR都有的樣子.
看來的確應該是比較好的.
43UD79連個HDR都沒有了
換埋張2080ti 先
https://youtu.be/WCW3VF9eObg
看來看去 這台的確不錯 說等級跟X8500F一樣的話
49X9000F好像又是VA了.
那麼43吋 IPS電視裡面相當可能就這款最出色了吧.
我上星期買咗ul850, 對我來講已經頂級,我用PS4 / PC出HDR 都好正。
但windows 個HDR好多bug, 經常開咗後紅mon
我用緊27uk600 覺得個hdr廢廢地 不過平價係咁
不只耶.. 我看了下..
這款應該也是台灣市場上40~43吋目前最強的一款了
居然有這款之前沒有注意到/

但不在乎可視角度的話,
八成HDR1000的 436M6VBPAB 還是最強的就是了,
VA高對比特性看影片也有優勢.
想問下Acer Predator Z321QU 香港有冇上市?
LG 我DLLM
日森水貨係咪唔應該諗RMA 直接買新

27" FHD 144Hz freesync VA/IPS
3-4K 筆直
大家有冇推介
MSI既點睇
除左SSP腦場仲有冇邊度有得睇
Thanks
買moon 買水
lol ok
apex就..換張2080ti
仲有咩評價
咩model...
我都打算買水
受得風險rma
買水is ok
想買LG 34GK950G 見newegg一致好評。。唔連運費同香港差3000幾蚊
兩個月前買左隻AOC C24G1
今日試下用開番隻舊mon(Dell U2417H 60Hz IPS)玩fps
屌個感覺好似以前 60fps變30fps咁
完全明白once you go 144, you cant go back to 60
隻舊mon睇黎只可以for電影/console
都唔明點解D人話分別不大 仆街只係郁mouse cursor 都睇到分別
144係gliding 60係skipping
但VA隻色始終無IPS咁靚 但IPS 144又好撚貴 加埋gsync就
27UD68 兩年貨仔
鬼叫香港貴幾成
3200蚊嘅moon
港行夠膽死賣4988

琴日落雨無關窗,係唔係玩完
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞