[#Mon#Monitor] 電腦螢幕集中討論#25

1001 回覆
5 Like 1 Dislike
的確係,但有時又會想開兩個doc 平排嚟睇
34" 21:9只係27" 16:9 加闊
不過個打直resolution打左折扣呢(同價位比較)
好啦 下定決心用4k
唔該曬兩位
其實理論上係可以,不過因為成條chain要夾,好難講究竟會唔會有其中一part或以上唔肯出4k
我自己因為要錄PS4畫面所以經常要disable HDCP,但係無理會過出唔出到4k因為根本只係錄1080p,所以我都唔太肯定
有冇ips glow/blb
我都想買呢隻但啲人話qc好差
想請教下巴打們
買咗個二手 pg279g 用黎玩雙mon
試既時候冇事,但返到去用唔夠20分鐘
左邊就出面黑線同畫面撕裂
而用來既mon就無事
呢個多數係Mon問題定顯示卡(Msi RTX 2080)出事?
Thanks
Pg279q
mbp 15” 2018
radeon 560x
PS4 PRO可以去safe mode force HDCP 1.4,Netflix同Hulu嗰d會俾launch而唔出4k,而game應該係唔會被影響
而如果你display output setting係手動set 4k,YUV4:2:0,唔開HDR,係應該可以4k30Hz咁出(HDMI/HDCP1.4 spec)
anyway我唔係話咁樣一定得,而係值得試吓
你試唔試到?
衣家唔得不過遲幾日會,因為我有個差唔多既問題都係要disable HDCP:
我有部projector係成響身後十幾米天花,要連一條15m既光纖HDMI線(呢條線一定足18Gbps HDMI 2.0 HDCP 2.2),而部PS4 PRO如果畫面setting開盡/開auto (4k60Hz 4:2:2)+HDCP enabled (2.2)的話,玩緊game嗰時會一分鐘內黑畫面三幾次
我research過有人話係HDCP handshake問題,所以要disable或者force down ver去1.4,不過我成套野拆左(裝修緊)幾日後插番先可以試吓係咪可以咁都出到4k(30Hz)
想問下aoc ag271qg 有冇伏?

google 完都唔係好多人開箱,

玩fps多係唔係應該揀番24” tn panel ?
請教一下 剛剛買了34 Gk950g 但是我看左上買邊框位會有點暗邊 請問是正常嗎?因為我之前用samsung note8 跟huawei mate 20 pro的時候 兩邊彎位也會有類似問題 這是曲屏通病嗎?[img]https://na.cx/i/aQ8B4ta.jpg[/img]
(上圖拍出來不知道為什麼效果差這麼多中間是看到純白色的 只是邊位有輕微暗影)
Some users are even reporting games refusing to output in 4k in this mode, so this is more of a temporary solution just to get the console working rather than a permanent fix.
https://www.gamecrate.com/13-steps-getting-your-ps4-pro-work/15029
你都係咁? 我諗住call保養 仲有一年保
近排想換左屋企嗰個用左5-6年嘅mon
揀左好耐之後係BenQ ex3203R同埋 Samsung CHG70之間決定唔到
想問下邊個會好啲或者有冇其他推介
平時會駁mbp 同埋pc (1060 準備升做2060)
都係上網、做野、睇Netflix 同埋打下機咁
Budget 5k或以上
唔該各位幫忙
27-33”
有曲面就最好
RX480日常使用唔打機
夠唔夠力推2k 144hz??
邊度有平靚正既dp1.4 cable?
宜家用緊嗰條,一撞一撞部機就會黑畫面再有返畫面
點為之叫平?
TB我見綠聯寫DP1.2, 但我行到2K 144 10BIT RGB4:4:4
HKD 75
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞