[#Mon#Monitor] 電腦螢幕集中討論#25

1001 回覆
5 Like 1 Dislike
一分錢
一分貨
你當冇保咪得囉
lg qc都係垃圾 售後遲d答你 我部27uk600等緊換貨
講到兩間行都可有可無,咁不如平平地買水貨當賭命仲好
大佬我唔想32" mon都要搵Eizo,佢地隻sRGB都要萬幾蚊
行貨都有用既
唔少dell用家同dell鬥長氣 最終都換到部正常
LG有奇怪壽命問題 半年至1年到 角位會有紅光 無得唔換俾你
想請教下巴打,1千蚊嘅mon最大買到幾吋,講緊正常有保養果種牌子
想換個靚d既mon執相用,27寸,筆直$4000左右係咪得Dell UP2716D可以揀?
我已經睇曬第一頁!
想買個32-35吋MON,主要用來睇戲睇NETFLIX,少打PS4(唔係PRO)
想問下係咪主要考慮2K就可以?
考慮中:
Samsung LC32H711QECXXK
Philips 328M6FJMB
AOC AG322QCX
AOC Q3279Vwfd8

budget<$4000,想請教下大家以上邊部比較好同埋會唔會有其他更好選擇?
原來samsung果部用唔到vesa mount
咁唔洗考慮依部...
想買個144hz mon打cs, 點睇zowie個xl2411? 有冇其他mon suggest?
想唔好咁貴
想24吋 (唔好大過27)
1.預算多少
3000-4000

2.預計用途是什麼
PC遊戲 睇片

3.玩遊戲的話是主要玩什麼遊戲?
LOL / CSGO / rainbow 6

4.遊戲佔總使用時間多少%?
40-60%

5.玩遊戲的話, 顯示卡是哪張?
1060 ti

6.希望的螢幕尺寸大小&解析度
27吋左右 (想要4k) 其實都係想個mon 清啲,我個mon 好舊仲係粒粒mon 黎,主要想連落macbook 到用。睇片同做野用, 只係想啲顏色近似返macbook mon,睇落舒服啲。

希望咁多位巴打推薦下( 我爬咗文,見有巴打推薦LG 27UL500 / Acer VG270K bmiipx,想睇下有無其他好選擇)
唔好意思 問樣技術少少既問題
假如現有主流Mon 例如 32UL950
兩到三個HDMI (PS4 + Apple TV) 加 電腦 既 DVI/ HDMI

其實係唔係全部野直插落個mon
個mon 再用一條線 例如3.5 / hdmi / optical
就可以出到哂上面所有野既聲落sound bar 唔洗再加switch / 拖多幾條線
利申 用緊 Dell U2713HM
電腦 用DVI 出, 聲 optical 電腦去 Sound Bar
Ps4 同 apple TV, 用佢唯一一個HDMI 來插
咁樣HDMI 每次都要自己用HDMI Switch 來轉台
再加上無位再插 Sound Output
HDMI 既聲唯有 MON 直出,
感覺上 一來用起上來麻煩
二來又浪費左個sound Bar
之前問過無人答想問多次
隻mon係睇片既時候 d較暗既場景成日起格係咩原因?
有無d相關keyword等我做下功課
現想示意圖

現實示意圖
片源?
NETFLIX同YOUTUBE 4K都試過
1080P FHD既片都試過 遊戲過場CG都試過
但打機個時就無事
想問咁多位巴打會點簡 24‘’ FHD vs 27‘’ 2k 兩個都係144hz
張台闊80cm依家用緊20‘’粒粒moon
用黎打csgo+pubg 顯示卡用緊rtx 2060
24 full hd

2060 上2k 要開中低
Dell 水好似同行差唔多,我上新蛋同森林望過下,
反而lg950 水貨$7600度。平香港3000
上次有師兄話過打上dell問 19Q 開7000內。咁行仲平過水~師兄幾時買。一齊😖。幫眼睇下現貨,我幾年先買一次唔係好識~跟高手買。
特價水先平得多
全新Aw3418dw試過3000幾唔包郵
包郵, 但聽師兄講成日都要換咁~
Ul950 森林8000 好似唔包郵~
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞