[#Mon#Monitor] 電腦螢幕集中討論#25

1001 回覆
5 Like 1 Dislike
三四千的HDR mon 都係假HDR

400nits 以上的HDR mon 要幾錢?
想問巴打厘個行到2k 144hz?
唔記得想講想要2k 144hz mon

另外想問各位巴打推唔推介用曲mon? 如果3千幾budget有冇一啲平又好嘅推介?因為諗緊試唔試下
電腦嘢有新買新
之前諗緊買32 UL750定27 UL550
結果750要訂

買咗LG UL550 $2980

發現唔可以Windows唔可同步出HDR
我估計係DP同HDMI唔可以同步出

同埋佢個HDR無sony電視出咁自然
有啲爆邊感

打機高速移動時啲神光效果啲色係一撻撻的
停喺度又無事
唔知ips係咁定乜問題
之前因爲要打fps只用過TN

由24吋mon上27無乜升級感
上網睇圖模糊咗
但啲字圓滑咗整體係靚咗

Hdr無得較光暗
夜晚睇又太光
朝早睇又太暗
應該會喺返電視睇

以上只係普通用家用咗唔夠四個鐘嘅分享

如有錯請指正
大部分HDR mon都係假HDR

直下式區域控光(FALD) >>> DCI-P3色域支援 > 峰值亮度 > 色彩深度

https://sites.google.com/view/twmonitors/查看表格/hdr性能指標解說
27ul550無咗HDR亮度調節
可能要27ul600以上
上代27uk系列都有
我唔肯定!...
所以上面用無HDR 去否定隻4k mon 咪唔合理囉

你話24吋細都仲有少少道理

反而HDR mon 就得啖笑

我都用過u2718q,hdr 咪又係甩晒色味精mon咁

連我隻淘寶portable 4k mon 咪一樣開到hdr
我不太覺得會是假的就是了
頂多有FALD的頂級機種如果是100%
那麼有廣色域+側光區控也許可以拿到30~65%性能
DCI-P3廣色域+VA也許20~50%性能
DCI-P3廣色域+IPS也許10~40%性能
沒有廣色域那麼可能只剩0~15%性能吧

感覺不是真/假 二分法就可以直接切割的
是性能的差距性質

TFTcentral是認為至少也該有側光區控就是了
但的確VA原生對比度高, 對於HDR性能也有幫助

峰值亮度只要有300~350以上就好了
色彩深度有8bit其實就夠了, 差距不會很大

重點還是 原生對比度/廣色域/側光區控/直下陣列式區控(FALD)
這些東西就是了.
https://youtu.be/9ZwCDBBwSdU

The tech chap 出了2019年版本的螢幕選購指南影片
可以參考看看下.
側光區控其實很勉強吧 看過rtings 很多評測幾乎都是說沒有幫助
所以我覺得有FALD的頂級機種才是真正意義上的HDR
所以才加個15%吧 也沒說側光就能賺多少
也許ET322QKC那五款HDR600 VA的16區控光能更理想些吧
或者436M6VBPAB的32區區控

沒有FALD直接差個50%的性能差
我想這樣的評估應該很夠了
而剩下的%數當然是相較於SDR下的

光EW277HDR就看過超多人說過
他們不認為HDR沒有體感就是了
FALD誰也想要 但不能因為想要FALD想到瘋掉
就要說沒有FALD的機種全部都是HDR性能0%這種主張吧

https://www.rtings.com/tv/tests/picture-quality/contrast-ratio

所以也說了VA的原生對比度夠高也是很重要的
如果去看Rtings的對比度評分表
基本上沒有多少機種按造他們的基準
能因為區域控光而翻倍對比度很多的
而對比度只要有3000以上, Rtings就已經給出8分的高分了.
所謂假hdr普遍都係指冇最咗重要嘅local dimming
電視嗰邊直頭要頂級fald/oled先計meaningful hdr
所以mon我都建議唔使追求hdr 真hdr成本太貴
假hdr都係marketing嘢 貴咗但意義不大
問題是很多給了HDR但也沒貴什麼鬼錢吧
VG271P多了VG279Q HDR, 結果美國AMAZON前者還比較便宜.
27UL500/VG270K也便宜到不可思議
台灣的ET322QK也給了HDR也便宜到死..
XG32VQ很多國家也比EX3203R貴..

很多機器給了HDR/HDR400但基本上是沒有多多少錢的..
要說沒有廣色域的IPS的HDR是沒有多少性能我認可
但有廣色域的VA機種, 個人不太認可.
HDR在很多機種上基本上是的就是了, 並沒有貴多少.
ag322qcx9 係VA、有廣色域, 但係hdr效果都係好差, 遠比s10 plus差, 我打機同睇netflix都唔會開hdr
那是那台機器的問題, 據說後來的新版AG322QC4好不少.
而最好的應該是EX3203R,
韓國網友比較過的結論是
EX3203R > 32GK850F > AG322QCX9
我用只有85% dci p3的va mon
我覺得效果還是比較差
但同oled比就無謂啦 級數差太遠
16:9可能比較好吧
21:9 hdr選擇少而且也比沒hdr的貴
當然不能拿OLED來比吧
連上面那個影片都說了OLED現在產品又少又貴
而且電腦使用也會有烙印問題
就說了為什麼FALD就是要對比度阿
OLED對比度這麼強當然對HDR特性發揮上超有利阿
OLED本來超越FALD是無庸置疑的 面板技術不能比較
EX3501R在很多國家也是很便宜的
台灣的XR342CKP, XR382CQK也是很便宜
然後這次的C49RG90有HDR1000但也是便宜到不可思議..
韓國的C49RG90甚至只賣9000港幣左右而已吧.
Ul600有咩
我唔覺咁
轉第2個hdr模式試下
為什麼廣色域的VA不太認可
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞