[#Mon#Monitor] 電腦螢幕集中討論#25

1001 回覆
5 Like 1 Dislike
有冇啲mon 係4k 而又係光面mon
想買個比macbook 插mon 用
所以要自行拿過去修嗎? 沒有預約維修要怎修
對殘像沒有這麼敏感, 不太玩FPS, 會看影片的人OK吧
現在VA已經沒有最早時殘影這麼重了

但最好MAG271C上加上HDR功能會是更完整的產品,
像我知道就AG272FCX6, 27GL650F兩款
似乎就是MAG271C+HDR, 這才是最完整的對應產品就是了.

香港也賣EX3203R了, 天哪
台灣賣6300港幣, 香港整整少了1500左右,
火大

新手留名學野
求救
一直用緊 XL2411z 144HZ 打機
話說今日換咗新Displaycard RTX2060
先醒覺:
新Displaycard Output: DisplayPort x 3 (v1.4) / HDMI 2.0b x 1
XL2411z input: 得DVI-D, VGA同 HDMI

如果要玩144HZ 係咪要買個 DP to DL-DVI (active) adaptar
有冇人有經驗 因為上網睇勁易買錯 / 買咗唔啱用
仲等緊今年啲真hdr 21:9出
ACER 發布了幾款很強的螢幕, 規格大概是這樣

Predator CG437K = 43" VA 4K 144Hz, 10bit, Freesync, DCI-P3 90%, HDR1000 (FALD無)
- 1299USD / 2019,8-9

ConceptD CP3271K P = 27" IPS 4K 144Hz, Freesync, DCI-P3 90%, HDR400
- ConceptD 風格的 XV273K

ConceptD CP3271U P = 27" IPS QHD 144Hz, Freesync, DCI-P3 90%, HDR400
- AD27QD 同規格

ConceptD CP7271K P = 27" IPS 4K 144Hz, G-sync Ultimate, DCI-P3 93%, HDR1000 (FALD)
( ConceptD 風格的X27 , 2000USD / 2019,7 )

ConceptD CM7321K = 32" IPS 4K 60Hz, DCI-P3 90%, HDR1000, miniLED FALD 1152 zones
( Acer版 PA32UCX , 2999USD / 2019,9 )

CG437K看起來似乎是霧面的

*19/4/14 修正
CP3271K P / CP3271U P, 因為型號名產生誤解, 兩款仍為27吋螢幕

結果因為很奇怪的型號取名方式, 造成誤解.
那也只有 CG437K / CM7321K 兩款比較特別點吧
其他三款都是原本就有的規格了
如果主要看影片少量玩遊戲的話
AG272FCX6比MAG271C更好嗎?
那個顏色會更好
想買一個24"-27" FHD mon
不用問吧 香港又還沒賣 中國買也沒保固
AG272FCX6就多了HDR 功能更完整就這樣吧.
畫質有廣色域特性都差不多吧
就多個HDR更好玩就是了
想學點揀4K IPS MON....
我想問一下21:9一定是30"以上?
還有想問我看好像沒討論 AOC AG273QCX 是質量太差嗎?
直接封頂x27 pg27uq
正啊 咁唔洗去京東買啦
4k ips 非gaming 封頂CG3145/CG319X
屌 買咗LG 34uc89g 幾日用嚟發覺mon太大 睇得好張檯太細 唔舒服... 平放返出去有冇巴打有興趣?
用咗一星期唔夠

https://t.me/lihkguser123
用緊U2718Q
我想問係同一個畫mon停留左好耐有印係咪正常?
有烙印啦 打去保養到問啦
曲Mon是否搵笨? 睇唔到直線?
明天打電話去看看好了
MG279Q係唔係唔出
正都同Comdex都冇得賣
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞